ВУЧИЋ: Градићемо меморијални центар у Доњој Градини и у Београду

Новости Онлајн

23. 04. 2023. у 14:25

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на обележавању Дана жртава геноцида НДХ у Јасеновцу и Доњој Градини, да ће са Влада Србије и Влада Републике Српске потписати споразум да се у Доњој Градини изгради меморијални центар, јер је то, како је рекао, светиња за српски народ.

ВУЧИЋ: Градићемо меморијални центар у Доњој Градини и у Београду

Фото: принтскрин/РТРС

- Након закључака Владе РС и Србије потписаћемо споразум да изградимо меморијални центар овде у Доњој Градини, да можемо увек да га посећујемо и овде долазимо, и да свако из РС и Србије зна каква је то светиња за наш народ. А један меморијални центар и у Београду, да сваки странац који дође, да сви они који дођу из било ког дела бивше Југославије или света, може да га посети и да зна шта је то што се догодило у Јасеновцу и какав страшан злочин је учињен људима јер су били Срби и православци - рекао је Вучић.

Он је рекао да је срећан што данас на том месту види велики број младих људи који ће да науче много тога о Јасеновцу јер је, како је рекао, погледао истраживање и видео да много људи у Србији не зна шта је Јасеновац.

- А како да знају када деценијама нисте смели да учите о Јасеновцу. Како да знају када и данас када хоићемо да одемо у Јасеновац кажу - не, не можете да одете у Јасеновац јер ви нисте подобни. Ваљда нису нам довољно из наших фамилија побили људи. Ваљда није довољно то што из села одакле је мој отац све угледне српске главе сви су у једном дану покупљени и сви у готово истом дану убијени. Није довољно, морате да имате бољи педигре да будете на страни убица, да би могли да уђете на то светилиште - рекао је Вучић.

Он је рекао да не сме да буде тешко да се данас стоји на том месту, иако је сунце и топло, те да свако помисли како је било прецима који су на том месту убијани.

- Ако нисмо у стању то да памтимо, ако нисмо у стању да негујемо културу сећања, ако нисмо у стању да покажемо колико нам је стало да то учинимо ништа нећемо имати у будућности, и нисмо вредни постојања и опстанка. Зато је важно да ово урадимо заједно, да се понашамо одговорно, мудро и озбиљно у наредном периоду, зато је важно да размишљамо како да сачувамо наш народ, чувамо мир. Превише смо ратова имали у претходном веку, али такође да знамо шта је наше и да од онога што је наше не одустајемо ни једног секунда - поручио је председник.

Он је нагласио да ће Србија увек да се држи међународног права, како је рекао, "баш свега онога чега се многи на западу данас не држе макар нам о томе свакодневно држали придике".

- Подсетићу вас само на једну ствар, да видите како је једнима све дозвољено, а другима баш ништа. Када се распадала биваша Југославија, баш их бирга што је она била међународно призната држава. Прихватићемо по републичким шавовима, кажу, да се поцепа та земља. А онда када је требало да се настави додатни притисак и напад на Србе онда више није био важно републичке границе онда су извршили агресију на Србију, да би поцепали Србију и да би Косово прогласили за посебну државу. И све то може против Срба, а када би Срби нешто тражили - то не може - рекао је председник.

Када их питате по ком принципу, додаје Вучић, и по ком акту било ког међународног закона, нема одговора, и истиче, никада га неће бити.

- Постоји онај један исти одговор, немојте молим вас да причамо о прошлости хајде да гледамо у будућност, а у будућности нема потребе за тим. Дакле, када су нам све узели и отели када покушавају да нас унизе на сваки могући начин е онда, немојте више о томе. А о чему ћемо? Ако нећемо о свом постојању, поносу и достојанству свог народа - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (279)

НИЈЕ ПИЋЕ: Тому је УБИЛА навика о којој се мало зна! Рокер свирао са Здравковићем, па открио детаље