КУРТИЈА ТРЕБА ДА ИНСПИРИШЕ РЕЗОЛУЦИЈА 1244, А НЕ ПРИЗРЕНСКА ЛИГА Петковић: Аљбину демократија одговара само када је резервисана за Албанце

Новости Онлајн

10. 06. 2023. у 16:07

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је данас да се, док се премијер привремених приштинских институција Албин Курти обележавајући годишњицу Призренске лиге „снује великоалбанске снове“, Срби сећају да је на данашњи дан донета Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

КУРТИЈА ТРЕБА ДА ИНСПИРИШЕ РЕЗОЛУЦИЈА 1244, А НЕ ПРИЗРЕНСКА ЛИГА Петковић: Аљбину демократија одговара само када је резервисана за Албанце

Фото: Танјуг

- Резолуција 1244, која је такође донета на данашњи дан, јесте обавезујући међународно-правни документ који се тиче Косова и Метохије и, ако је већ љубитељ годишњица и историје, Курти не треба да се враћа у давну прошлост, већ инспирацију и основ за политичко деловање треба да тражи управо у том документу Савета безбедности УН - истакао је Петковић у саопштењу.

Навео је да нема Србина који Албина Куртија неће подсетити да је Призрен, давно пре него што се у њему на данашњи дан, пре 145 година окупила група отоманских лојалиста како би основала Призренску лигу, био престоница српских царева.

Петковић наводи да када Курти најављује да ће следити „филозофију Призренске лиге“, то значи „да ће следити идеолигују која је, између осталог, на концу довела и до тога да се у српском царском граду данас готово више и не говори српски“.

Истиче и да се Курти, позивајући се на „филозофију Призренске лиге“,  позива и на њен антисрпски и антисловенски карактер, и „настоји да пружи историјски алиби својој данашњој агресивној шовинистичкој политици“.

- Иако су му уста пуна демократије и грађанског друштва, њему је немогуће да призна било какав неалбански карактер Косова и Метохије, јер њему демократија одговора док год је резервисана само за Албанце, а грађанско друштво само онда када у том друштву живе искључиво Албанци - поручио је Петковић.

Курти је данас у Призрену, поводом 145. годишњице оснивања Призренске лиге изјавио да ће „очувати њене тековине“ и да „садашњи лидери Албанаца треба да прате филозофију Призренске лиге“.

Призренска лига скраћени назив војно-политичког удружења под називом Лига за одбрану права Албанског народа, које је у Призрену формирала група Албанаца 10. јуна 1878, након завршетка рата између Русије, Србије и Црне Горе против Османског царства.

БОНУС ВИДЕО: ПРОВОКАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ - Срби који мирно протестују узнемирени

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЖИКА ИМА ОГРОМНУ ПЕНЗИЈУ: Службеник три пута проверавао - није могао да верује када је видео бројку