"НОВИ МЕДИЈСКИ ЗАКОНИ МОРАЈУ ДА СЕ ОДНОСЕ НА СВЕ, ПА И НА Н1 И НОВУ С" Примедбе на предложени Нацрт Закона о јавном информисању и медијима

Новости Онлајн

13. 09. 2023. у 15:42

У БЕОГРАДУ се данас одржава јавна расправа о Нацрту Закона о јавном информисању и медијима.

НОВИ МЕДИЈСКИ ЗАКОНИ МОРАЈУ ДА СЕ ОДНОСЕ НА СВЕ, ПА И НА Н1 И НОВУ С Примедбе на предложени Нацрт Закона о јавном информисању и медијима

Фото: Министарство информисања и телекомуникација

Примедба на предложени Нацрт Закона о информисању адвоката Александра Арсића односи се на регистрацију медија у Србији. 

Наиме, он сматра да Закон треба да прецизира да сви медији морају бити регистровани у Србији, како би грађани могли у случају повреде њихових права да затраже заштиту пред домаћим судовима, уместо да се обраћају правосудним органима у иностранству, као што је до сада био случај.

- Према закону и према новом нацрту који садржи исто решење, медијима се сматра само онај облик јавног извештавања који је регистрован у регистру медија. То значи да сваки  издавач телевизије или новина бира да ли ће тај медиј да региструје у регистру медија, или не. Уколико не региструје, он не сноси никакве правне последице за то - истиче Арсић.

Такође, како наводи, у том случају медији се не могу јавити на конкурс за јавна средства. 

- Издавач медија може самостално одлучити да ли ће се закон применити на његов медији, или не. У том смислу је битно да закон предвиди и дефинише шта се сматра медијем, и да онда предвиди да сви медији морају бити регистровани у регистру медија. Тако би се предвидели прекршаји за лица која издају медиј који није регистрован. 

- Оно што је додатно значајно јесте да се дефинише шта је заправо медиј, да то буду сви медији, новине, телевизија и слично, који се у целини производе на територији Републике Србије. На тај начин закон сам одреди на које медије ће се примењивати, односно на медије који послују у Републици Србији, а да не остави издавачима самостално на вољу да одређују примену тог закона - износи, између осталог, адвокат Арсић на јавној расправи о Нацрту закона о информисању.

Медији попут Н1 Београд и Нове С по важећем Закону о јавном информисању и медијима, с обзиром на то да немају обавезу да се региструју у Регистру медија, самим тим немају обавезу ни да се придржавају норми које важе за све остале медије који послују у Србији. Ови медији нису у обавези да објаве прописани импресум, да поштују право на одговор и исправку, нити могу да одговарају по овом закону пред судовима за евентуално проузроковану штету према физичким и правним лицима. 

Досадашњи Закон о електронским медијима третирао их је пак као прекограничне телевизије које реемитују програм у Србији и које нису у надлежности домаћег регулатора (РЕМ), упркос чињеници што су им запослени на производњи програма сви пријављени да раде у Србији и да свој програм уређују из Србије.

БОНУС ВИДЕО: "ЗАКЉУЧАНЕ" НОВИНАРКЕ - Ово је права истина шта се десило

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација