ЗБОГ ЕМИСИЈЕ "ЈУНАЦИ ДОБА ЗЛОГ" О АНИ БРНАБИЋ: Независни орган из Луксембурга казнио телевизију Н1

РЕМ

02. 06. 2023. у 11:42

РЕГУЛАТОР у Луксембургу на више од 20 страна детаљно је описао које је све професионалне, моралне и етичке стандарде грубо прекршио Н1, објавио је РЕМ.

ЗБОГ ЕМИСИЈЕ ЈУНАЦИ ДОБА ЗЛОГ О АНИ БРНАБИЋ: Независни орган из Луксембурга казнио телевизију Н1

Фото: Пеђа Вучковић

Савет Регулаторног тела зе електронске медије је на хитној седници одржаној 2. јуна 2023. године усвојио следеће саопштење:

Регулаторно тело за електронске медије РЕМ обратило се Административном савету Луксембуршког независног органа за аудио-визуелне медије (ALIA), поводом емитовања једне од емисија из серијала ”Јунаци доба злог” на телевизији Н1.

Наиме, предмет притужбе РЕМ-а била је емисија из већ поменутог серијала, емитована 19. јануара 2022. године, која према РЕМ-у емитује говор мржње ка председници Владе Србије Ани Брнабић, с обзиром на то да се њен лик и дело поистовећују са благајником нацистичког логора за истребљивање Мајданек. Према РЕМ-у, референца на нацистичке злочине у јавном дискурсу и прављење сасвим неприкладне паралеле, представљају не само неприхватљиву оцену предметног лица, већ и банализовање тих злочина и коначно, њихово релативизовање.

Како поменута телевизија није регистрована у Републици Србији, РЕМ је, као одговорна институција, у потпуности поштовао правну процедуру и упутио притужбу на поменуту емисију једином надлежном телу за садржај који се пласира на телевизијама у оквиру Јунајтед групе, а то је орган са адресом у Луксембургу.

Обавештавамо домаћу јавност да је притужба РЕМ-а увојена и да је Луксембуршки независни орган за аудио-визуелне медије (ALIA) казнио телевизију Н1 због вређања премијерке Ане Брнабић укором. 

У процесу који се састојао из неколико саслушања и рочишта, који је укључивао ангажовање референта, независног преводиоца под заклетвом, информације пружаоца услуге (телевизије Н1) и сценариста емисије, и коначно финалну одлуку Савета, детаљно су образложене све опасности оваквог поређења. У својој одлуци, Савет је, између осталог, навео и следеће чињенице које ћемо навести у наставку.

Орган из Луксембурга затражио је мишљење од Консултативне скупштине, која се мора консултовати поводом сваке притужбе или самопријављивања која би могла да се односи посебно на област подстицања на мржњу. У свом мишљењу од 29. септембра 2022. године, Скупштина констатује да су сви елементи предметне емисије обједињени у циљу да се прикаже негативна слика представљеног лица. Скупштина додаје и да та емисија ”има заправо за циљ само да ‘оцрни’ углед госпође Ане Брнабић, да није ”уравнотежена” и да ”тенденциозно” приказује лик Ане Брнабић. 

Скупштина сматра да стављање у везу понашања српске председнице владе и ратних злочина почињених од стране неког благајника логора за истребљивање Мајданек, представља неприхватљив ”погрешан корак”, како ”на плану поштовања људских права” тако и у погледу ”новинарске деонтологије”. Стога Скупштина закључује да су аутори емисије, успоставивши ”везу између понашања госпође Брнабић у политици, односно њеног будућег понашања у конфликтној ситуацији и ратних злочина које су починили чувари логора смрти у Мајданеку” прибегли ”поступку који лако води до сејања мржње”. Стога Скупштина препоручује Савету да изрекне писмену опомену као и укор ”како би аутори емисије поштовали убудуће начела деонтологије”.

Исто тако, Савет је био у прилици да подсети да ”слобода изражавања не може да служи пружаоцу услуге као бланко дозвола да користи тешко и непотребно увредљиве исказе, док је, како то потврђује судска пракса Европског суда за људска права, коришћење слободе изражавања непосредно повезано с обавезом избегавања таквих исказа”.

Савет није могао да се придружи тези коју је бранио пружалац услуге, јер према мишљењу Савета, инкриминисана секвенца показује тешко и озбиљно непоштовање обавеза пружаоца аудио-визуелних медија које проистичу из применљивих прописа. Савет сматра да из оваквог поређења произлазе не само штетни учинци на колективно историјско сећање против којих се мора борити, већ и удар на достојанство група жртава тих догађаја, међу којима и јеврејски народ као жртва масовног истребљивања од стране нацистичке Немачке, као и њихових потомака. 

Према томе, мишљење Савета је да предметна секвенца, утолико што је у датим условима таква да релативизује обим и јединствени карактер неизрецивог ужаса Холокауста, представља удар на право поштовања достојанства група које су жртве нацистичке политике истребљивања, као и њихових потомака, који се не може правдати правом на слободу изражавања која подразумева, као што је претходно истакнуто, права и дужности инхерентне одговорном новинарству.

С обзиром на претходно, Независни луксембуршки орган за аудио-визуелне медије (ALIA) одлучио је да се друштво „Adria News s.à r.l“ осуди на укор. Они су своју одлуку сачинили и расправили на седницама Савета од 16. јануара, 10. фебруара, 13. марта, 24. априла и 15. маја 2023. године. 

РЕМ изражава наду да ће телевизија Н1 поштовати одлуке и препоруке органа из Луксембурга, који су надлежни за емитовање њиховог садржаја, и да ће се у будућности уздржати од релативизације гнусних злочина и извргавања руглу милиона жртава погубних идеологија из прошлог века. Верујемо да ће темељни поступак спроведен у Луксембургу помоћи ауторима емисије да схвате тежину свог прекршаја и разлоге због којих су укорени, те да више неће посезати за оваквим алатима у циљу дискредитације нечијег политичког деловања. РЕМ наставља са пажњом да прати сав садржај који се емитује на електронским медијима у Републици Србији, и увек ће реаговати у складу са својим надлежностима. Уколико се нека телевизија, попут телевизије Н1, не налази у надлежности домаћег регулатора, РЕМ ће искористити сва правна средства и у складу са међународним правилима и законима, као у овом случају, тражити санкције за сав садржај за који сматра да није у складу са, не само домаћим, већ и међународним законима, правилима и стандардима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (4)

НИКОЛ КИДМАН СВАКЕ ГОДИНЕ ИСПОШТУЈЕ КРСНУ СЛАВУ: Интимни тренуци - никада нећете погодити код ког нашег глумца редовно долази