"ПУТ КУРТИЈА ВОДИ КА ЕСКАЛАЦИЈИ И ПОВРЕЂИВАЊУ": Вучевић - Ситуација на северу КиМ високо ризична, дефинисали смо црвене линије

Novosti online

31. 05. 2023. у 08:47

МИНИСТАР одбране Милош Вучевић каже да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих, нелегитимних одлука администрације у Приштини. Поручује и да су дефинисане црвене линије.

ПУТ КУРТИЈА ВОДИ КА ЕСКАЛАЦИЈИ И ПОВРЕЂИВАЊУ: Вучевић - Ситуација на северу КиМ високо ризична, дефинисали смо црвене линије

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Говорећи о томе колики је безбедносни ризик у овом тренутку на северу Косова и Метохије, министар одбране каже да је "велики, вероватно највећи могући".

- Ако бисмо могли то тако да рангирамо, имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, пре свега у понедељак, него све оно што се дешавало недељама и месецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, председник Републике причао је и са међународним представницима, али и обавештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и, нажалост, то се и десило - рекао је Вучевић за РТС.

Указао је да "пут Аљбина Куртија води ка ескалацији, ка сукобима, повређивању, пуцању и свим оним сценама које смо видели, а које не желимо нигде да видимо, посебно не у нашој држави".

- Ситуација безбедносна је високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини и пре свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију севера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине - додао је Вучевић.

foto Д.З.

Истакао је да Београд верује у политички разговор, дијалог и политичко решење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

- Зато је председник имао више телефонских разговора са свима онима који су укључени у тај процес дијалога, јер је увек боље тражити политички пут, односно политичко решење, него ићи у сукобе - навео је Вучевић.

Војска Србије је, додаје, у складу са наредбом председника Републике подигнута у степен борбене готовости на највиши ниво.

- Спремна је да извршава сваки задатак, а Србија је са политичке стране дефинисала које су то црвене линије када се Србија налази у ситуацији да су угрожени они највиталнији национални и државни интереси. Говоримо о не дај боже сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од стране косовске полиције, протеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало пре 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле не само црвени аларм, него онај моменат када Србија не може да прича само и седи скрштених руку - рекао је Вучевић.

Надамо се и радимо све да до таквог развоја догађаја не дође пошто то није интерес ни Србије ни никог другог, додаје министар одбране.

БОНУС ВИДЕО: ЉУДИ СЕ ОКПУЉАЈУ У ЗВЕЧАНУ: Данас најмасовнији мирни протест грађана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (124)

МИСТЕРИЈА ДИВЉЕГ ДЕТЕТА ИЗ БОСНЕ: Одрасло међу вуковима, ловци га нашли у шуму како иде четвороношке и РЕЖИ