Александар Вучић и Катерина Сакеларопулу посетили изложбу Државног архива Србије

Новости онлајн

28. 03. 2023. у 18:48

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Грчке Катерина Сакеларопулу обишли су изложбу Државног архива Србије „Србија и Грчка у 19. и почетком 20. века”.

Александар Вучић и Катерина Сакеларопулу посетили изложбу Државног архива Србије

Фото: Димитрије Грол

На изложби приређеној у Палати „Србија”, поводом званичне посете председнице Грчке, представљен је избор докумената који сведочи о богатој историји међусобних односа двеју држава.

Председника Србије и председницу Грчке са садржајем докумената детаљније је упознао директор Државног архива Србије, др Мирослав Перишић. На конференцији за медије, председник Вучић се захвалио Државном архиву Србије и директору Перишићу на приређеној изложби, посебно издвојивши део поставке који се односи на боравак краља Александра Обреновића у Атини 1896,  приликом церемоније отварања првих модерних олимпијских игара којој је присуствовао као једини инострани владар. Председник Вучић је посебно нагласио да је краљ Александар Обреновић том приликом обишао Хиландар и исплатио заостале дугове српског манастира.

Фото: Димитрије Грол

Изложба садржи низ докумената која сведоче о снажним и пријатељским политичким, војним, економским и културним везама Србије и Грчке. Међу изложеним документима су: Уговор о склапању првог савеза Кнежевине Србије и Краљевине Грчке из 1861. године, затим Пројекат војне конвенције Србије и Грчке из 1867/68. године, Трговински уговор између Краљевине Србије и Краљевине Грчке потписан 1882. године, Указ краља Милана Обреновића о постављењу Саве Грујића за првог посланика Краљевине Србије у Атини 1882. године и поједини извештаји српских дипломатских представника у Грчкој.

Први светски рат је био посебан изазов за две државе и два народа о чему сведоче документа  о хуманитарној и медицинској помоћи Грчке Краљевини Србији, о српским школама за српску децу у Солуну, Водену, Лутри, Волосу и на Крфу, затим план гробља на острву Видо и регистар српских ратника сахрањених у крипти на солунском гробљу Зејтинлик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (279)

ВЕЛИКИ ЉУБАВНИ ХОРОСКОП ЗА ЛЕТО 2024: Ко ће процветати, а коме звезде и неће бити баш наклоњене