ВУЧИЋ ОБИШАО РЕКОНСТРУИСАНИ ПУТ РАШКА - НОВИ ПАЗАР: Важан и Србима и Бошњацима, завршен три месеца пре рока, изгледа као писта (ВИДЕО)

Novosti online

31. 08. 2023. у 11:05 >> 12:21

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је да је реконструисани пут од Рашке до Новог Пазара, у дужини од 18 километара, веома важан за повезивање југозападне Србије са централним деловима земље и да су на њега грађани чекали 42 године.

ВУЧИЋ ОБИШАО РЕКОНСТРУИСАНИ ПУТ РАШКА - НОВИ ПАЗАР: Важан и Србима и Бошњацима, завршен три месеца пре рока, изгледа као писта (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Одговори на питања

На питање да ли подржава Орбанов став да би напад на Турски ток изазвао рат, председник каже:

- Суштина је у томе да никоме неће пасти на памет да нам током зиме ускрати оно што смо изградили, платили и купили. Немамо никаквих назнака да је то могуће и верујем да никоме то није пало ни на памет. Са Виктором сам више пута разговарао о томе. И са Бугарима. За нас је то од пресудног значаја. Јер ми сада имамо велике резерве. Око 630 милиона кубних метара. Али не може наша мрежа да црпи и из Мађарске и из Банатског Двора довољну количину јер немамо довољну пропусну моћ. Србија може максимално дневно да извуче шест милиона кубних метара гаса. И то са два места. А нама су зими потребни чак 16 милиона у појединим данима. Ми тада купујемо 10 милиона, а вучемо шест из резерви. Да би покрили све потребе. Немам никаквих назнака да је тако нешто могуће, за нас би то била катаклизма - казао је Вучић.

На питање новинара зашто су Слобода Миленковић и Душан Митић пребачени из одељења за дроге на друга радна места, председник каже:

- Нисам се тиме посебно ни бавио. То је регуларни посао којим се бави МУП планирањем и систематизацијом. Они имају своје правилнике на основу којих делују. Подсетићу вас да сте три године водили најбруталнију и најлажљивију кампању о умешаности мојој и моје породице. Ни Миленковић, нити било ко други није могао да потврди ма колико да сте свакодневно лагали. Није вас било брига, нисте покушали да кажете ни извини Александре, ни Андреју, чак ни после добијених пресуда. Нисам цигарету запалио, дрогу никад нисам видео, динар од дроге узео нисам. Смејем се вашим покушајима медијским да од поштених људи направите нарко диларе, а да нарко дилере претворите у поштене људе. Што се ових људи тиче, слободни да говоре шта хоће. Пошто волите да правите политички случај од апсолутно свега... Овог једног не познајем, овог другог познајем, лично сам му дао пиштољ или неку значку за борбу против дроге. Ја сам за то да се Јовањица истражи, али не на такав начин да обмањујете јавност. Немате ниједан доказ, ничију изјаву, сем једног патолошког лажова Мирослава Алексића, човека који је изгубио на суду, али није рекао извините. Што се мене тиче, Братислав Гашић има моје максимално поверење.

Фото: Танјуг

О наводној фотографији Горана Ракића, како се проводи на јахти у Будви, док је на слици оснивач Амазона Џеф Безос, Вучић каже:

- Да ли сте сви заједно нормални и толико покварени? После албанских медија то су на Телеграм преузели тобож проруски канали, велике патриоте и родољуби увек на истој страни са Куртијем. Горан Ракић две године није био на мору, мајка му је била тешко болесна, умрла је недавно. Био је са својим народом и када су хтели да га туку и када су му звиждали. Замислите Горан Ракић одједном постаје Џеф Безос. Шта ви имате од свега тога? Пет хиљада пута на сваку њихову лаж не могу да одговорим. Што је вама великим родољубима требало да рушите Српску листу у најтежем тренутку? Раде то у дану када су Албанци донели одлуку о експропријацији, када је остало још седам дана до када ће покушати да заузму зграду у Северној Митровици и у данима када Албанци покушавају да противправно укину лиценцу Телекому Србије. Како је могуће да сте једва дочекали Куртијеве нападе и нападе српских бедника? Шта је у главама људи?

Фото: Танјуг

О разговору са Лајчаком, Вучић каже:

- Идеја је много само решења понестаје. Могли смо да седимо и 10 сати, плашим се да бисмо тешко могли пронаћи решење, када разговарате са људима који решење неће да траже, када разговарате са људима из Приштине који траже разлоге за сукоб и за напад на српско становништво на северу. Куртијева је жеља да протера српски живаљ са севера. Има исти наратив који постоји у свим деловима бивше Југославије. Како мени не смета што Бошњаци позову своје госте из Сарајева? А сви други траже само оне Србе који ће да буду њима послушни и да се обавезно супротсављају својо матици. Ако то не раде, онда су Вучићеви послушници и бедници из Београда. Нису никакви бедници, то људи који припадају истом народу. Курти би да има своје Србе послушнике, баш те из нарко кланова, тог једног који је држао нарко картел. Окупи те и остале послушнике за ситно пара и ајде говорите против Србије. Много проблема имамо, ја сам поменуо четири горуће теме, а нећу ни да помињем да смо хиљадама миља далеко од формирања ЗСО, која би решила проблем зграде у Митровици и многих других.

Фото: Танјуг

Обраћање председника

- Драги радници, хвала вам. Ових 18 километара важни су за људе из Пазара, Рашке и целе Србије. Значе Србима и Бошњацима. Болница ће много више да нас кошта, следе нам разговори са извођачима. Оно што ми је важно да наставите да радите, а ми ћемо да видимо како да обезбедимо новац. Наш је посао да урадимо брзу саобраћајницу, биће скуп и тежак пројекат. Вићете из "Новопазар пута" бити ускоро пребачени да радите други посао, тунел испод Кадињаче, важно је за Бајину Башту, Тару - казао је Вучић.

- Овде ћемо морати наставити да радимо у свим малим срединама, као што смо у Прибоју, тако и у Пријепољу. Много тога да подигнемо. Верујем да ћемо за годину и по дана кренути на изградњу Пожега-Дуга Пољана-Бољаре.

- Оно што вас молим, да идете по терену, да слушате људе, они хоће да се боре за своје село, за своје место. Огромна захвалност, драги радници - додао је Вучић.

Председник се нашалио и око разних специјалитета из овог краја, које воли.

- Да народ буде радостан, да људи буду весели. Поставимо циљеве, ако су нам лако достижни циљеви, онда ништа нећемо постићи. Колико смо спојили цркава и џамија, надам се да ће и муфтије и попови бити задовољни.

"Три месеца пре рока - изгледа као писта"

- Три месеца је пре рока завршено, ово стварно изгледа као писта - констатовао је председник.

- Ми се трудимо да урадимо свуда свима. Ја мислим да су људи задовољни, нама остаје да радимо брзу саобраћајницу. То ће бити милијарду и по, биће и тешко за рад. Тиме смо, због чега сам срећан, везали Пазар са Београдом, два сата и 10 минута. Највећи број људи из Пазара, све више узимају станове у Београду и срећан сам због тога. Једино што ми је важно да пробамо ово на западу Србије да убрзамо, обећали смо људима тунел испод Кадињаче, да Бајину Башту вратимо у живот, да Тару вратимо у живот - додао је Вучић.

- Око Клиничко болничког центра у Пазару кажу да морају да сруше све - казао је председник.

- Нико на Пештеру није урадио путеве никада. Добар народ је горе, веома су захвални, када мало добију од државе, захвални су - рекао је Вучић.

Председник је питао представнике локалне самоуправе шта људи у Пазару мисле о свему овоме, као и да ли би реконструкција пута Пазар - Дуга Пољана значила људима.

- Радимо Маглич, средњевековну тврђаву, реконструишемо после 70 година - казао је Вучић и додао да се у Рашкој мора радити школа.

- Овакав пут 42 године није реконструисан. Важно је да чујете и слушате људе, онда то људи умеју да цене. То је оно што је важно.

- Исти смо ми Срби и ви Бошњаци, где нема сала, доведеш децу, и одмах стиже сала - нашалио се председник, говорећи о градњи фискултурне сале.

Фото: Принтскрин

О реконструкцији пута

Радове је извело предузеће Нови Пазар пут, а реконструкција је почела у септембру 2022. године.

Реконструкција пута од Рашке до Новог Пазара, који је изграђен пре више од 40 година, завршена је три месеца пре уговореног рока.

Уговором је предвиђено да радови буду завршени до 25. новембра.

Радови су обухватили реконструкцију мостова, постављање нове расвете,  система за одводњавање, изградњу потпорних зидова и друго.

Пројекат је финансиран средствима Европске инвестиционе банке.

Деоница обухвата 10 мостова, укупно 72 пропуста, 15 потпорних зидова укупне дужине од 1.335 метара и шест габионских зидова укупне дужине 430 метара.

Ширина саобраћајног профила целокупне деонице након рахабилитације је  7,2 метра.

На овој деоници урађено је: 10 мостова укупне дужине 248 метара, пешачке ограде на мостовима 640 метра, 70 пропуста, од тога санирано 66 постојећих, а изграђена су и четири нова пропуста.

Уграђено је  59.840 тона асфалта, 4.470,56 кубних метара бетона, изведено 6.642 метара дренаже и урађено 3.250 метара кишне канализације.

Такође има 30 аутобуских стајалишта, 15 проширења за заустављање, два  проширења за масовну контролу, два проширења за мерење осовинског оптерећења...

Урађено је и 600 метара нове јавне расвете и реконструисано 1.300 метара постојеће јавне расвете, као и 1.600 метара пешачких стаза.

У сарадњи са општином Рашка имлементиран је пројекат степеништа који повезује пешачки саобраћај града са деоницом, чиме је безбедност пешака додатно унапређена.

Због проблема са постојећим стањем, а и како би се избегла додатна експропријација, саграђен је зид од мегаблокова висине пет метара, као и завеса од шипова због нестабилног терена између саобраћајнице и реке Рашка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (112)

Овог лета правац на Кипар - НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ!