ГУЈОН ЗА "ФИГАРО": Резолуција о Сребреници, игнорисањем српских жртава, оживљава бол и подстиче тензије

Новости онлајн

22. 05. 2024. у 22:15

ДИРЕКТОР Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је у ауторском тексту за угледни француски лист Фигаро да намерним игнорисањем српских жртава, резолуција о Сребреници оживљава бол и подстиче тензије између заједница.

ГУЈОН ЗА ФИГАРО: Резолуција о Сребреници, игнорисањем српских жртава, оживљава бол и подстиче тензије

Миљан Боснић

- Сутра ће бити тужан дан за мир и помирење на Балкану. Док рат поново бесни у источној Европи, Запад и његови савезници поново отварају ране прошлости у Босни и Херцеговини кроз контроверзну резолуцију, о којој ће се сутра гласати под тешким политичким притиском у Генералној скупштини Уједињених нација. Враћајући нас 29 година уназад, ова резолуција дува на још врућу жеравицу ужасног грађанског рата у Босни и Херцеговини (1992-1995) у којем је погинуло скоро 100.000 људи - наводио је Гујон.

Гујон даље указује да проглашавајући 11. јул „Међународним даном размишљања и сећања на геноцид у Сребреници почињен 1995. године“ и  рачунањем само бошњачких жртава, ова резолуција намерно игнорише српске жртве хладнокрвно убијене у разним масакрима почињеним на истом овом сребреничком поднебљу.

- Ова резолуција коју су Немачка и Руанда поднеле УН-у ствара хијерархију међу жртвама и реанимира ендемски расизам за који се веровало да је нестао у Европи од 1945. године. Зар све породице невиних жртава не заслужују да се према њима поступа са истим саосећањем? Како су земље које су подржале ову резолуцију могле да игноришу жртве масакра у Кравици почињеног на Божић 1993. године у овом малом сребреничком засеоку? Чак 50 жена, деце и српских цивила масакрирано је хладним оружјем, многи су обезглављени, а очи су им претходно извађене – пита Гујон.

У тексту он даље наводи да у Србији сматрамо да свака жртва, без обзира на порекло или веру, заслужује поштовање, било да се зове Марија, Самир или Хрвоје.

- Сматрамо да 60.000 бошњачких, 30.000 српских и 8.000 хрватских жртава овог страшног рата заслужују да се према њима поступа са истим поштовањем. Намерним игнорисањем жртава православних Срба и католичких Хрвата, ова резолуција оживљава бол и подстиче тензије између заједница. У тренутку када политички лидери у Сарајеву систематски доводе у питање Дејтонски споразум, који ипак гарантује мир и сигурност за све у Босни, ова резолуција додатно јача антагонизам - каже Гујон.

Гујон у свом закључку каже да је време да се вратимо разуму, поштујемо међународно право и оставимо прошлост у прошлости како бисмо изградили заједничку будућност. Како је подсетио председник Србије Александар Вучић у недавној изјави „наша дужност је да дамо шансу миру да победи”. Коначно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

СРАМ ВАС БИЛО! Енглези се баш плаше Србије, раде све да подигну тензије пред меч против орлова