СТЕГНИТЕ БЕОГРАД ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ: Холандија активирала другу карту из шпила уцена који је намењен нашој држави

С.Ровчанин Томковић

23. 03. 2023. у 07:00

ГОТОВО по правилу, када су у питању притисци на Србију да се уведу санкције Русији или призна лажна држава Косово, предњаче власти Немачке и Холандије, уз суфлирање Пољске и балтичких земаља. Тако је и ових дана, када је ногу повукла шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, поручивши колегама из ЕУ да не наседају на трикове Београда који није желео да потписује европски план о нормализацији односа са Приштином, а одмах за њом и холандски премијер Марк Руте, који је нагласио да треба појачати притисак на Србију да се придружи ембаргу против Москве.

СТЕГНИТЕ БЕОГРАД ДА УВЕДЕ САНКЦИЈЕ: Холандија активирала другу карту из шпила уцена који је намењен нашој држави

Фото: Профимедиа

Обе поруке долазе пред данашњи самит шефова држава и влада ЕУ, на чијем дневном реду ће бити и недавни преговори Београда И Приштине у Охриду. Овде ће први човек дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ представити резултате дијалога, на којем се председник Александар Вучић сагласио да имплементира споразум у деловима који се односе на бољи и лакши живот грађана, али уз јасно истицање наших црвених линија - нема признања тзв. Косова ни столице за Приштину у Уједињеним нацијама. Наравно, без стављања потписа, јер тзв. Косово није међународно призната држава.

Залагање да се дипломатским путем дође до договора очигледно није довољан напредак за појединце из ЕУ, па се као и много пута до сада поново извлачи адут украјинско-руског сукоба и од Београда тражи да се сагласи са санкцијама Москви. Тако је уз константни притисак на председника Александра Вучића да стави свој потпис на документ који су изворно смислили Немци и Французи, из шпила извучена и друга "сигурна карта" - санкције Русији, на коју играју поједини кругови у Бриселу.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић истиче, за "Новости", да су још од почетка деведесетих, неке земље, међу којима је и Немачка, организовано подстицале сепаратизам, а неке су и испоручивале тајним каналима оружје Хрватској, муслиманима у Босни и Херцеговини као и терористичкој Ослободилачкој војсци Косова.

- На пример, Немачка је дала уточиште Бујару Букошију, који је проглашем преимјером "Косова у егзилу". Када је генерални секретар УН рекао да не треба журити са признавањем отцепљених република Југославије, министар спољних послова Намачке Дитрих Геншер је рекао: "Жао ми је, али ми смо то већ учинили". Није сувишно ни подсетити да је рецимо било идеја и споразума о избегавању грађанских ратова, попут Кутиљеровог плана на које је стављен потпис, а онда је Запад натерао Алију Изетбеговића да повуче свој параф и почео је грађански рат. Такво мешање и утицаји су се наставили и касније, све до тога кад су у јуну 1998. године Сједињене Америчке Државе скинуле ОВК са листе терористичких организација и промовисали их у ослободилачку. То је константно мешање англоамеричког и германског фактора.

Према речима нашег саговорника, они српски народ перципирају као ослонац Русије, као Словене и православце које треба исцепкати и ослабити и преобликовати "српски народ према захтевима колонијалистичке политике":

- Холанђани су увек били на страни Америке и Немачке. Они су поморска сила и увек су поштовали САД, јер су у томе видели могућност за остваривање неке провизије за себе, да зараде на слабљењу других. Из Холандије су долазиле најпогрдније оцене о српском народу током рата, понајвише од Ханса ван дер Брука.

Јовановић наводи да Србија треба да остане чврста на својим позицијама и да су земље Европе изгубиле компас по питању Украјине.

ХТЕЛИ ДА ВРАЋАЈУ ВИЗЕ

ИЗ Холандије су до сада неколико пута стизале поруке да треба чак преиспитати и безвизни режим са Србијом, уколико се не приклонимо ЕУ у уведемо санкције Русији. Литванско министарство спољних послова је упозоравало Београд да преиспита свој став. О неусаглашености наше спољне политике са европском, подаци су објављени у јануару 2023. у годишњој Анализи усклађености Србије са спољнополитичким декларацијама и мерама ЕУ, Центра за међународне и безбедносне послове (ИСАЦ фонд). У документу се наводи да се, од укупно 136 декларација ЕУ, Србија у 2022. години усагласила са 65, а није са 71 (што је укупно 47 одсто).   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (6)

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Никола Јокић их је све запањио и не могу да дођу себи