ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ КОТОРА Председник о резолуцији: Реч је о политичкој декларацији и одлуци - да се стави жиг једном народу (ВИДЕО)

М. Шкорић

16. 05. 2024. у 13:24 >> 13:58

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић обратио се из Котора, где је учествовао на Самиту лидера Западног Балкана и ЕУ под слоганом "Један регион, заједничка визија".

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ КОТОРА Председник о резолуцији: Реч је о политичкој декларацији и одлуци - да се стави жиг једном народу (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Председник је у Котору имао и низ билатералних сусрета.

Вучић се на почетку обраћања захвалио домаћинима на гостопримству.

- Имао сам прилику да разговарам и са америчким представником, разговарали смо о свим важним питањима, европском путу, дијалогу са Приштином, резолуцији - казао је Вучић.

Истакао је да су на Самиту разговарали о Плану раста ЕУ за ЗБ који ће донети добар резултат за наше грађане и у смислу веће стопе економског раста, као и убрзању трговине, услуга и капитала, не само у региону, већ и у целој Европи. Вучић је нагласио да ће тај План посебно отворити нове могућности за привлачење инвестиција.

- И то је оно што у ствари доноси огромну корист за цео регион и за свакога од нас - навео је Вучић.

Председник је казао да договор о промету радне снаге има изузетно позитиван ефекат по Србију, додајући да је 3.300 особа искористило ту могућност и запослило се у нашој земљи.

- Ми имамо недостатак радне снаге, иако и даље формално имамо 8,9 или 9 одсто стопу незапослености, али мораћемо да увозимо радну снагу из свих делова света, што је више могуће у наредном периоду, уколико желимо да стопом раста чувамо нашу економску перспективу и да брже напредујемо - рекао је Вучић.   

О говору на руском језику

Председник је прокоментарисао "замерке" што је говорио на руском језику у свом излагању у Руском дому:

- Баш ме брига ко ће да замера, сматрао сам прикладним да део излагања изнесем на руском. Сам ћу о томе одлучивати, уз поштовање чињеница да представљам грађане Србије и државу Србију.

Говорећи о Дану Европе, он је рекао да су Шуманова декларација и Дан Европе важно наслеђе, да га поштујемо, али да никада нећемо заборавити да 9. маја славимо Дан победе над фашизмом.

О стопи јавног дуга

Вучић је рекао да јавни дуг Србије у односу на БДП 47,8 одсто, за разлику од периода када је дошао на власт и када је јавни дуг износио 75 одсто и додао да је за оне у Евростату јавни дуг у Србији најмањи у региону и двоструко нижи што се тиче ЕУ.

- Задовољан сам јер немамо проблем са задуживањем. Постоје људи који измишљају и причају глупости свакодневно, али им ваљда тако дође, да себи дају крила када лажу о Србији. Знају људи да озбиљно и да на добар, пажљив и озбиљан и одговоран начин водимо рачуна о јавним финансијама - рекао је председник.

О атентату на Фица

Председник је казао да је изузетно потресен оним што се догодило словачком премијеру Роберту Фицу.

- Верујем да ћу у данима који су пред нама, заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном добити дозволу његове породице да га посетимо. Наравно, то не може да буде данас-сутра, али надам се да ће све ово да превазиђе. Он је борац, један страховито снажан, јак лидер - истакао је Вучић.

О претњама

Што се тиче ових који су хапшени, који су говорили да сам ја следећи, немам никакав проблем, са њима се поступа у складу са законом, додао је Вучић.

Председник је изјавио да је човек који је ухапшен јер му је претио, сваки дан чинио најтежа кривична дела.

- Ја нисам видео такав списак, од разбојништва, тешке крађе, не знам ни ја чега све што су ми послали... Рекох, мајко рођена, је ли могуће да и оваквих људи има негде?

"Стране заставе се каче само приликом посета шефова влада или држава"

Председник је рекао да се по протоколу само приликом долазака шефова влада или држава истичу заставе на улицама и да из тог разлога заставе Украјине нису биле истакнуте приликом посете украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе и супруге украјинског председника Олене Зеленски.

- Елементарни протокол би неко могао да зна. Качимо заставе за шефове држава и влада. Или када су велики самити. То знају људи - рекао је Вучић, одговарајући на питање да прокоментарише писање неких медија да приликом посете Кулебе и Зеленске нису биле истакнуте украјинске заставе на улицама престонице.

О резолуцији о Сребреници

Говорећи о резолуцији о Сребреници, председник је казао следеће:

- Ми немамо кључне земље, поштујемо интегритет свих земаља света. За нас су све земље важне. Што се тиче броја, ми радимо своје рачунице, али јасно је нама од почетка да ми не можемо да победимо колективни запада. Ми се боримо за част, за Србију, за Републику Српску у оквиру Дејтона. Борићемо се, нема ту велике филозофије. Ићи ћу и ја у Њујорк. Овде је реч о политичкој декларацији, политичкој одлуци, у којој хоћете да ставите колективни жиг једном народу. Ја сам поносан на чињеницу да Србија може да се супротстави уздигнуте главе, за нас слобода нема цену.

- Сарајево може да прати шта хоће. Нећу да посустанем никада, ни када усвоје резолуцију. Шта је смисао? Је ли то, што је рекао Конаковић, ревизија тужбе, или ратна одштета? Да ли ће укинути Републику Српску, волели би, али неће.

- Што се тиче Црне Горе, ми поштујемо Црну Гору. То је одлука ЦГ, нека ради шта јој воља, да ли је то потаман, да ли ће Србија да буде одушевљена уколико ЦГ подржи резолуцију о Сребреници - свакако да нећемо. Немојте да нас терате, ем да нас бијете по глави, ем да нас терате да вичемо да нам је лепо. Пустите нас, издржаћемо ми и те ударце, није никакав проблем. Што се тиче резолуције о Јасеновцу, то је добра идеја, па ћемо је ми сагледати како да је оберучке у будућности прихватимо. Али питање је за грађане ЦГ и политичке представнике - желе ли то или не желе.

"Још један трик Куртија"

Председник је, поводом најаве Приштине да ће тзв. косовском уставном суду доставити до краја маја свој нацрт Статута Заједнице српских општина, рекао да је у питању још један трик Аљбина Куртија и његових помагача и лобиста, али не и озбиљан покушај.

- Реч је о још једном трику који заједнички проводе Аљбин Курти и његови помагачи, укључујући и Гералда Кнауса и све друге њихове лобисте. Они сами кажу да ће они доставити свој текст до краја маја. А ко сте ви да достављате свој текст? У Бриселском споразуму је сасвим јасно да то треба да ради менаџмент Србије или, ако се ми сагласимо, као што смо се контекстуално, концептуално и у начелу, сагласили, да то буде текст који је предала ЕУ - какве везе они имају са тим и шта имају да достављају било шта - поручио је Вучић.

О забрани патријарху да посети КиМ

- То је ваљда доказ како они поштују људска права и баш их квалификује за пријем у Савет Европе. Примићу сутра патријарха и владике у Председништву, па ћемо имати више прилике да о томе разговарамо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive