ПРЕМИЈЕРКА НАЈАВИЛА УСВАЈАЊЕ ДВА МЕДИЈСКА ЗАКОНА ДО КРАЈА ОКТОБРА Брнабићева: Први пут се уводи саморегулација

Новости Онлајн

11. 10. 2023. у 08:08

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са представницима Министарства информисања и телекомуникација, медијских и новинарских удружења и међународним партнерима поводом завршетка јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту закона о електронским медијима.

ПРЕМИЈЕРКА НАЈАВИЛА УСВАЈАЊЕ ДВА МЕДИЈСКА ЗАКОНА ДО КРАЈА ОКТОБРА Брнабићева: Први пут се уводи саморегулација

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

Премијерка је истакла да је постигнут компромис око најважнијих питања који се тичу имплементирања: Савета за штампу и избора за чланове Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ). Брнабићева је прецизирала да ће Савет за штампу бити саморегулаторно тело надлежно за све медије и да се први пут налази у легислативном оквиру. Нагласила је да су ови закони револуционарни, јер се први пут уводи саморегулација.

Брнабићева је оценила да је урађен одличан посао и да очекује да ће оба закона бити усвојена до краја октобра.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату истакао је значај инклузивности и транспарентности у изради медијске регулативе, додајући да је то кључно када је реч о спровођењу Медијске стратегије и акционог плана у слову и духу. Он је додао да је у разговору са медијским и новинарским удружењима постигнут напредак у компромисним решењима, као што је случај са актуелним предлогом овлашћених предлагача за чланове Савета РЕМ-а, који доприноси његовој деполитизацији, а Савет за штампу је једино саморегулаторно тело предвиђено законом. Потребно је додатно ојачати организациону, функционалну и финансијску независност РЕМ-а. Шеф Мисије је потврдио спремност Мисије да помогне у примени закона када буду довршени, као и у изради неопходних подзаконских аката.

Шеф Одељења за медије и информисање Делегације ЕУ у Србији Мануел Мунтеану оценио је да је Медијска стратегија квалитетан документ и поновио важност да два предлога закона одражавају њен дух. Он је поздравио позитивне помаке, као што су јачање улоге Савета за штампу и деполитизација у предлогу чланова Савета РЕМ-а. Он је такође поновио важност постојања јаких заштитних механизама за обезбеђивање једнаких услова за све медијске и тржишне актере. Он је истакао да је Делегација ЕУ од самог почетка подржавала процес медијских реформи у Србији и да ће то чинити и даље.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа је истакла да су први пут у Закон о јавном информисању и медијима ушле одредбе које се тичу радних права новинара и медијских радника. Она је нагласила да је то од великог значаја јер ће отворити могућност за достојанственији положај и боље услове рада медијских радника и, како је навела, могућношћу за успостављањем дијалога, што су циљ и стандарди у земљама Европе.

БОНУС ВИДЕО: "ОВО ЧИСТИ СРБИЈУ" Премијерка на питање "Новости": Изградња регионалних депонија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...