О САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ И СПРОВОЂЕЊУ ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ: Министар Мали се састао са амбасадором Финске Кимом Лахдевиртом

Новости онлајн

29. 03. 2023. у 16:15

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Финске у Србији Кимом Лахдевиртом, са којим је разговарао о сарадњи две земље и спровођењу зелене агенде.

О САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ И СПРОВОЂЕЊУ ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ: Министар Мали се састао са амбасадором Финске Кимом Лахдевиртом

Фото: Министарство финансија

Мали и Лахдевирт су разговарали о чланству Србије у Коалицији министара финансија у вези са климатским променама, а потпредседник Владе је истакао да ће наша земља приступити поменутој коалицији, те да се нада да ће и друге земље региона учинити исто. 

Министар се захвалио на позиву за приступање и истакао да је реч о изузетно важној теми, којој се Влада посебно посветила у последњих неколико година, саопштило је Министарство финансија.

Он је додао да је Србија 2021. године издала прву зелену обвезницу, као прва земља у региону и једина земља ван Европске уније која је то успела да уради. 

Осим тога, Мали је истакао да је наша земља решила вишедеценијски проблем депоније у Винчи, те да се у оквиру пројекта „Чиста Србија“ граде фабрике за пречишћавање отпадних вода и канализациона мрежа широм земље.

Мали је навео и да је норвешка компанија Ристад ангажована за подршку у трансформацији енергетског сектора, као и да је улагање у тај сектор апсолутни приоритет Владе.

Потпредседник Владе је нагласио и да је за Србију најважније да њена економија настави да расте, као и да је спровођење пројеката из оквира зелене агенде управо добар извор раста.

Амбасадор Лахдевирт је честитао министру Малом на признању „Реформатор године“, које му је доделио НАЛЕД, и у том контексту нагласио важност дигитализације за реформске процесе. 

Он је додао и да је Финска дигитално најнапредија земља у Европи.

Мали се надовезао и истакао да је у трансформацији и модернизацији Пореске управе управо учествује консултант из Финске, који је био и директор у тој управи у својој земљи. 

Рекао је и да следе нови важни пројекти у Управи царина, као што су е-отпремнице, те да ће, заједно са већ постојећим е-фактурама, бити заокружен један веома важан процес који се дешава у привреди.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (2)

ПРОВЕРИТЕ ПО ФИОКАМА: Ако имате ове телефоне можете зарадити хиљаде евра