ПРЕДСЕДНИЦА ИНДИЈЕ КОЈА ЈЕ У ПОСЕТИ СРБИЈИ УПЕЧАТЉИВА ПОЛИТИЧКА ФИГУРА: Била учитељица, мењала име три пута, живот јој обележиле трагедије

С.С.Р.

08. 06. 2023. у 07:00

ПРЕДСЕДНИЦА Индије Друпади Мурму, које је у посети Србији, једна је од најупечатљивијих личности светске политичке сцене. Пре него што је одлчила да уђе у политику, била је учитељица и прва је особа из индијских племенских заједница која је изабрана за лидера земље, а име је мењала неколико пута.

ПРЕДСЕДНИЦА ИНДИЈЕ КОЈА ЈЕ У ПОСЕТИ СРБИЈИ УПЕЧАТЉИВА ПОЛИТИЧКА ФИГУРА: Била учитељица, мењала име три пута, живот јој обележиле трагедије

FOTO: Printskrin/Youtube/Tanjug

Рођена је 20. јуна 1958. у селу Упарбедау породици из племена Сантали, трећег највећег племена у Индији. По рођењу је довила има Пути Туду, а она је школски учитељ преименовао у Друпади, да би се њено име касније записивало као Дурпади и Дорпди. Дипломирала је на Женском универзитету Рама Деви, током деведесетих је била учитељица у Раирангпуру, предавала је језике хинди и одија, математику и географију. У политику је ушла 1997. године. Као независна кандидаткиња дошла до Градског већа Раирангпура, а затим је узела чланску карту Индијске народне партије.

Победила је на изборима за законодавну скупштину Одише 2000. године, у изборној јединици Скупштине Раирангпури служила је два мандата у скупштини између 2000. и 2009. Била је и гувернерка индијске државе Џарканд, а у председничкој трци 2022. године као кандидаткиња Националне демократске алијансе победила је опозиционог кандидата Јашванта Синху.

Њен живот су обележиле и трагедије. Након студија удала се за банкара Шајама Чарана Мурмуа и добила имала два сина и ћерку. За само неколико година изгубила је супруга, обојицу синова, мајку и брата. Најпре је 2009. године њен син Лаксман преминуо под мистериозним околностима, а Хиндустан тајмс је навео да је у 26. години пронађен мртав у кревету. 2012. године у саобраћајној несрећи страдао и њен други син, а 2014. године је њен супруг умро после срчаног удара. У међувремену је остала и без мајке и рођеног брата.

- У наше време, девојчице су питали шта ће им образовање. Људи су је питали шта може да ради. Сада им је показала шта може да уради. Доказала је да жене могу све - поручила је њена рођака након што је Друпади Мурму постала председница после трновитог живота.

Мурму је јуче на Аеродрому "Никола Тесла" сачекао председник Александар Вучић. Са Индијом нас веже нераскидиво пријатељство. Ова земља не признаје лажну државу Косово и штити територијални интегритет Србије у свакој прилици. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото