"СРБИЈА ЖЕЛИ МИР" Вучић послао јасну поруку: Уразумите своје чедо, или ће то чедо да направи чудо

Novosti online

29. 05. 2023. у 20:06

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се грађанима поводом најновијих дешавања на Косову и Метохији.

СРБИЈА ЖЕЛИ МИР Вучић послао јасну поруку: Уразумите своје чедо, или ће то чедо да направи чудо

Фото: Танјуг

Председник је рекао да је месецима говорио да Аљбин Курти има само једну жељу - да изазове сукобе на КиМ, да доведе до крвопролиће цео регион, а мало ко је желео да чује истину и да разуме суштину.

- У последња три дана и ћорав и политички неписмен могао је да разуме шта је било спремано за данас. Све у организацији Аљбина Куртија како би дошло до сукоба Срба и НАТО-а, а он који је једини одговоран, да пере Пилатовске руке и да тврди да то нема везе са њим - рекао је Вучић.

- Срби на северу КиМ у 7 јутрос окупили су се испред општина Звечан, Зубин поток и Лепосавић  како би исказали незадовољство упадом нелегалних Куртијевих окупатора у српске зграде, јер војници КФОР-а иако су давали гаранције, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина и насиље којем су Срби били изложени. Србе су сачекали војници КФОР-а и бодљикава жица и Куртијеви "градоначелници" које је изабрао у свом тоалету или у свом кабинету, све једно је. - рекао је он.

Председник каже да је КФОР пустио Куртијеве "градоначелнике" да уђу у зграде Општине, а онда су њих "штитили тобож од Срба", уместо да су урадили обрнуто.

- Овај лажни градоначелник још се налази у Општини Лепосавић. Највише Срба се окупило испред општине Звечан, где је КФОР ујутру пропустио део радника до улаза, где су их тзв. косовски полицајци дочекали сузавцем и отерали насилно - каже председник и додаје:

- Два возила РОСУ остала су окружена Србима, на који је српски народ окачио заставу и исписао четири слова С, али Срби нису спроводили насиље. Срби су предложили да КФОР замени РОСУ специјалцима а да КФОР може да остане. Србима није сметао КФОР.

- Тада је командант КФОР-а за регион исток рекао да разуме спске захтеве и да ће их пренети. КФОР затим условљава читав договор тиме да Срби пусте два борбена возила РОСУ иза кордона КФОР, ближе општини јер се њихови, албански полицајци ужасно плаше присутних Срба иако су и сами Срби били у двоструком обручу РОСУ и КФОР. Срби на то нису пристали и тада је КФОР кренуо у акцију. У првом реду били су Игор Симић и Горан Ракић. Кренули су да их ударају по мођуножју, по глави, а теже повреде претрпео је Драгиша Миловић који је био у првом реду који се у овом тренутку налази у КБЦ Косовска Митровица. Ударали су их, шутирали, вукли. Симића су покушали да увуку у свој круг сасвим. Срби су га једва одвојили у последњем тренутку. Урадају МИловића, Ракића, почињу да бацају шок бомбе по народу који устаје, део креће да се склања, а део прихвата борбу. Песницама, на до зуба наоружане припаднике КФОР. Припадник РОСУ са Калашњиковим клечи на земљи и испаљује више хитаца.

Са леђа је погођен Драгиша Гаљак, портир из Косовске Митроивице, каже Вучић. 

- Два метка су га погодила. Тада су Срби одговорили каменицама. На више места су примећени снајпери. Повређено је више од 52 Срба. Тројица Срба су теже повређени - рекао је он.

Срби су упозорили КФОР да су Албанци наоружани у згради општине, каже председник. 

Драгиша Миловић има тешке телесне повреде од удараца, Часлав Софронијевић је тешко повређен од више удараца, објашњава.

Четири Србина су ухапшена, а у току су преговори са КФОР-ом да буду пуштени, рекао је Вучић.

Укупно је повређен 41 припадника КФОР-а. Тројица су теже рање, тврди Вучић и каже да се надамо да ниједан није животно угрожен.

- За све је крив Аљбин Курти. На то сам упозоравао, а нико није желео да чује - рекао је председник.

Председник је рекао да Србија неће дозволити прогон, погром или убијање српског народа.

- За сутра у 8 сати заказана је седница са Квинтом - рекао је Вучић и додао да због тога вероватно неће ићи у Братиславу.

Председник каже да ћемо урадити све да сачувамо мир и моли међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија.

Каже да бескрајно моли земље Квинте да "уразуме своје чедо".

Одмах након обраћања, председник Србије запутиће се на административну линију.

Вучић ће провести ноћ са војском, и одатле ће пратити ситуацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (120)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)