НАСТАВАК ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ: Владимир Орлић у посети Будимпешти

Novosti online

27. 03. 2023. у 14:06

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић састао се данас, у оквиру званичне посете Будимпешти, са министром спољних послова и спољне трговине Петером Сијартом.

НАСТАВАК ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ: Владимир Орлић у посети Будимпешти

Парламент

Саговорници су током разговора исказали задовољство због интензивних контаката између званичника две земље и одличних билатералних односа који, као такви, представљају гарант очувању и наставку унапређења свеукупне сарадње између Србије и Мађарске. Са посебном пажњом су се осврнули на сарадњу у области економије.

- Мађарска је данас наш пети спољнотрговински партнер, што је напредак од осам позиција у односу на пре шест или седам година. У сфери робне размене, из године у годину бележимо рекорде, а напредак је драматичан и када је реч о инвестицијама - улагањима у претходних дванаест година, Мађарска се нашла међу десет највећих страних инвеститора у Србији. Радујемо се наставку сарадње и постављању нових, историјских резултата - поручио је Орлић. 

Председник парламента и министар Сијарто поздравили су најаву формирања стратешког савета између две земље, као и сарадњу коју Србија и Мађарска остварују у области инфраструктуре, истичући да модернизација и реконструкција железнице Београд-Будимпешта представља најзначајнији пројекат и нову еру када је реч о саобраћају у овом делу Европе. Нагласили су важност сарадње у циљу спречавања илегалних миграција, као и сарадње у области енергетске безбедности која, како су оценили, има стратешки карактер. - Делимо заједнички интерес по овом питању, што је за наше народе, у околностима у којима се свет налази, од изузетне важности. Још једном захваљујемо Мађарској на помоћи коју нам је пружила када је реч о складиштењу гаса и одлуци да то чини и ове године, што је још један доказ солидарности, подршке и нашег пријатељства - рекао је Орлић.

Министар Сијарто је истакао да Србија и Мађарска планирају да удвоструче капацитет преноса електричне енергије, како би олакшале и убрзале њену размену. Поручио је да су две земље, упркос енергетској кризи која је погодила Европу, успеле да својим грађанима обезбеде и гарантују стабилно снабдевање енергентима, оценивши да то не би било могуће без стратешке сарадње. Додао је да се Србија показала као коректан партнер вредан поверења, те поновио и потврдио да су мађарска складишта гаса на располагању нашој земљи и наредне зиме. 

Председник НС РС је захвалио Мађарској на разумевању за интересе и позиције Србије, те подршци и јасном ставу када је реч о аспирацијама тзв. „Косова“ за чланством у европским организацијама. Министар је поручио да на подршку по овом питању и питању наших европских интеграција, Србија може да рачуна увек. Орлић је информисао министра Сијарта о ситуацији на КиМ и истакао да званични Београд, предвођен председником Вучићем, остаје на страни мира, стабилности и дијалога, те на страни доследног поштовања међународног јавног права и резолуција УН. 

- Формирање ЗСО, безбедност српског народа на КиМ и поштовање њихових основних људских права за Србију остају питања од највећег значаја, и налазе се у фокусу наше државне политике коју предводи председник Републике Александар Вучић. То је политика мира и стабилности за све који овде живе, политика за коју је председник Вучић добио мандат, убедљиву подршку и поверење народа, а спроводе је и НС РС, и Влада Србије - поручио је Орлић.

Министар Сијарто је поздравио напоре које Београд улаже како би сачувао дијалог и мир, те изразио очекивање да ће се претходно потписани споразуми поштовати и да ће, коначно, доћи до њихове потпуне имплементације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

Коментари (33)

БИЛО ИМ ЈЕ ЖАО ДА МЕ МАЛТРЕТИРАЈУ Коља о хендикепу: Гледам на то као на предност