БИВШИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР НЕМАЧКЕ О РЕЗОЛУЦИЈИ: Па ми смо бомбардовали Србе уранијумом, зашто се питање геноцида не покрене против држава НАТО?

Novosti online

22. 05. 2024. у 13:58

НЕКАДАШЊИ државни секретар Министарства одбране Немачке и потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер, оценио је да инсистирање Немачке на резолуцији о Сребреници пред Генералном скупштином УН оставља горак укус.

БИВШИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР НЕМАЧКЕ О РЕЗОЛУЦИЈИ: Па ми смо бомбардовали Србе уранијумом, зашто се питање геноцида не покрене против држава НАТО?

Фото RT Deutsch

- Поступци Немачке пред Генералном скупштином УН због страшних догађаја у Сребреници остављају горак укус. Немачка је била та која је, не марећи за свој Устав и Повељу УН, водила рат са НАТО-ом против Савезне Републике Југославије, кршећи међународно право. Свет ће се запитати шта под тим околностима треба мислити о акцијама Немачке у Генералној скупштини УН 23. маја 2024. године - навео је Вимер.

Према његовим речима, узроке ангажовања Немачке, али и других земаља Запада на резолуцији о Сребреници треба тражити у ширем контексту геополитичких догађаја и превирања у свету, апострофирајући кризе у Украјини, тако и у Појасу Газе.

- Много је отворених питања данас. Од тога да ли ће доћи до споразума између Израела и Хамаса, али и шта ће донети предстојећа мировна конференција у Швајцарској. Не треба заборавити да петогодишњи мандат председника Украјине Владимира Зеленског истиче овог месеца - каже Вимер.

Он је додао да би усвајање резолуције о Сребреници морало да отвори и питање покретања сличних резолуција.

Као кључно види преиспитивање одговорности водећих земаља унутар НАТО-а због бомбардовања СРЈ 1999. године.

- Уколико се већ покреће питање кривице за геноцид, због чега се онда то исто питање не би поставило и против држава НАТО-а? Па они су бомбардујући СРЈ употребили уранијумску муницију против народа, зар не? - закључује Вимер.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

"СЛУШАЈТЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И ЊЕГОВУ ОЦЕНУ СИТУАЦИЈЕ У УКРАЈИНИ" Финско-немачки бизнисмен поделио снимак Вучића: Остало је четири месеца

СЛУШАЈТЕ председника Србије и његову искрену оцену ситуације у Украјини, написао је финско-немачки технолошки бизнисмен Ким Дотком на Иксу, цитирајући председника Србије Александра Вучића.

16. 06. 2024. у 14:34

Коментари (0)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)