НАСТАВЉА СЕ ПРОГОН БИВШИХ ПОЛИЦАЈАЦА: Приштина "грешком" ухапсила Србина на Јарињу, али су брзо откривене праве намере

Д. ЗЕЧЕВИЋ - Д. СТЕВАНОВИЋ

30. 03. 2023. у 10:15

УОЧИ нове рунде дијалога у Бриселу, заказане за 4. април, Приштина користи старе трикове: подиже тензије и застрашује наше сународнике на Косову и Метохији. У ту сврху поново су активиране и оптужнице на основу којих лове Србе, пре свега бивше полицајце који су у новембру прошле године вратили униформе косовске полиције, протестујући тако због терора који трпи наш народ у Покрајини.

НАСТАВЉА СЕ ПРОГОН БИВШИХ ПОЛИЦАЈАЦА: Приштина грешком ухапсила Србина на Јарињу, али су брзо откривене праве намере

Фото: Косово Онлине

Пре неколико дана, када је наговештено да ће следеће недеље за бриселски сто да седну преговарачи Београда и Приштине, а да би се кренуло с послом око формирања Заједнице српских општина, најпре је забележена серија пљачки српских кућа. Додатан страх међу наш народ унела је вест да је прекјуче, на административном прелазу Јариње, и то пред супругом и двоје деце од пет и седам година, ухапшен бивши полицајац косовске полиције Миљан Јовановић (44).

Он је одведен као осумњичени за "криминалне радње и примање мита". Агонија је трајала до јуче по подне, колико је им је било потребано да утврде да је била грешка и да заправо трагају за Јовановићевим презимењаком чије се име разликује за слово?! И та "права" особа с потернице Куртијевог провосуђа раније је био полицајац.

Фото: Новости

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић сматра да је овај најновији случај прави показатељ како се Срби хапсе без доказа, малтретирају пред породицом и неосновано држе у притвору. Он је јуче навео да је циљ оваквих хапшења да се Срби криминализују, посебно наши сународници са севера КиМ:

- Миљан је пуштен под притиском јавности и адвоката којег је ангажовала Канцеларија за КиМ. Он је синоћ јавно оптужен од стране косовске полиције за "организовани криминал", што се већ данас показало као потпуно нетачно. Да ли ће се косовска полиција извинити Миљану и његовој породици и признати грешку подједнако гласно као што су га без доказа оптужили за криминал? Због овог скандалозног хапшење треба сви да се запитају: колико је још Срба Приштина неправедно и без доказа ухапсила само зато што носе исто име и презиме?!

Чим је Јовановић приведен, његова супруга испричала је за "Новости" да је сигурна да су помешали особе и да је у питању велика грешка.

- Већ три године, колико је расписана потерница за том другом особом, кад год смо на административном прелазу нама стоји то "црвено упозорење". Мој супруг је до новембра месеца радио као припадник полиције, коју је напустио када и сви Срби са севера КиМ. Међутим, пошто је знао за проблем са потерницом на којој је друга особа, ишао је и у Приштину да се то склони, или да се на неки начин реши проблем. Нису то желели да учине, не знам из ког разлога.

Она нам је испричала како је покушала да телефоном фотографише како јој одводе супруга са лисицама на рукама, али су специјалци одјурили великом брзином. 

НЕКО ЈЕ ТЕЛЕФОНОМ НАРЕДИО - ХАПСИТЕ: МИЉАН ЈОВАНОВИЋ О АГОНИЈИ КРОЗ КОЈУ ЈЕ ПРОШАО 

ПОКУШАВАО сам да кажем да су ме помешали са бившим колегом сличног имена, који је на потерници од 2020. Било је узалуд. Рекли су да паркирам кола и позвали ме у канцеларију. Иако су двојица бивших колега, припадника косовске полиције, објашњавали шефу смене да је у питању грешка, и били су на корак до тога да ме пусте, неко је позвао телефоном и рекао да ме ухапсе.

Ово је за "Новости рекао Миљан Јовановић, из Каменице код Лепосавића, који се јуче вратио кући после праве агоније. Он нам је испричао шта се све дешавало на повратку из Рашке, где је са породицом ишао због приватних обавеза: - На прелазу Јариње предао сам документа, и човек који је радио на полицијском пункту, а којег не знам, рекао ми је да сам на потерници за организовани криминал. Испитивали су ме више од сат и по. Онда су ми око 18 часова ставили лисице.

Тројица припадника РОСУ буквално су ме угурала у џип. Нису ми дали ни да попричам са супругом, стали су код импровизованог пункта код Јариња, где су ушла још двојица полицајаца. Нису ми рекли где идемо. Одвели су ме у полицијску станицу у јужни део Митровице, где су у шест ујутру дошла тројица полицајаца и одвела ме у Приштину, у неку зграду за борбу против организованог криминала. Ту је установљено да је грешка, дали су ми неки папир и довезли ме до Бошњачке махале у северном делу Митровице, одакле сам се снашао за превоз. Миљан је уверен да је његово хапшење било политички мотивисано, а да је циљ да се ухапси било који Србин.

КОНКУРС

ОТКАД су представници нашег народа, у јеку велике кризе око регистарских таблица, напустили све институције на северу КиМ, Куртијева власт покушава да им пронађе замену. Тако је и МУП тзв. Косова почетком ове године расписао конкурс за пријем полицијских службеника, а у позиву је наведено да се радна места нуде за све мањине - Србе, Бошњаке, Турке, Горанце, Роме, Ашкалије, Египћане, Хрвате, Црногорце и Македонце. Одзив је, међутим, био испод свих очекивања.

НАМЕРАВАЛИ ДА ИЗАЗОВУ РЕАКЦИЈУ НАРОДА

СРПСКА листа осудила је неосновано хапшење Јовановића, и позвала надлежне да процесуирају одговорне за овај немили догађај у коме су он, његова супруга и малолетна деца били изложени малтретирању од Куртијевих специјалаца. Како се наводи, то није први пут да се Јовановић грешком задржава на прелазу, али је први пут он приведен, иако је полицајцима на прелазу било јасно да се ради о погрешној особи након увида у лична документа:

- По информацијама којима располажемо, хапшење и одвођење господина Јовановића у Приштину имало је за циљ да изазове реакцију српског народа на северу КиМ и подизања тензија са циљем да Курти изазове нову кризу на овим просторима како би избегао обавезу да крене у формирање ЗСО. Додаје се да је чињеница да иза тог, али и свих претходних инцидената на северу Косова и Метохије, стоји Аљбин Курти и да не треба да се искључи могућност да ће и у наредном периоду настојати да створи нове кризне ситуације. Зато се позива међународна заједница да осуди његову намеру да угрози мир зарад својих политичких циљева. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МРТВА ЦЕЛА ПОРОДИЦА: Тела пронађена у стану - детаљи ужаса у Панчеву