ДУШКА И СВЕТЛАНА СУ СА ОСАМ ГОДИНА СУ ЗАТВОРЕНЕ У ЛОГОР ЈЕР СУ СРПКИЊЕ: Велика истина о страдању Срба у БиХ одјекује у СБ УН

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

01. 05. 2024. у 00:28 >> 00:44

ХИТНА седница Савета Безбедности УН о ситуацији у БиХ одражана је на иницијативу Русије због кршења основних права Дејтонског споразума резолуцијом о Сребреници. Савету Безбедности обратио се и амбасадор, специјални изасланик председника Србије, Марко Ђурић.

ДУШКА И СВЕТЛАНА СУ СА ОСАМ ГОДИНА СУ ЗАТВОРЕНЕ У ЛОГОР ЈЕР СУ СРПКИЊЕ: Велика истина о страдању Срба у БиХ одјекује у СБ УН

Foto: Printskrin

Он је, рекао да све жртве заслужују исту правду и равноправно поступање.

- Моја земља подржава територијални интегритет БиХ, али и надлежности РС. Желим да говорим и у име будућих генерација, које не заслужују да проведу живот у историјским рововима које су ископале друге генерације... Мислим да сви треба да погну главу пред свим жртавама. Желим сада да питам све оне који су предложили овај нацрт БиХ. Ова резолуција која је покренута без консензуса у БиХ, је довољан разлог да поново погледамо овај документ - рекао је Ђурић.

Фото принтскрин

Ђурић је истакао и да се степен етничких тензија поново повећава.

- Дошло је до поделе у међународној заједници, око питања о коме треба да сви буду једногласни. Резолуција о Сребреници је припремљена у поптуној тајности без консултовања енитета и изабраних представника и без покушаја да се уважи на стотине хиљада других жртава. Направљена је упркос ономе што захтева подршку других народа - рекао је Ђурић.

Поменуо је и да је реч о правилима СБ.

- Србија контирнуирано и доследно осуђује све злочине, нарочито злочин у Сребреници. Виши функционери Србије, укључујући и два председника одали су почаст жртавама у Поточарима. Међутим, желео бих само да поставим питање оника који су иницирали резилуцију - Шта ће те рећи овде приустнима Душки и Светлани Станић које су са 8 година биле злостављање у логору само зато што су Српкиње, такође Рајку Коњевићу који је затекао чланове породице заклане... све те жртве су мање вредне сећања - упитао је Ђурић.

Фото принтскрин

Поменуо је да све жртве треба да имају једнака права да се њихов бол чује.

- Треба имати једнаку правду за све жртве рата у БиХ - поручио је Ђурић, те додао да је стварни разлог ове Резолуције открио Конаковић, који је пре пар дана рекао "како Србија не заслужује ништа сем да буде презрена".

Тиме је указао да не жели добре суседске односе, појаснио је Ђурић, те додао да се дешава егзодус у БиХ те питао као ће уопште опстати уколико се стално отварају старе ране.

- Не желим да наш регион огрезне у мржњу, тако што ће се присећати онога што се десило... Да ли желе да живе у огорчењу или да граде будућност - рекао је Ђурић.

Ђурић је казао да уместо ископавања страих гробова и ровова, треба направити нову Резолуцију која ће водити помирењу, просперитету у БиХ, јер наш регион има највећи потенцијал за развој.

- Третирајмо све жртве једнако без освете кроз политички дискурс. Морамо изградити поверење... - рекао је Ђурић.

Позвао је још једном да сви заједно раде на превазилажењу ових проблема, те да се требају превазићи поделе и да се болна историја не понови никада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!