ИЗ ХРАМА У БИТКУ ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ: Уз Божију помоћ Вучић је кренуо у борбу - Србија ће се супротставити јаче него што мисле

У ЊУЈОРК, где ће пред Генералном скупштином Уједињених нација у четвртак бити гласање о резолуцији о Сребреници, председник Србије Александар Вучић одлази уз Божију помоћ. Уз молитву у Храму Светог Саве и беседу патријарха, наша делегација ће покушати да се колико год може одупре документу који има за намеру да на леђа Србије стави етикету геноцидне државе.

ИЗ ХРАМА У БИТКУ ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ: Уз Божију помоћ Вучић је кренуо у борбу - Србија ће се супротставити јаче него што мисле

Фото: Д. Миловановић

Вучић је јуче поручио да "зна колика је сила која нам прети, али и да је сигуран да ће се Србија супротставити јаче него што мисле".

- Бићемо у Њујорку до петка, имаћу много састанака. Рекао сам и људима који иду са мном, ако нису спремни да се боре, ако мисле да је то уобичајени пут, да не иду. Они који су спремни да се боре, на сваки начин, да само они пођу - рекао је председник Вучић. - Мени ће савест бити чиста, а верујем да ће људи умети да процене колико је било тешко. Наредних пет дана нећу одговарати на питања домаће политике, бавићу се само нашом једином Србијом. Знам да ми неће опростити што сам им све трикове прозрео, не плашим их се, не плашим се затвора, ни смрти, плашим се само свог народа, Бога... Помолићу се Богу. Ослонићемо се пре свега на своје снаге, енергију и рад - истакао је председник.

Фото: Д. Миловановић

Он је навео да "није било тешко предвидети шта ће се дешавати":

- Кампања против српског народа је језива у Сарајеву, Загребу, Подгорици, Приштини. Са Србијом нису ни разговарали. Из Црне Горе су ме обавестили када су се њихови амандмани појавили.

Фото: Д. Миловановић

Председник је рекао да је и по речима министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића јасно шта је циљ, а то је тражење ратне одштете и намера да се укине Република Српска.

- Нема одговора на кључно питање, зашто доносите резолуцију? Ишао сам лично да положим цвет, да се поклоним жртвама Сребренице, па сте ме замало убили. До чега вам је? До онога што су сами потврдили.

Председник је говорио и о одлуци Црне Горе да гласа за резолуцију и подсетио и да је та држава признала тзв. Косово.

- Хрвати кад немају шта на насловну страну, они пишу о мени. У томе учествују и људи из Србије. Нисам склон да пребацујем кривицу. Умерена доза моје агресивности је то што сам рекао да се не мешамо у унутрашње ствари Црне Горе. Поштујемо и међународно право и суседе. За мене је била одвратна игра око амандмана и целу истину, са ким су преговарали и зашто изнећу по повратку из Њујорка. Реч је о игри којом је требало Србији да се запуше уста. Нисте се са Србијом договарали око амандмана за резолуцију. Поднели су два који су добрим делом прихваћени. Други говори да народи не могу носити кривичну одговорност, већ само индивидуалну. Ако је тако, шта ће вам резолуција, већ су сви сносили одговорност индивидуално. То је неко радио да би сопствену савест могао да опере зашто ће да гласа "за" - истакао је Вучић. - Нека они раде свој посао, а најјадније је то што кажу да се ми иживљавамо над некоме. Србија се иживљава над Црном Гором, па није Србија признала независност ничега у Црној Гори, није Србија нарушила територијални интегритет Црне Горе, већ Црна Гора Србије. Рекли смо да нисмо одушељевљни тиме, нити да нам је лепо што нас ударају по глави, и онда смо ми ти који се агресивно понашамо у региону. Видите докле те лажи иду. Ми ћемо већ у четвртак увече знати ко су нам пријатељи у свету, а остали су нам партнери. Сви који не гласају или су уздржани су нам пријатељи, са осталима ћемо да имамо коректне односе.

Вучић је рекао да ниједним резултатом неће бити срећан, због последица који долазе, али да ће бити поносан на борбу.

Фото: Д. Миловановић

- Понекад узмем пример из фудбала - никада неће да вам звижде ако виде да сте оставили срце на терену. Ми ћемо то да урадимо и уверен сам да ће грађани Србије бити поносни.

Не бојим се

НА питање да ли се боји за сопствену безбедност, а после атентата на словачког премијера Роберта Фица, Вучић је рекао:

- То су бесмислице, не бојим се ни у Њујорку. Фицо је истински, слободарски, велики лидер. Самостални, независни, велики лидер. Капа доле за Роберта Фица, надам се да ће бити боље, па кад се вратим из Њујорка да са другом Виктором одем и посетим га. 

ДА СВЕДОЧИТЕ ИСТИНУ, БУДЕТЕ МУДРИ И ОДЛУЧНИ

Јуртос пред полазак на пут Патријарх Порфирије је у обраћању пожелео председнику Вучићу, да има мудрости и одлучности да сведочи истину.

"Уважени господине председниче,

Сабрали смо се у нашем заветном Спомен-храму Светог Саве да се помолимо пред Ваш пут у Њујорк, где у Уједињеним нацијама велике силе света намеравају да донесу резолуцију о такозваном геноциду у Сребреници. Сматрамо то неистином и неправдом у односу на српски народ.

Фото: Д. Миловановић

На свом крстоносном путу кроз сву своју бурну историју наш страдални народ је смирено и достојанствено носио свој крст. Понели смо га и у Првом светском рату када смо, у односу на број наших сународника, били међу највећим страдалницима света. Крстоносни ход се наставио и у Другом светском рату, када је, у Независној Држави Хрватској, која је обухватала и Босну и Херцеговину и протезала се све до града Земуна, наш народ страдао као мало који народ света по броју жртава и по начину страдања. Исто тако у окупираној Србији немачки нацисти су после школских часова убијали чете ђака у једном дану. Живот једног егзекутора вредео је као сто наших живота.

Страдали смо у сваком засеоку, селу, граду. Истинитост тога страдања нису морале да потврђују наметнуте аморалне резолуције: њих су сведочила сама страдања, без лажних сведока у лицу непосредних потомака и посредних следбеника извршилаца стварног геноцида.

Фото: Д. Миловановић

Нажалост, свет у којем живимо заборавио је геноцид над српским народом у двадесетом столећу, као и у вековима који су му претходили. Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је Голгота. Теши нас и успокојава чињеница да припадамо народу који је у годинама мира, које су долазиле после страшних времена смрти, следећи Јеванђељу васкрслога Христа на којем је утемељен, праштао дужницима својим, а са припадницима других народа желео и настојао да изгради бољу и заједничку будућност.

Фото: Д. Миловановић

Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај небивалог историјског ревизионизма, у којем се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида. Не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице. Нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се континуирано дешавали од 1992. до 1995. године, не обазиру се предлагачи резолуција. По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што „мудро" прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који двоструким аршинима селективно додељују ексклузивно право на бол и жртву. На тај начин остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност.

Фото: Д. Миловановић

И овом приликом, када се као народ налазимо на искушењу на највећем међународном форуму, молимо се да Бог да снаге, мудрости и одлучности Вама, као и читавом нашем народу, да сведочите истину да су све жртве ратова на овим просторима једнако вредне поштовања и молитвеног сећања. То је један од неопходних предуслова за мирну будућност међу људима и народима на овим просторима.

Нека Вас Бог благослови. Христос васкрсе!" навео је патријарх у беседи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

КОНАЧНО РЕШЕНА МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ АВИОНА: Годинама се ништа није знало, а сада је уследио шок (ВИДЕО)

ПЕДЕСЕТ три године након што је приватни авион са пет мушкараца нестао у снежној ноћи у Вермонту, стручњаци верују да су пронашли олупину давно изгубљеног млазњака у језеру Шамплејн у Северној Америци.

12. 06. 2024. у 17:14

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

СКАНДАЛ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ: Делегација Србије напустила састанак, срамне провокације хрватског представника

ДЕЛЕГАЦИЈА Србије и заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић напустили су данас годишњи састанак представника комисија за одбрану и безбедност парламената Југоисточне Европе након што је посланик хрватског Сабора, говорећи о Савету Европе, рекла да ће Приштина бити примљена у Савет Европе што је била директна провокација упућена делегацији Србије.

12. 06. 2024. у 16:13

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама