ПУТ КА ЕУ ДУГО ТРАЈЕ: Састанак чланова Одбор за европске интеграције са амбасадорком Немачке

Novosti online

25. 09. 2023. у 14:09

ЧЛАНОВИ Одбора за европске интеграције разговарали су у Народној скупштини са амбасадорком СР Немачке у Републици Србији Анке Конрад о перспективама европских интеграција Србије и Западног Балкана.

ПУТ КА ЕУ ДУГО ТРАЈЕ: Састанак чланова Одбор за европске интеграције са амбасадорком Немачке

Фото: С. С. Р.

Председница Одбора Елвира Ковач је истакла да је стратешко опредељење Србије чланство у Европској унији, али да тај процес већ дуго траје без видљивих позитивних резултата, имајући у виду да већ две године Србија није отворила ниједан преговарачки кластер. То утиче и на порст евроскептицизма код грађана Србије, констатовала је она.

„Сматрамо да напредак у процесу интеграција није у складу са постигнутим реформама“, нагласила је Ковач, „додајући да се стиче утисак да ЕУ фокус ставља на захтеве за усклађивањем спољне плитике са европском и на нормализацију односа Београда и Приштине“.

Елвира Ковач је у разговору истакла да се у постојећим геополитичким околностима рата у Украјини, тема проширења Европске уније вратила у европске институције и изразила задовољство што се, поред убрзавања европских интеграција Украјине, Молдавије и Грузије, спомиње и важност убрзавања овог процеса и за Западни Балкан.

Амбасадорка Конрад је истакла да Немачка види Србију у Европској унији и нагласила да има све предиспозиције да предњачи у том процесу на Западном Балкану. Оценила је да је највећи напредак постигнут у економској стабилизацији и привредном расту, док у областима владавине права и медијским слободама треба уложити даље напоре у реформским процесима.

Западни Балкан неће изостати из проширења навела је она, истичући да је неопходно да државе кандидати испуне све услове за чланство. ЕУ разматра и могућност брже интеграције у појединим областима и програмима, где је то могуће, као што су сајбер питања – указујући да је Србија већ део Трансевропске мреже.

Састанку су присуствовали и заменица председнице Одбора Дубравка Филиповски, као и чланови и заменици чланова Одбора Натан Албахари, др Ксенија Марковић, Роберт Козма, Дуња Симоновић Братић и Загорка Алексић.

Учесници састанка освнрули су се на ескалацију сукоба на Косову и Меохији током претходног дана, изражавајући жаљење и неопходност нормализације ситуације.

Разменили су своја мишљења са амбасадорком Конрад и о процесу европских интеграција и изнели своје ставове о перспективама овог процеса за Србију и Западни Балкан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!