СРПКИЊА У СУЗАМА У УН ИСПРИЧАЛА КАКО ЈЕ СА 8 ГОДИНА ОДВЕДЕНА У ЛОГОР: Била сам гладна и изнурена, чула сам да ће нас бацити у јаму

Новости онлајн

22. 05. 2024. у 16:17

У ЊУЈОРКУ се данас, у организацији Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, одржава панел дискусија „Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути“- сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

СРПКИЊА У СУЗАМА У УН ИСПРИЧАЛА КАКО ЈЕ СА 8 ГОДИНА ОДВЕДЕНА У ЛОГОР: Била сам гладна и изнурена, чула сам да ће нас бацити у јаму

Foto: Printksrin

Душанка Станић и њена сестра Светлана које су биле затворене у концетрационим логорима и сведочиле су о свом сикуству.

- Имала сам 8 година када је почео рат у Југославији, наше породице су заједно радиле, заједно су славиле. Нажалост једног хладног априлског јутра мајка ми је рекла да је школа отказана. Рекла ми је да морам да останем код куће и да се играм са сестрама. Нисам схватала да смо ми били мањина. Били смо заточени у кући, јели смо храну само ону коју смо имали код куће. Са осам година сам покушала да схватим шта се дешава. 

- Једног дана група војника је дошала у нашу кућу у црном комбију са замраченим стаклима, он је коришћен да се њиме превозе криминалци. Група војника дошла је пред нашу кући у црним униформама и један од њих је уперио је пушку у мене. Он је нишанио у мене и држао упререн пиштољ и натерао нас да уђемо у комби. Нисмо знали где идемо. Одведени смо у школу где смо се приближили стотинама других Срба која су већ била тамо. Открили смо да наредна 3 дана нећемо добити никакву храну - рекла је она и додала да су храну добијали само они који су већ месецима били тамо - једно јаје и танко парче хлеба. Сећам се да сам нашла један мали простор и да сам седела скучена. Била сам гладна и изнурена. После три дана су дошли војници и рекли да жене и деца треба да оду у аутобус који је био паркиран испред, а да мушкарци треба да остану. Поздравили смо се са татом не знајући да ћемо се икада више видети и ушли смо у аутобус.

Одатле су даље одведени у логор и одвојени од мушког дела породице. 

- Чула сам како говоре како ће да нас баце у јаму, као што је то било у Другом светском рату - испричала је она. Сетила се своје баке која јој је причала како је то било у Другом светском рату.

- У логору смо били 13 месеци, жене, деца и старије особе. Били смо гладни и уплашени. Војници су долазили да нас муче сваког боговетног дана. Провоцирали су нас. Поређали би нас за стрељае и тражили од нас да дигнемо руке у вис. Давали су понуду и мајкама са децом да бирају да ли да прво убију њих или децу. Молила сам се и надала да ћемо да преживимо и да ће све бити као пре рата. Али постало је још горе. 

Перепричала је и страхоте које су преживели њен отац и ујак.

- ТУкли су га штаповиома и газтили га војничким чизмама. Користили су вруће тањире и терали их да на њима стоје боси, на тим врелим плочама... Није било милости. Сваки дан су имали тежак рад. Као животиње враћани у логор. Пребијања су трајала и по пет сати, аследеће јутро су морали на тежак рад без обзира у каквом су стању били. Ако нису могли да стоје онда су их вукли. 12 сати без хране и воде су били, а ако би показали да ће да посустану ударали би их пуштака у главу. Такође су урезивали крстове на њиховом телу и онда посипали со на рану и гледали како ће да пате.

Каже да су артиљеријске гранате постале њена успаванка. Испричала је и приче које је слушала у месту у ком је живела и како су покушали Бошњаци да је силују.

- Чула сам како су рекли, хајде да је силујемо. Попбегла сам само зато што сам била бржа.

- У октобру 1995. наш град је поново био нападнут. Успели смо да побегнемо са кочијама - жене деца и старији. Био је октобар, живели смо напољу. Ја сам била бескућник и поново уплашена. Тек касније сам схватила шта сам прошла у детињству. Док нисам напунила 11 година грчке породице су нас примиле и сместиле у своје домове. Тек тада сам схватила да би тако детињство треба тако да избледа. Схватила сам да ипак има добрих људи и има наде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

А ОНДА СУ СРБИ ПОЧЕЛИ СА ЗЛОЧИНОМ! Русија исмева Немачку, одушевљена шта су Срби урадили пред меч са Енглеском! (ВИДЕО)