ПЕТКОВИЋ: Утврђивање судбине несталих је питање хуманости, али и један од услова нормализације односа Београда и Приштине

Танјуг

22. 03. 2023. у 23:45

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да нервоза у Приштини због исхода недавног састанка у Охриду ескалира из дана у дан и показује да тамошње политичке актере хвата паника, не због обавеза које стоје пред Београдом, већ због обавеза које стоје пред Приштином, а које је она до сада дрско одбијала да испуни.

ПЕТКОВИЋ: Утврђивање судбине несталих је питање хуманости, али и један од услова нормализације односа Београда и Приштине

ФОТО КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ

Једна од тих обавеза је, како каже Петковић, рад на формирању Заједнице српских општина, а друга је, како показује и данашња, најблаже речено, неумесна изјава председника парламента привремених институција самоуправе у Приштини Гљаука Коњуфце, утврђивање судбине несталих лица.

-Приштински екстремисти своју накарадну сепаратистичку идеологију заснивају на лажи да Албанци нису чинили никакве злочине и терористичке акте на Косову и Метохији, иако неоспориве чињенице говоре управо супротно, и због тога су уосталом некадашњи лидери УЧК/ОВК данас предмет кривичних истрага и међународних судских процеса. Београд је, са друге стране, свестан чињенице да је утврђивање судбине несталих пре свега питање хуманости, а не дневне политике, и показали смо апсолутну предусретљивост и конструктивност и поступили по свим захтевима друге стране - а то значи да смо истражили 23 локације у централној Србији како би се утврдило да ли на њима евентуално почивају посмртни остаци несталих лица, рекао је Петковић.

Према његовим речима, Коњуфца би требало да зна да је, за разлику од Београда, Приштина истражила само једну од локација, и да се до дан-данас чека да се поступи по захтеву Србије да се истражи још девет локација на Косову и Метохији.

-Председник Србије Александар Вучић је у више наврата јавним порукама, али и конкретним потезима, потврдио да је за нас утврђивање судбине несталих важан сегмент процеса помирења и изградње бољих српско-албанских односа, тако да све сулуде оптужбе Гљаука Коњуфце падају у воду пред чињеницама. Коњуфца ће доказати своју приврженост процесу стабилизације прилика у региону онда када и сам буде јавно позивао и подстицао на истраживање локација на којима се, према основаним сумњама, налазе посмртни остаци људи које су убили албански сепаратисти, навео је Петковић.

Он је нагласио да Србија остаје на становишту да је утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине, наведено је у саопштењу Канацеларије за КиМ.

-Не желим да Коњуфци одговарам експлицитнијим језиком, иако је то заслужио, јер питање несталих није нешто што пристојни људи смеју да злоупотребљавају у политичке сврхе, рекао је Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (110)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа