ГДЕ СУ БИЛИ ПРИНЦИПИ КАД СТЕ ГАЂАЛИ И ЦЕПАЛИ СРБИЈУ? Бајденово лицемерје у УН

С.Ровчанин Томковић

21. 09. 2023. у 07:00

ПРИНЦИПИ међународног права, очувања територијалног интегритета и суверенитета држава, као темељи на којима треба да почива светски поредак, почели су да "важе" када је букнуо рат у Украјини. У случају Србије и нелегалног отцепљења Косова и Метохије, за, пре свега, западне силе ових постулата није било.

ГДЕ СУ БИЛИ ПРИНЦИПИ КАД СТЕ ГАЂАЛИ И ЦЕПАЛИ СРБИЈУ? Бајденово лицемерје у УН

Фото АП

Управо та тема наметнула се током заседања Генералне скупштине Уједињених нација током које је председник САД Џозеф Бајден као главне вредности споменуо територијални интегритет и суверенитет и додао:

- Ако дозволимо да се Украјина расцепи да бисмо умирили агресију, може ли се било која држава чланица УН осећати заштићеном и да ли ће независност било које нације бити сигурна.

У случају Србије тумачење није било овакво - авиони НАТО полетели су 1999. ка нашој земљи без одобрења Савета безбедности УН што је мимо међународног права, када је лажна држава прогласила независност рекли су да је у питању преседан, а Резолуцију СБ УН 1244 донети у Њујорку Запад свакодневно гази. Агресија на нашу земљу "умирена" је управо њеним распарчавањем, којег се становник Беле кућу грози када је у питању домовина његовог партнера Владимира Зеленског.

Танјуг

 

Председник Александар Вучић још једном је указао на лицемерје и двоструке аршине:

- То су замене теза и дволичност. Навикли смо. И даље не признају Резолуцију СБ УН 1244. Великима је све дозвољено, а ми који смо мали боље на време да схватимо колико смо мали. Нисам још схватио, можда ме придикама убеде.

Он ће ове ставове поновити и данас када ће се обратити Генералној скупштини УН у Њујорку.

Директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић рекао је да Србија, у поделама између економских и војних сила, између Севера и Југа, Истока и Запада, заузима независну и неутралну позицију која је оријентисана највише ка Европској унији, али ништа мање ни ка другим хоризонтима и партнерима.

- Вучић ће наступити принципијелно, аргументовано и одлучно у одбрани међународног јавног права, суверенитета и територијалног интегритета Србије, као чланице УН. Аргументе које је амерички председник Бајден користио, може да користи и председник Вучић у одбрани глобалног поретка, односно свега онога што у случају Србије није поштовано, а тиче се ситуације на КиМ и неуспеха у дијалогу Београда и Приштине. То је онај проблем јер међународна заједница, на челу са САД, тешко могу да се позивају на све оно што сад причају, када постоји случај Србије. Због тога оволики притисци уназад годину дана, због тога двоструки стандарди, али то мора једном да стане, и у том контексту очекујем један важан наступ председника Србије - рекао је Милетић и додао да из године у годину потенцијали и капацитети Србије на дипломатском плану расту и њен значај постаје све већи.

Дипломата у пензији Зоран Миливојевић каже да су "сви аргументи које Србија истиче у складу са својим државним и националним интересима и инсистирању на међународном праву када је реч о КиМ сада дошли до изражаја на глобалној сцени":

- Србија ће први пут бити у позицији да њени аргументи буду владајући на глобалној сцени. Она није више иста држава и са својим принципима и аргументима постојано стоји, мирне главе и савести. Свет данас није у стању да, како је рекао генерални секретар УН Антонио Гутерес, одговори на све веће глобалне изазове, зато што је глобални сукоб дошао до пуног изражаја после рата у Украјини. Показало се да је свет подељен, али се пробудио глобални Југ, што значи да Запад није више доминантан. По правилу историје велики никада не прихватају да више нису доминантни и покушавају да ту позицију задрже, што је произвело глобални сукоб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (2)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)