ЧЕТВОРКА УВОДИ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ НА МАЛА ВРАТА: У Скопљу формирана антируска иницијатива - залог за опасан пројекат

В. Н.

30. 03. 2023. у 10:05

ПОД диригентском палицом министра спољних послова Северне Македоније Бујара Османија јуче је у Скопљу постављен још један институционални оквир ка остварењу опасног пројекта "велике Албаније" који би цео Балкан могао да доведе на ивицу нових нестабилности и сукоба.

ЧЕТВОРКА УВОДИ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ НА МАЛА ВРАТА: У Скопљу формирана антируска иницијатива - залог за опасан пројекат

Фото: Твитер/@Bujar_O

Османи је заједно са албанском министарком за Европу и спољне послове Олтом Џаком, замеником министра иностраних послова и дијаспоре тзв. Косова Крешником Ахметијем и саветником за спољну политику црногорског премијера Ђорђем Радуловићем, лансирао нову иницијативу "Западнобалканска четворка - 100% усклађеност са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ".

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Северне Македоније, фокус састанка био је на потпуном "усклађивању четири земље са спољном и безбедносном политиком ЕУ у светлу нове геополитичке реалности, хибридних претњи, енергетске и економске кризе, које је изазвала руска инвазија на Украјину".

- Министар Османи изразио је задовољство због успостављања неформалног форума. Свака од ових земаља показала је да су партнери НАТО и ЕУ од поверења, тиме што су се придружиле санкцијама ЕУ и САД против Русије, али и пружањем конкретне хуманитарне и друге техничке помоћи Украјини - наведено је у саопштењу после састанка.

Занимљиво је да су организатори на својим званичним профилима на друштвеним мрежама истицали то што су из ове иницијативе изостале Србија и Босна и Херцеговина (нарочито РС), с образложењем да су непожељне јер нису увеле санкције Руској Федерацији. Тиме је антируски наратив постао алиби за још једно институционално повезивање простора које екстремни планери у Тирани и Приштини виде као "аутохтону", односно "природну Албанију".

На том путу су владе Албаније и тзв. Косова, потпуно некажњено, направиле и конкретне кораке. Подсетимо, пре четири године потписан је споразум којим се Приштина и Тирана обавезују на уједињавање и координисање спољних политика, али и заједничке амбасаде, размену дипломатског особља. Такође, две стране су се сагласиле и о стварању територијално административне целине од 30 километара унутар Албаније и исто толико унутар тзв. Косова тако да су практично укинуте границе.

Имајући све ово у виду, а нарочито контекст у коме су Србија и Република Српска означене као реметилачки фактор у региону, јер не спроводе зацртану агенду ЕУ, већ имају своју неутралну позицију, у наредном периоду требало би очекивати јачање институционалних веза између Београда и Бањалуке као својеврсни контратег стварању "велике Албаније" која је очигледна претња не само нашем народу, него и миру на читавом Западном Балкану. 

КНЕЖЕВИЋ: ПРОПАЛО СЕ, А МОЖЕ И ВИШЕ

ЈЕДАН од лидера Демократског фронта у Црној Гори Милан Кнежевић прокоментарисао је скуп у Скопљу на свом Твитер налогу: - Лепо ли је видети Дритановог саветника на самиту "велике Албаније". А у Опен Балкан нећемо док Србија не изађе. "Достојни" предака са Скадра и Мојковца. П. С. Пропало се, а може више од овога.

БОНУС ВИДЕО: ВУЧИЋ - Нећу признати тзв. Косово

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (4)

САМО ТИ, СИНЕ, РАДИ СВОЈ ПОСАО Славимо Светог Новомученика Вукашина Јасеновачког