ДРЕЦУН: Без ЗСО ситуација увек може да ескалира

Novosti online

02. 06. 2023. у 09:56

ПРЕДСЕДНИК скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да нема дилеме да је српски народ одлучан да прекине терор који спроводи Приштина и да се ситуација врати на претходно стање.

ДРЕЦУН: Без ЗСО ситуација увек може да ескалира

Фото: Новости

- Кфор је појачао присуство, али видимо да су припадници специјалне параполицијске јединице у зградама општине и да Приштина не показује никакву вољу да их врати у базе јужно од Ибра - наводи Дрецун, преноси РТС.

Видимо, каже, и неке пропратне акције Албанаца, као што је био скуп у Јужној Митровици.

- Срби ће наставити да протестују док се ситуација не реши, али имамо и појачане дипломатске активност водећих западних земаља да се криза смири и настави дијалог - истиче Дрецун.

Према његовим речима, ако хоћете насилно да упаднете и организовано са ратнохушкачким порукама, онда желите да изазовете сукоб.

- Није их било у великом броју да ураде тако нешто. То је био покушај неког организовања скупа који је ишао можда само преко друштвених мрежа, али није био организован тако да би могао да доведе до тешког сукоба. Видите колико су у праву Срби када се противе отварању моста на Ибру за саобраћај. То је уношење додатне нестабилности и страха код српског народа и нешто што мора да се спречи - сматра Дрецун.

О Самиту у Молдавији, Дрецун каже да је то један од значајнијих политичких форума и да је ситуација на северу Косова била готово доминантна тема.

- Председник је имао веома значајне сусрете, са Макроном, Шолцом, Борељом и ти људи и те како утичу на оно што се дешава на КиМ. ЕУ предлог о нормализацији односа је иницијално назван француско-немачким предлогом и изузетно је битно разговарати са њима и постићи сагласност, као овог пута. Имамо и једногласни став пет сталних чланица СБ да је Приштина крива за ову кризу. Први пут се дешава тако нешто. Нама је важно да је председник Вучић упутио поруку српском народу да се избегава било какав сукоб са Кфором - напомиње Дрецун.

Према Дрецуновим речима, Кфор сада покушава да се позиционира на свим местима где је потребно да би се избегли сукоби и више не провицира српски народ.

- Видели смо иницијативу Макрона и Шолца како да се деескалира ова криза на политички начин, а то је да се одрже нови избори на северу КиМ. Видимо и да Американци инсистирају на томе да се градоначелници извуку из зграда и да тамо не обављају послове. Тај предлог је Курти схватио. Шолц и Макрон су рекли да Заједница српских општина мора да се формира - истиче Дрецун.

Што се Србије тиче, додаје, није варијанта да се поново преговара о ЗСО, већ да се реализује у складу са Бриселским споразумом.

- Битно је да је схваћено да без ЗСО ситуација увек може да ескалира - напомиње Дрецун.

Наводи да међу самим албанским политичким партијама постоје разлике у мишљењима, посебно према САД.

- Овде се ради о понашању Куртија. Дуго се спекулише да Американци немају довољан утицај на Куртија и покушавају да нађу неке алтернтивне могућности. Не би могао да се понаша тако да нема подршку неке од земаља Квинте. Видимо да је Курти добио опомену, не санкције у правом смислу речи, и чини ми се да је коначно разумео ту опомену - каже Дрецун.

Дрецун сматра да мора да се прецизно договори ЗСО, да би се разговарало о евентуалном повратку српског народа у институције.

БОНУС ВИДЕО: ГРМИ „СРБИЈА-КОСОВО!“: У Никшићу велики скуп подршке Србима на КиМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШЕШЕЉ О ВУЧИЋЕВОМ ГОВОРУ У ЊУЈОРКУ: Рекао је све што је требало да каже