СТАРОВИЋ: Предлог плана за деескалацију који је објавио Османи прилично мањкав

Танјуг

04. 06. 2023. у 17:56

ДРЖАВНИ секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је данас, поводом предлога плана који је објавио Председавајући ОЕБС-а Бујар Османи за деескалацију и нормализацију ситуације на северу Косова и Метохије, да је тај план прилично мањкав, као и да пуно тога у њему недостаје.

СТАРОВИЋ: Предлог плана за деескалацију који је објавио Османи прилично мањкав

ФОТО Д.З.

Како је објаснио, када се говори о процесу деескалације, лопта је у дворишту Приштине и на њима је да повуку своје специјалне полицијске снаге.

-Ниједан план деескалације неће довести до суштинске деескалације докле год имамо јасну изражену вољу у Приштини да до деескалације дође на било који начин, рекао је Старовић.

Старовић је рекао да, када говоримо о томе када ће бити враћено стање повишене борбене готовости војске Србије, то пре свега зависи од процена претњи и ризика, и од одлуке врховног команданта.

-Чак и у најпозитивнијем сценарију, ако дође до повлачења специјалних јединица косовске полиције, ако дође до оставке нелигитимних градоначелника, све ће нам то мало значити уколико премијер тзв. Косова Аљбин Курти крене са хапшењима наших сународника са списка који је сачинио претходних дана, објаснио је Старовић за Танјуг.

Како је рекао, потребно је да постоји добра воља за нормализацијом али да нажалост приштинска аминистрација ту вољу не показује.

-Ми имамо дипломатки преседан да је успостављен један општи консензус који говори у име свих пет држава сталних чланица Савета безбедности, да је кривац за ову рунду есклације којој сведоћимо у последњих десетак дана Аљбин Курти, и привремене институције самоуправе у Приштини, рекао је Старовић.

Он је објансио да је то добро, али да нажалост није довољно, пошто таква реторика мора бити пропраћена конкретним мерама.

-Ту мислим на одлучујући притисак који државе Квинте могу да спроведу на приштинску администрацију да повуче своје специјалне снаге и ослободи приведене Србе. То би био суштински корак у правцу деескалације, истакао је Старовић.

Он је рекао да реакције америчких званичника не би требало да значе да је дошло до потпуног преокрета у приступу САД-а према Приштини.

-Они ће, нажалост, увек подржавати Приштину, али би то могло да значи да долази до промена односа према Аљбину Куртију. Ма колико Американци тренутно сматрали проблематичним понашање Куртија док је на власти у Приштини, они су свесни да је неке ствари теже спровести са њим у опозицији. Неопходно је спровести темељну истрагу о дешавањима на КиМ. По свему што знамо Срби су спроводили миран ненасилан протест, нису били наоружани и нису пуцали на припаднике КФОРА, објансио је Старовић.

Како је рекао, "уколико логична последица читања спискова буду акције лишавања слободе бојим се да не идемо у правцу деескалације него ка новој потенцијалној још опаснијој екслацији".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу