ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ГОТОВИ ШЕСТ МЕСЕЦИ ПРЕ РОКА Мали и Весић обишли радове на изградњи метроа: Ново лице Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Милица Шкорић
Милица Шкорић

12. 04. 2024. у 10:43 >> 11:15

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар финансија Синиша Мали и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић данас обилазе радове на изградњи метроа у Београду на Макишком пољу.

ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ГОТОВИ ШЕСТ МЕСЕЦИ ПРЕ РОКА Мали и Весић обишли радове на изградњи метроа: Ново лице Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Одговори на питање медија

Весић каже да ће доста путника прећи на овај начин транспорта, тако да ће то допринети заштити животне средине.

- И кад користите метро или воз тачно знате кад долазите и стижете тако да нећете нигде каснити - каже Весић и додаје да ће се од једног до другог краја града долазити за мање од 20 минута.

- Видите којом енергијом причају наши кинески пријатељи. Крајем 2021. године поставили смо камен темељац, а сада ће припремни радови бити готови раније. Наручићемо 2 ТБМ машине које буше тунеле за метро - рекао је Мали и захвалио се кинеским радницима на посвећености у раду.

О изјава Ђиласа по питању метроа, Мали каже да не жели да му даје никакав простор.

Фото: Принтскрин

- Њему грађани никада нису били приоритет. Не би макар из пристојности себи ставио 619 милиона у џеп. То је слика и прилика Драгана ђиласа. Његово незнање о метроу управо говори о томе. Реците ми у ком граду има депо у самом центру? То вам је та површност и незнање. Он сем мржње према Србији и председнику Вучићу ништа не зна. Ми ћемо овај метро да градимо. Обећање које дамо увек испунимо. Тако ћемо да урадимо и са целим пројектом "Србија 2027" - каже Мали.

- У последњих пар дана, председника нисам видео никад забринутијег. Следе нам борбе и око КиМ и око Сребренице, РС, борбе за права Срба. То су огромни притисци. Чекају нас велике промене у глобалном свету, а никада већи притисак није на Србији него сад, али једини који може да се одупре да Србија остане слободна је Александар Вучић - рекао је он и додао да упркос кризама током претходних година, наша економија се показала отпорнијом од других.

Изјаве министара

- Данас смо обишли локацију изградњу метроа. Овим припремни радови су при крају, а биће готови до јуна ове године. Овде има преко милион кубика песка. Потписали смо Анекс уговора за изградњу депоа где ће бити композиције метроа. Једно по једно идемо напред. Имали смо састанак око линија метроа. Прва ће имати 21, друга 24 станице. Хтели смо да видимо како иде и са правно имовинским питањима. Наручујемо нове машине. Следеће године велики радови на станицама самог метроа. Најкасније ће прва линија бити завршена 20219. године. Крећу нам и велики инфарструктурни радовим попут булевара Вудро Вилсон. Макишко поље постаје највеће градилиште у овом делу Европе. Ово ће допринети расту БДП-а и хвала нашим пријатељима који овде раде, сви радимо као један. Ово је сан који ћемо сви досањати. Горан и ја ћемо сваког месеца долазити овде да пратимо радове. За нас нема границе - изјавио је министар Мали и подсетио на раст БДП-а и српске економије.

Министар Весић рекао је да ће ове године почети са радом први део Београдског градског воза.

Фото: Принтскрин

- 80% градског превоза до 2030. биће шински. Ове године у овиру ЕКПО-а спајамо пругу од Земуна до аеродрома. Радићемо на проширењу београдског чвора. Имаћемо 20так полазака из Младеновца и Лазаревца. Београд је један од ретких метропола која има подршку државе - каже Весић.

- Могли сте чујете разне глупости о водоотпадима. Водимо рачуна о сваком детаљу, а кад се заврши метро, Београд ће бити уређена европска метропола. Имаћемо мање загађење - изјавио је Весић.

Обилазак радова

Министри Синиша Мали и Горан Весић су на почетку обишли радове на изградњи метроа, заједно са радницима који учествују у реализацији пројекта.

- Ови припремни радови биће готови до јуна ове године, шест месеци пре рока. Површина је 72 хектара. Одмах након тога настављамо даље. Овде ће бити депо, зграда у којој ће бити смештене композиције метроа, градимо 7 колектора на овом делу, градимо нову петљу за скретању за Железник и нови булевар као онај на Београду на води - каже Мали и додаје да ће ово бити друго највеће градилиште у овом делу Европе. 

Фото: Принтскрин

- Прва линија имаће 21 станицу, 21 км, 2029. године уколико буде кашњења, а са другом линијом крећемо наредне године. Још један сан који смо дуго сањали и то је велика ствар за нас. Ово доприноси промени Србије - изјавио је Мали и додао да је поносан на цео пројекат.

- Са изградњом депоа крећемо наредне године. Ово нема везе са политиком, него са животним стандардом државе - рекао је министар Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - Мојој баби су откинули гркљан

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) СРБИН У УН ПОКАЗАО СЛИКЕ: Обезглављени српски војници од стране Ал Каиде - "Мојој баби су откинули гркљан"

У ЊУЈОРКУ се данас, у организацији Сталне мисије Републике Србије при Уједињеним нацијама, одржала панел дискусија "Ми говоримо, јер они не могу - гласови које треба чути" сведочанства сведока и жртава рата у БиХ.

22. 05. 2024. у 18:13

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА НОВОСТИ: Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

ИЛИЈЕ НАСТАСЕ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "НОВОСТИ": Новак Ђоковић најбољи по свим мерилима, сећам се Лепе Брене и шљивовице

НЕМА правог љубитеља тениса који би могао да набраја великане "белог спорта", а да заборави на "румунског лакрдијаша" Илијеа Настасеа, оригиналног "лошег момка" тениса. Некада први играч планете у ексклузивном разговору за "Новости" говорио је о документарном филму снимљеном о њему, српском народу, шљивовици, а неизбежна тема био је најбољи тенисер свих времена - Новак Ђоковић.

22. 05. 2024. у 20:00 >> 20:57

Коментари (0)

ЛЕТОВАЊЕ У ХУРГАДИ: Ово су цене и повољности за ту дестинацију (ФОТО)