МУДРА ПОЛИТИКА ДОВЕЛА ДО УСПЕХА: Гласање о резолуцији на седници ГС УН утицаће и на будуће односе са појединим земљама

М. Станојковић

27. 05. 2024. у 10:59

ЗЕЛЕНИ тастери подршке Резолуцији о геноциду у Сребреници на великом екрану Генералне скупштине УН били су "црвени" аларм за даљи курс Србије.

МУДРА ПОЛИТИКА ДОВЕЛА ДО УСПЕХА: Гласање о резолуцији на седници ГС УН утицаће и на будуће односе са појединим земљама

Фото: Новости

Гласање у Њујорку само је потврдило да су стубови политике Владе Србије - независност, војна неутралност и уважавање свих пријатеља и партнера уз заштиту на првом месту националних и државних интереса добро постављени, као и да је исправно што је наша земља на свом европском путу успела да сачува комуникацију и односе са најважнијим факторима и на другом "полу".

Овако наши саговорници анализирају курс дипломатског ангажмана наше земље на више фронтова, али и нове просторе за деловање након гласања у УН, будући да је Србија показала да је њен међународни положај ојачан и да има могућности за њен наступ на "колективном југу".

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић истакао је да док је био шеф дипломатије, разговарао је са 73 министра и да су неке земље гласале другачије у односу на оно што су најављивале, наводећи Гвинеју Бисао која је гласала "за".

- Имате ситуацију да су Украјина и Молдавија једине две земље бившег Совјетског Савеза које су гласале "за". Сви остали су били уздржани, а против су биле Русија и Белорусија - рекао је Дачић. - Румунија је, као пријатељска земља, још на почетку рекла да они поштују одлуке судова и није изненађење што су гласали "за", иако јесте разочарање. А и ми сами понекад себе потцењујемо. Гађамо се камењем на нешто што је наша прошлост и што може да нам помогне, као што је случај са Африком. Од земаља које су гласале "за", 40 је било из Европе и са Запада.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да је гласање приказ у којој мери је добар основ наше спољне политике.

- Показало се колико је важно да Србија сачува односе са Русијом и Кином, па затим за Индијом, Бразилом, Мексиком, Нигеријом, Алжиром, као и са Мађарском - рекао је Миливојевић за "Новости" и указао на то да је "један проценат гласања последица директног ангажмана политичког врха Србије и личних односа са лидерима попут Мађарске, УАЕ, Кине...

Миливојевић објашњава да је овакво гласање последица и дугогодишње присутности српске политике на колективном југу, и да је гласање земаља БРИКС потврдило да не постоји никакав разлог да Србија не продубљује сарадњу са њима.

- Истовремено, европски пут Србије није споран, ми се налазимо у том окружењу и то је природни процес, докле се не доводе у питање наши национални интереси.

Некадашњи шеф дипломатије Живадин Јовановић наводи да наша спољна политика мора да се заснива на независности, територијалном интегритету и суверенитету и уравнотеженом развоју односа са свим важним факторима који Србију уважавају као равноправног партнера.

- Такви принципи проистичу из наших ранијих историјских искустава, али и укључују и садашње позиције у односу на гласање о Сребреници - наводи Јовановић за наш лист. - Ако неко очигледно у дугом периоду ради против Србије, не може Србија да настави са једнаком отвореношћу и поверењем према таквим земљама. Европска сарадња не може да се посматра мимо политичке и Србија мора да преиспита своје позиције и да се прилагођава променама у свету.

Босански новинар Хаџифејзовић напао творце резолуције: Вучићу ни Америка ни ЕУ нису могли ништа

Вучићу ни велика Америка, ни читава ЕУ, нису могле ништа, рекао је босански новинар Сенад Хаџифејзовић на Фејс телевизији, док се бавио дебаклом Резолуције о Сребреници у УН. Он је истакао да је "чак 38 спонзора, најснажнијих држава" једва успело да излобира и убеди још само додатних 46 земаља да гласају за резолуцију.

- Од 193 земље, 109 није било "за". Какав вам је то успех? Чиме се Лагумџија хвали? - упитао је Хаџифејзовић. - Подршка 83 гласа за резолуцију је мало, а 19 гласова против је много. Суждржано је 68 држава, то је превише, 21 држава није гласала - такође превише. Чак ни велика Америка, Канада, Аустралија, ни читава ЕУ, ни читава Организација исламских земаља, нису успеле да скупе више од 84 гласа - истакао је Хаџифејзовић у емисији.
Британски експерт Френсис Бојл у емисији је рекао да је један од циљева резолуције укидање Републике Српске.

Пораз Сарајева

Резолуција о Сребреници је пораз, пре свега, бошњачке политике и то говори да су бошњачке политике на погрешној страни, поручио је јуче председник Републике Српске Милорад Додик. Он је рекао и да би те политике "требало да буду политике договарања с нама, а не послушништво према странцима, Американцима и Немцима".

- Они су с њима јер мисле да ће највише зла учинити нама Србима. Сада се показало да то није тако. Ми Срби морамо да кажемо - доста. Немамо више ниједан разлог да им било шта верујемо - написао је Додик у објави на мрежи "Икс".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама