МИНИСТРИ ОДБРАНЕ ВУЧЕВИЋ И ШАРЕЦ У ЉУБЉАНИ: Разговори о војнотехничкој сарадњи, КФОР-у и помоћи током елементарних непогода (ФОТО)

Novosti online

22. 03. 2023. у 21:14

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас у Љубљани са министром одбране Републике Словеније Марјаном Шарецом, у оквиру званичне посете тој земљи.

МИНИСТРИ ОДБРАНЕ ВУЧЕВИЋ И ШАРЕЦ У ЉУБЉАНИ: Разговори о војнотехничкој сарадњи, КФОР-у и помоћи током елементарних непогода (ФОТО)

Фото МО Србије

Након свечаног дочека уз почасни строј Гарде, уследио је тет-а-тет разговор министара Вучевића и Шареца, а затим и састанак делегација које су предводили.

У обраћању након састанка, министар Вучевић изразио је задовољство посетом Словенији и разговорима са словеначким колегом у којима је наглашена међусобна сарадња и пружање помоћи током елементарних непогода.

- Желим да подвучем да ако, не дај Боже, опет дође до сличних ситуација какве је Словенија имала током пожара, рачунајте да ће Република Србија ставити на располагање све што има и несебично поделити са својим пријатељима у Словенији, као што смо захвални Републици Словенији на помоћи коју је пружала мојој држави Србији за време поплава 2014. године. То грађани Србије и српски народ неће никад заборавити, рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, теме разговора биле су актуелна политичка и безбедносна ситуација и рат у Украјини.

- Тема је и позиција наших држава, уважавајући чињеницу да је Словенија чланица НАТО, да је Србија војно неутрална држава, држава која има врло јасан став да признаје Украјину у међународно признатим границама, нагласио је министар одбране Србије.

Он је говорио и о томе да се на састанку разговарало и о учешћу припадника словеначке војске у саставу КФОР-а на Косову и Метохији те изразио захвалност Србије, пре свега српског народа на Косову и Метохији, на ангажовању словеначких војника.

- То је један коректан однос и министар Шарец је био, ако се не варам, два пута у посети на Косову и Метохији и уверио се каква је ситуација, не само у јединицама словеначке војске и КФОР-а, него и какво је размишљање домицилног становништва. Обишао је и неке од најважнијих духовних и културних објеката за наш народ и нашу државу и на томе сам му захвалан, рекао је министар Вучевић.

Говорећи о осталим темама данашњих састанака, министар одбране Србије истакао је да је било речи о унапређењима војноекономске и војнотехничке сарадње.

- Наменска индустрија Србије купује не мали број производа, сировина, елемената за наше наоружање и војну опрему од словеначких компанија. Разговарали смо и о могућим заједничким пројектима поводом заједничке производње одређених борбених система и како можемо да унапредимо ту сарадњу, разумејући све што се дешава у свету, разумејући да је кренула свеопшта трка у наоружавању широм света па и у нашем региону. Морамо бити свесни тога, не да желимо да неко ратује или страда, него да чувамо безбедност и суверенитете својих држава уважавајући једне друге, тако да смо ми с позиције Србије веома заинтересовани да задржимо и, ако је могуће, унапредимо војноекономску и војнотехничку сарадњу са компанијама из Словеније, поручио је српски министар одбране.

Министар Вучевић, на крају свог обраћања, захвалио је Словенији што подржава европски пут Србије и министру Шарецу на личном анганжману и томе што је увек имао позитиван став према Србији на европском путу.

Министар одбране Републике Словеније Марјан Шарец истакао је значај јачања сарадње између Словеније и Србије које имају веома добре билатералне односе, додајући да се добра сарадња и солидарност посебно показује у случају природних катастрофа. Он је изразио захвалност за помоћ наше земље у борби са пожарима који су протеклог лета погодили Словенију и посебно истакао важност сарадње у ванредним ситуацијама међу државама у региону.

- Билатерална сарадња на пољу одбране и војске је већ уходана и углавном је на свим пољима од заједничког интереса. Сарадња је у првом реду на пољу војне медицине, затим ветерине, образовања и одређених логистичких сегмената, као и сарадња у обуци јединица, рекао је министар Шарец.

Фото МО Србије

Министар одбране Словеније изјавио је да је сусрет био прилика и за размену мишљења о актуелним приликама на пољу безбедности у региону, а посебно о рату у Украјини, регионалној сарадњи и сарадњи у међународним операцијама и мисијама.

- Западни Балкан је стратешки веома важан регион и наша спољна и безбедносна политика је усмерена управо на подручје Западног Балкана. Учествујемо у бројним међународним операцијама и мисијама. Словенија има у овом региону активну улогу, од наше војне присутности преко различитих облика подстицања стабилности, безбедности и развоја. Словенија ће и даље радити на продубљивању сарадње на подручју одбране и безбедности, рекао је министар Шарец и додао да је приоритетна улога Словеније усмерена на решавање заједничких изазова, као што су хибридне претње.

Министар Шарец рекао је да је важна сарадња у оквиру регионалних иницијатива и да Словенија и Србија одлично сарађују у оквиру Балканских војномедицинских снага. Он је истакао важност разговора о архиви некадашње заједничке државе и понудио помоћ у дигитализацији заједничког архивског наслеђа.

Два министра разговарала су о реформама одбране и модернизацији војске. Сусрет је био прилика да министар Шарец представи делегацији Министарства одбране Србије промене дугорочног програма развоја и улагања у опремање словеначке војске до 2040. године.

Министар Вучевић посетио је данас у Народној скупштини у Љубљани и чланове Одбора за одбрану Републике Словеније где је разговарао са председником Одбора др Мартином Премком.

Фото Танјуг

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас, у наставку посете Републици Словенији, 132. горски пук Словенске војске на полигону Покљука, саопштило је Министарство одбране Србије.

Министра Вучевића и делегацију Министарства одбране дочекао је командант 132. горског пука потпуковник Томаж Жбогар, који је представио намену и задатке јединице.

Делегацији Министарства одбране Републике Србије том приликом, представљена је опрема коју та брдско-планинска јединица користи током обуке и у извршавању додељених задатака.

Фото Танјуг

У наставку посете Словенији, министар Вучевић, са делегацијом, данас је положио и венац крај споменика српском научнику Михајлу Пупину на Бледу, наведено је у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

Како су се посвађали Славко Штимац и Бата Стојковић - Данило је потом свакога дана РАДИО ЈЕДНО ТЕ ИСТО