У ИСТОМ СТРОЈУ ЗА "ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ": Оружане снаге такозваног Косова и матице извеле заједничку војну вежбу "Фекени 23" у Бизи

Е. В. Н.

15. 12. 2023. у 13:23

ОРУЖАНЕ снаге Ал­баније и такозване Косовске бе­збедносне снаге извеле су заједничку вежбу "Феке­ни 23", на војном полигону у Бизи, у Албанији.

У ИСТОМ СТРОЈУ ЗА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Оружане снаге такозваног Косова и матице извеле заједничку војну вежбу Фекени 23 у Бизи

Фото Фејсбук

Овим потезом, а након краткотрајног за­хлађења односа, Тирана наставља улогу водећег тутора Приштине, без обзира на то што лажна држава упорно крши ме­ђународне споразуме и хвали се наслеђем теро­ристичке "Ослободилачке војске Косова".

Премијер привремених приштинских институци­ја Аљбин Курти не про­пушта прилику да каже како је "КБС наследни­ца ОВК", чији су ознаке обавезан декор на готово свим јавним прославама. Тако је било и прошлог месеца, на обележавању дана тзв. косовских снага, када су у касарни "Адем Јашари" могли да се виде и припадници Куртијеве војске који су униформе окитили симболима "ве­лике Албаније". Потом су, поводом дана независности Албаније, спе­цијалци тзв. Косова сла­вили позира­јући испред амблема ОВК, у маскирним униформама, с повезима преко ли­ца, држећи аутоматске пушке, док су на главама носили кече.

Министар одбране при­времених приштинских институција Ејуп Маће­донци јуче је објаснио шта су на истом полигону ра­диле албанске и приштин­ске оружане снаге:

- Сврха ове вежбе је испитивање капаците­та пешадије у зимским условима, терен, а услови полигона у Бизи омогућа­вају реализацију циљева, проверу стечених вешти­на и капацитета јединица које учествују у вежби.

Такозване Косовске бе­збедносне снаге форми­ране су пре пет година, иако је Резолуцијом 1244 Савета безбедности била предвиђена демилитари­зација тзв. ОВК и других наоружаних група Алба­наца на Косову и Метохи­ји. Према том документу Кфор је једина оружана снага на КиМ. Међутим, одлуком владе у Пришти­ни, а доношењем закона, трансформација тзв. КБС у "војску" почела је од 2018, а планом је предви­ђено да после деценије у строју буде 5.000 људи.

Захваљујући спонзори­ма који им дотурају оруж­је и опрему, тај процес би могао да се заврши и ра­није. Од Турске су, на при­мер, осим дронова, добили и друге системе - хаубице, минобацаче, противо­клопне системе, офанзив­не системе. Приштина своје официре шаље и на школовање у земље НАТО, а организују и заједнич­ке вежбе. Курти је управо обнародовао и да је влада одлучила да додатно отво­ри касу за тзв. КБС, па ће буџет за "одбрану" према­шити 200 милиона евра, односно два одсто БДП.

Приштински министар одбране Маћедонци по­хвалио се и да ће наред­них дана отпутовати у по­сету САД, где би требало да се састане са помоћни­ком америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејм­сом О'Брајеном, али и да ће одржати бројне са­станке са званичницима америчког министарства одбране.

Он је најавио и амбици­озне планове за 2024:

- Пријавило се 600 љу­ди и половина њих је за­вршила обуку, а полови­на се тренутно обучава у КБС. То значи да се при­ближавамо броју од 4.000 од укупно 5.000 припад­ника.

Кфор: Безбедно окружење свима

КОМАНДАНТ Кфора Озкан Улуташ посетио је базу Нотинг Хил у Лепосави­ћу и истакао да НАТО мисија остаје посвећена свакодневној и потпуној имплементацији мандата УН, са циљем да осигура безбедно окружење за све. Он је разговарао са командантом базе и особљем Кфора које патролира дуж административне линије. Улуташ је, такође, посетио српску православну цркву Светог Василија Острошког, где га је дочекао отац Милутин Попадић, објављено је на фејсбук-страници Кфора.

* * * * * * * * *

ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЧЕТВОРИЦЕ СРБА

И Лунета гоне као терористу

СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво тзв. Косова подигло је оптужницу против Милуна Миленковића званог Луне, Дејана Пан­тића, Александра Влајића и Момира Бакића, осумњичених за наводни напад ручном бомбом на канцеларије ЦИК у северној Митровици почетком децем­бра прошле године. Наиме, како су пре­нели електронски медији на албанском са Косова, четворица Срба осумњичена су да су починили дела "тероризма, у циљу застрашивања грађана и спреча­вања локалних избора у четири северне општине". Они су, како се наводи у оптужници, бацили две ручне бомбе на Канцеларију ЦИК чиме су угрозили животе службеника ове институције.

Оптужница против окривљених је достављена Основном суду, који је у обавези да за десетак дана припреми почетно рочиште. Од четворице Срба у притвору је Миленковић, који је ухапшен у јуну када су га припадници тзв. косовске специјалне полиције брутано претукли.                                                                                                                     Д. З.

* * * * * * * * *

НА 25. ГОДИШЊИЦУ ОД МАСАКРА У "ПАНДИ"

Окачили таблу, оптужили ДБ

НА православном гробљу у Пећи јуче је служен помен српским мла­дићима убијеним пре 25 година у кафићу "Панда". Помен је служио парох пећки Драган Радовановић, а присуствовала је и сестра настра­далог младића Драгана Трифовић са супругом. Тела пет осталих мла­дића њихови родитељи пренели су у централну Србију.

Пре две и по деценије, 14. децембра 1998, око 20 часова, двојица маскираних нападача отворила су паљбу из аутоматских пушака на госте кафића "Панда", када су убијени Иван Обрадовић (15), Зоран Станојевић (18), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (18), Иван Радевић и Драган Трифовић (18).

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ову трагедију је искористио за нову провокацију, па је организовао поста­вљање спомен-плоче на некадашњи кафић.

- У јеку терора Србије над Албанцима, на просторије овог кафића, 14. децембра 1998, по наређењу Државне безбедности Србије, стрељано је шесторо српских младића - пише на табли, на којој је порука испи­сана на албанском, енглеском, па српском језику.

* * * * * * * * *

МУСТАФА ПРАВОСНАЖНО ОСУЂЕН У ХАГУ

Казна мања за четири године

ЈЕДНОМ од бивших вођа терористичке ОВК Саљиху Мустафи Жалбено веће Специјалног суда тзв. Косова потврдило је јуче осуђујућу првосте­пену пресуду за ратне злочине у априлу 1999, али му је смањило казну. Он је био осуђен на 26 година затвора, а Жалбено веће му је умањило казну за четири године, и осудило га на 22 године затвора. Ово је прва правоснажна пресуда за ратни злочин коју је изрекао суд у Хагу.

Ово веће је одбило све жалбе Мустафе на првостепену пресуду, али је на крају делимично прихватило ону на висину казне. Он је осуђен за ратни злочин, противправно затварање и убиство албанских ци­вила заточених у априлу 1999, у логору на изолованом имању у селу Злаш на КиМ. Од најмање шест злостављаних, један је преминуо од последица мучења. Он је одговоран и као командант логора, али и као непосредни учесник у злостављањима. С. Ј. М.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)