МАЛИ: Никезић би требало да учи од нас, уместо што критикује

Novosti online

08. 06. 2023. у 13:54

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар финансија Синиша Мали реаговао је данас на изјаву потпредседника Странке слободе и правде Душана Никезића која се односи на најављена повећања плата и пензија и исплате једнократних помоћи.

МАЛИ: Никезић би требало да учи од нас, уместо што критикује

Фото: Танјуг

- Господин Никезић наставља са својом политиком која се противи подизању квалитета живота грађана, а подразумева само лично богаћење њега и његових страначих сабораца. За друге стране, ми се понашамо озбиљно и одговорно, тако да имамо боље резултате од планираних и довољно новца за повећања плата и пензија и исплате једнократних помоћи. Такође, не мењамо план задуживања за ову годину, упркос његовим лажним тврдњама. Требало би да учи од нас, уместо што критикује – рекао је потпредседник Владе Синиша Мали.

Он је појаснио да је наша земља у првим месецима ове године забележила бољи резултат од планираног.

- У првих пет месеци ове године остварен је резултат који је бољи од плана за 84,3 милијарде динара. Такође, у првих пет месеци приходи буџета већи су за 44,3 милијарде динара у односу на план. Даље, инфлација, која је највећим делом увезена, успорава, а очекујемо да се тај тренд настави у наредном периоду. И поред свих тешкоћа током претходних година, од 2018. до 2022. године остварен је кумулативни раст привредне активности од 18,8 одсто, уз очување радних места. То је сјајан, одличан резултат, међу најбољима у Европи. Затим, прилив страних директних инвестиција у прва четири месеца износи 1,259 милијарди евра и међугодишње је већи за 66 одсто, Уз све то, јавни дуг нам је у потпуности под контролом и на нивоу од 51,4%. Са друге стране, имате најјаче економије на свету, попут једне Немачке, која је ушла у рецесију. Ми смо далеко од тога – истакао је министар финансија.

Додао је да је поносан што се држава показала озбиљном у време кризе, што је ту за своје грађане, и што и даље има могућности да подиже животни стандард.

- Поносан сам што и након две кризе које су нас задесиле у последњих неколико година, ми и даље имамо довољно снаге да подижемо животни стандард наших грађана. Веће плате и пензије, затим једнократна давања за мајке и самохране очеве, односно њихову децу, значе да ће наши грађани живети боље. Водимо одговорну економску политику и одговорно управљамо јавним финансијама. Таквом политиком успели смо да спасимо земљу од банкрота пред који су нас довели господин Никезић и бивша власт, али и да дочекамо светску кризу спремни - истакао је он.

Додао је и да је претходна власт оставила на рачуну буџета свега 8 милијарди динара, што није било довољно ни за исплату пензија.

- Како то да се нико не запита што претходна власт није делила помоћ грађанима? Зашто нису грађени ауто-путеви, пруге, школе, болнице, домови здравља? Зашто нису улагали у децу и младе? И опет одговор је јасан, зато што су погрешном економском политиком и тежњом за влашћу, земљу довели пред банкрот, а грађане оставили на улицама, без посла - закључио је потпредседник Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото