ОВАКО ЈЕ САВО МАНОЈЛОВИЋ КРШИО ЗАКОН: Виши суд одбио листу "Крени-Промени" на Врачару по пријави ЦРТЕ и Ђиласа

Novosti online

21. 05. 2024. у 18:07

ПО ТУЖБИ Владимира Тупањца из ЦРТЕ оборена је листа Сава Манојловића на Врачару. Одлуку о обарању листе донео је Виши суд у Београду.

ОВАКО ЈЕ САВО МАНОЈЛОВИЋ КРШИО ЗАКОН: Виши суд одбио листу Крени-Промени на Врачару по пријави ЦРТЕ и Ђиласа

FOTO TANJUG/ KRENI PROMENI/ LILIT ANDRIĆ

Како је образложио Виши суд у Београду утврђено је да је за изборну листу поднето 370 правно ваљаних писмених изјава бирача, а што представља недовољан број писмених изјава за проглашење изборне листе у наведеној Градској општини. За проглашење изброне листе по Закону о локалним изборима потребно је да је својим потписом подржи 600 бирача у јединици локалне самоуправе.

Foto: Printskrin

Даље, није правилно примењен закон, јер на листи мора бити најмање 40 посто припадника мање заступљеног пола. На изборној листи "Крени-промени" налази се 19 особа женског пола и 10 особа мушког пола, што значи да на тој изборној листи има 34,48 посто припадника мање заступљеног пола. 

Даље, Виши суд у Београду утврдио је да су одређени кадндитати за одбронике у поменутој Градској општини, увидом у копију личних карата, мењали пребивалиште како би се нашли на листи одброника.

Foto: Printskrin

За два кандидата у изводима очитаних личних карата, констатована је промена пребивалишта коју су урадили након 3. јула 2023. године.

Због поменутих разлога, изричлито је прописано да Републичка изборна комисија решењем одбија да прогласи изборну листу ако је за народног посланика предложено лице које нема изборно право, као и ако нису поштована законска правила о заступљености полова.

Foto: Printskrin

Сходно свему томе, одбио да прогласи листу Крени-промени која је поднета Изборној комисији Градске општине Врачар од стране Групе грађана Крени - промени Врачар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

ОШТРА КРИТИКА ОРБАНА: Мађарски премијер послао поруку Ђорђи Мелони и Марин Ле Пен

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан критиковао је шефице десничарских странака у Италији и Француској што нису постигле договор о удруживању у следећем сазиву Европског парламента.

14. 06. 2024. у 17:25

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ЗВЕЗДА СЕ РЕШИЛА ВЕЗИСТЕ: Странац напустио Маракану, а остаје у Суперлиги