ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ МОСТАРА: Председник након обиласка сајма - БиХ значајна за нас; Прекосутра првих 500.000 евра за Билећу (ФОТО/ВИДЕО)

Милица Шкорић
Милица Шкорић

16. 04. 2024. у 11:07 >> 12:26

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању 25. Међународног сајма привреде у Мостару, где се и обратио. Вучић је на Сајму привреде посетио и павиљон Србије, где је представљено 26 наших компанија из различитих сектора. На крају посете, очекује се сусрет председника Вучића са представницима Срба из Мостара.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ МОСТАРА: Председник након обиласка сајма - БиХ значајна за нас; Прекосутра првих 500.000 евра за Билећу (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

Обраћање Вучића и Додика

- Ово што се сада дешава није случајно. Није било разлога да се нађемо у УН са оваквим квалификацијама. Ми смо мислили да је то остало иза нас. Та прича о суживоту и помирењу ваљда не подразумева овакав чин, где се злоупотреби процедура, где се покрене иницијатива оних који желе да оперу прошлост. Тако је и око Косова. Видљиво је да сви напори за нормализацијом који долазе са српске стране нису изазвали чак ни емпатију. Поставља се питање докле и шта? Где више да нас гурају. Како да реагујемо, да ли имамо избора? Ми у Републици Српској смо свесни ситуације, ово није требало да се дешава. Како да наставиш даље да будеш у БиХ? Да дете које је тек рођено добије етикету... У Сребреници се није десио геноцид, одвојене су жене и деца. Они су покупили све страдале од 1991. до 1995. године, а покушавају да докажу оно што је било у седам дана. Хоће да кажу да су наши полудели баш у тих седам дана? Сребреница је као синоним, за шта? Упорно лажу да је то 8 хиљада. А шта хоћете, да ми ћутимо, или да кажемо ма добро. БиХ је иначе грешка - рекао је Додик.

Потом се надовезао и председник Вучић.

- Уместо да говоримо о путницима у авиону, колико их је било, колико ће их бити за месец или два, привредницима, сарадњи, ми смо враћени 30 година уназад, и то су нас вратили они који су нам све време говорили да не гледамо у прошлост. Када смо недавно имали предлог за расправу на Седници СБ о агресији на Савезну Републику Југославију, они су нам рекли "зашто се враћате 25 година у прошлост". А онда су нас дан или два касније вратили 29 година у прошлост. Прошлост је добра када њима одговара, будућност пожељна кад им одговара. Када све оставите по страни, и рационално поставите ствари, чињенице о којима говоримо - нико и не примећује да 10 месеци роба из Србије не улази на Косово и Метохију. Да су прекршени сви од ЦЕФТА споразума, до споразума из Берлинског процеса и свих могућих. Никог живог то не занима у свету, још им дају чланство у Савету Европе. Баш их брига што већ 11 година стоји неопходност формирања ЗСО, јер они имају објашњење "једном ће да формирају". Неће никада, наравно. Оно што је за нас кључно питање је шта је то што можемо и како можемо да радимо. Ја разумем све фрустрације, у сваком смислу, искрене, националне, сваке друге, и политичке, и осећам их код председника Додика. Оно што је за нас важно је да пронађемо рационални излаз да не будемо још више погођени. Зато верујем да ћемо на васкршњем сабору до тога моћи да дођемо. У емоционалном и сваком другом смислу разумем све оно о чему говори Додик. Ми овде нисмо данас причали и продаји, јер су нас вратили 30 година уназад. И вратили су нас да наредних 10 година не изађемо из те теме. То је тема која дубоко дели народе на Балкану. Не могу да разумем, него да је то неко намерно споља урадио желећи да изазове додатне конфликте. Јер то паметан човек у овом тренутку... Говорим о међународној заједници. Ја разумем шта Бошњаци хоће. Не разумем шта хоће Немци, Американци и сви остали... - рекао је Вучић говорећи о резолуцији о Сребреници која се спрема и свим притисцима на Србију. 

Фото: Принтсцреен

О Билећи

- Прекосутра ћемо уплатити првих 500.000 евра за Билећу. Пошто им је интервентно потребно. Договорили смо се да идемо на то да градимо вртић. Оно што сам рекао, знајући фискалну ситуацију, Додик зна шта је то што треба да се уради - морају да се предузму одређене реформе у оквиру самог система - најавио је председник Вучић.

- Ана Брнабић је у Мостару? Вероватно су погрешили људи, да не кажем нешто теже - рекао је Вучић одговарајући на питање "Новости" о наводима "Слободне Босне" да је председница Скупштине Србије у Мостару и да шири панику по Босни и Херцеговини.

Вучић обилази сајам

Председник Србије кренуо је у обилазак сајма. 

