МАЛИ ГОСТ ВЕСТИ: Министар о свим новим финансијским мерама важним за грађане

Новости онлајн

08. 06. 2023. у 18:06 >> 18:45

МИНИСТАР финансија Синиша Мали гостовао је у вестима на телевизији Прва.

МАЛИ ГОСТ ВЕСТИ: Министар о свим новим финансијским мерама важним за грађане

Фото: Принтскрин/Прва

Министар је на почетку обраћања још једном поновио сет мера које са једне стране подижу животни стандард грађана Србије, а са друге стране, како је истакао, показује снагу наше економије. 

- Прва мера је подизање плата у јавном сектору од 1. септембра. 5,5% за све запослене у просвети, плус медицинске сестре, неговатељице у домовима за социјалну заштиту. То је први корак већ од септембра ове године. За њих и за све остале запошљене у јавном сектору иде подизање плата од јануара наредне године од најмање 10%. Ако погледате, 12,5% смо подигли у јануару ове године, 5,5% у септембру и још најмање 10 од јануара, то вам је 30,6% подизање плате за медицинске раднике и запослене у просвети. За ове остале је 24%. Инфлација нам је негде на 11,12% у просеку, ово је повећање плата далеко изнад износа инфлације, управо са жељом да сачувамо животни стандард грађана Србије. 

- Друга мера је подизање пензија, веома важна вест за све наше најстарије суграђане. Од првог октобра ћемо ићи да подизањем пензија од 5,5%. Од првог јануара, сходно швајцарској формули, још најмање 14,5%, то је већ негде око 20,3%. Није све у цифрама, а и јесте. Прошле године смо пензије повећали 5,5% у јануару, на почетку године, па је била ванредна индексација 9% првог новембра, па је било додатно повећање 12,1% од јанура ове године, навео је министар.

- Сада 5,5% од октобра, плус 14,5% најмање од првог јануара, то је повећање од 55,8% повећање за две године. Далеко далеко изнад стопе инфлације. Мера пар екселанс која је у интересу заштите и подизања животног стандарда наших најстаријих суграђања. Са овом мером ми ћемо већ наредне године имати просечну пензију 390 евра, потпуно смо у плану да 2026. просечна пензија буде између 430 и 450 евра, баш као што смо обећаи. Притом, обе ове мере радимо тако да одржавамо макроекономску стабилност и не нарушавамо ниједно фискално правило. Бићемо испод 10% удела плата у БДП-у, са повећањем пензија бићемо између 10 и 11. Веома одговорно доносимо одлуке, као што смо то потврдили годинама уназад, али и показујемо колико нам је важно да заштитимо и побољшамо животни стандард грађана Србије - истакао је Мали. 

Истакао је да нам за ове мере за ову годину треба 23 милијарде динара. 

- За првих 5 месеци ми смо планирали да направимо дефицит 120 милијарди динара, а на крају петог месеца он је 35 милијарди. Ми смо ту уштедели 85 милијарди. Део смо дали за стимулацију пољопривредницима, део за инвестиције, као што видите ниједна инвестиција у Србији није стала, гради се и ради, и имамо простор за ове мере. Нема говора о неком додатном екстра задуживању, ми план нашег задужења не мењамо до крјаа године. Од онога што смо уштедели желимо да поделимо са грађанима Србије. 

Министар се осврнуо и на критике. 

- Чујем критике да то нису Вучићеве паре, него паре народа. Па чекајте, а шта се дешавало 2008, 2009, 2010, 2011? Што се тада неко није сетио па исте те народне паре поделио са грађанима? Њима је тада био интерес њихов лични, а ми сада то што уштедимо поделимо са грађанима Србије. 

- Трећа мера, такође веома важна. Ми хоћемо да подржимо мајке и самохране очеве. Сваком детету испод 16 година поделићемо по 10.000. Хоћемо њих да подржимо у овим условима који су веома тешки и изазовни. Већ 20. августа ћемо покренути тај процес пријављивања. Биће једноставно, Управа за трезор, са именом и презименом, ЈМБГ мајке и детета и реачуном банке где желите да вам уплатимо новац. Негде око 11,9 милијарди динара ћемо потрошити на ову меру. Прошле године смо три пута помагали младе између 16 и 29 година. Трудимо се да покажемо грађанима Србије да нам је економија стабилна и привреда јака. Данас је изашао податак Евростата - еврозона, први квартал, минус 0,1% раста, у последњем кварталу прошле, такође минус 0,1. Пошто имате два узастопна квартала пада, то значи да је еврозона званично у рецесији. Немачка једна, минус 0,5% прошле године, минус 0,3 први квартал. Ми смо у првом кварталу имали раст од 0,7%. Наша економија и даље расте. 

Говорио је и о значају посете председнице Индије Србији. 

- Највећи се економски и привредни значај њене посете, уз велику захвалност за подршку нашем суверенитету када је Косово у питању, Индија је пета највећа економија у свету. Председница Индије је своју другу званичну посету у свом мандату усмерава и долази у Србију. Сјајна ствар за нас и још једна потврда колико се Србија променила. Дакле хоћемо да радимо са Индијом, као што хоћемо да радимо са свим земљама у свету, да развијамо све оно што отвара радна места у Србији и доприноси расту нашег БДП-а и нашег животног стандарда. 

Како каже, ово је сет изузетних мера. 

- Сет изузетних мера финансирамо оз онога што смо уштедели, хоћемо да подигнемо и заштитимо животни стандард грађана Србије, ниједну инвестицију не заустављамо, све и даље ради и иде како треба. Имамо нешто бољи резултата и то хоћемо да поделимо са грађанима Србије. То нема никаве везе ни са најавама избора, већ годинама сваке године радимо исто - сачекамо првих пар месеци, као и ове године, видимо да нам је добар резултат и онда покушавамо да урадимо нешто добро за наше грађане. Потпуно смо у плану срби 20/25, просечна плата у Србији 2026, преко 1000 евра, просечна пензија 430-450 евра. На овај начин испуњавамо обећање које смо дали - закључио је министар Мали. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (233)

ИСПОВЕСТ СВЕДОКА КРВОПРОЛИЋА У БАЊСКОЈ: Бојана Мијаиловића полицајци тзв. Косова стрељали у шуми