- Велики број. Република Српска и цела БиХ. Буквално све извозимо у Босну. БиХ је једна од најважнијих извозних дестинација Србије. Као и у Хрватској. То је за нас страшно важно тржиште. И ми од њих узимамо и много сировина и много других производа. Невероватно колики је значај Босне и Херцеговине за нас. Некада је БиХ била и трећи партнер када су Италијани и Руси били први и други. Сада имамо Немце, Кинезе, па Италијане, па више земаља ЕУ, БиХ је на осмом месту, али за нас веома значајна и у региону вероватно најзначајнија - рекао је Вучић одговарајући на питање "Новости" о томе који су производи најтраженији на овом тржишту, а које је Србија извозила у Босну. 

- Тек је потребно да дође тај новац из плана раста за Балкан ЕУ. Тек је потребно да људи осете благодети. Иако ја мислим да је то добра вест за Србију, ово што је најавио комесар Вархељи - рекао је Вучић. 

- Важно је да има привредника, важно је да они сарађују. Важна је линија Београд–Мостар - рекао је Вучић. 

Фото: Принтксрин

- Разговарали смо, имали смо не лаке разговоре. Ја сам имао не лаке разговоре око Косова са представником ЕУ. Председник Додик је имао око РС и БиХ. Али смо онда и заједно разговарали око свих питања. Прилично компликована позиција. Нису лаки, нема ту лаких и лепих разговора. Компликована је и комплексна ситуација. Наша порука је да покушавамо да сачувамо мир, као што сам рекао са говорнице, и да не користимо сваку прилику да говоримо лоше једни о другима, да се не хватамо за гушу у сваком тренутку. Нису Срби никога ни напали ни оптуживали за било шта. А само погледајте са чиме се Срби данас суочавају - рекао је председник. 

- Ја Милета и РС ћу увек да подржим у свему. Има ту много питања, али је он у праву за једну ствар. Ако кршите процедуре унутар једне земље око најтежих питања моралних, политичких и правних дисквалификација и на то не реагује нико, напротив, сви споља то прихватају као нешто нормално, онда ту нешто није нормално. Додик најбоље зна шта ће са Републиком Српском - рекао је Вучић. 

Обраћање председника Вучића

- Хвала вам на топлом дочеку. Ми смо јуче урадили једну веома важну ствар. Успоставили смо редовну линију од Београда до Мостара. Неће то лако ићи, али сам сигуран да ће за годину или две то бити једна од најбољих линија које ће Херцеговина да има са светом, али и Београд и Србија. Хвала вам на доброј рачуници и паметном приступу за будућност региона - рекао је Вучић. 

- Није нама први пут да се овде сретнемо, постала је некако традиција - рекао је Вучић. 

- Уз традиционално гостољубље наших домаћина, можемо да се дружимо и разговарамо о свим темама, а онда неретко гледамо ко ће кога и како за гушу. Гледамо како ћемо једни против других да се боримо, а да се то увек баш не види директно, да то ни Европљани не виде и открију. Да нам главни циљ буде како да онај други не успе, много више него да сви заједно успемо. Ја се надам да ћемо то моћи да променимо - навео је председник Србије.

Фото: Новости

Навео је да је имамо кратак разговор са премијером Пленковићем. 

- Он ми је указао на једну ствар. Нећу да говорим о нашим примедбама према другима, којих наравно има много, колико хоћете. Говорићу о ономе што су примедбе на наш рачун. Гледаћемо да оно што је нормално, рационално, разумно, да исправљамо и поправљамо у сваком тренутку. Ја нисам добио такву вест. Ако је истина да су нападнути неки хрватски новинари у Панчеву, најпре не само да то осуђујем, него ће наши надлежни органи урадити све да процесуирају оне који су тако нешто учинили. То је недопустиво, недозвољиво. Тако нешто нигде код нас не сме да се догађа, нигде у региону - навео је Вучић.  

Вучић је позвао све компаније из Србије да блиско сарађују са Босном и Херцеговином, оба ентитета, као и са Хрватском. 

Фото: Принтксрин ТВ Пинк

- Да наставимо да радимо, да увећавамо нашу трговиснку размену, јер то може да буде само на корист и једнима и другима. Што се Србије тиче, ми ћемо кад год нас позовете учествовати и дати свој допринос - закључио је председник. 

Стигао председник Вучић

Председник Вучић стигао је на отварање сајма у Мостару. 

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Вучић је том приликом кратко разговарао са хрватским премијером Андрејем Пленковићем. 

Фото: Новости

Регионални лидери стигли на сајам

26 компанија на павиљону Србије

На павиљону Србије налазе се штандови 26 компанија из различитих сектора из наше земље. 

Фото: М. Шкорић

Компаније представљају своју понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире. 

Фото: М. Шкорић

БОНУС ВИДЕО:

ВУЧИЋ РАЗГОВАРА СА ПУТНИЦИМА: Председник на првом лету за Мостар

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан