У РАТУ ВЕЛИКИХ МАЛИ НАЈЧЕШЋЕ СТРАДАЈУ Вучевић: Ми смо то историјски више пута искусили

Novosti online

21. 03. 2023. у 18:05

МИНИСТАР одбране Милош Вучевић састао се данас у Бриселу са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем.

У РАТУ ВЕЛИКИХ МАЛИ НАЈЧЕШЋЕ СТРАДАЈУ Вучевић: Ми смо то историјски више пута искусили

Фото: Министарство одбране

После састанка, министар одбране истакао је да је сусрет са комесаром Вархељијем круна свих данашњих састанака у Бриселу и нагласио да је „Шуман форум“ био прилика да се чују размишљања о безбедносним изазовима и ризицима с којима се суочавају и Европа и свет, али да је било речи и о рату у Украјини.

- Форум је био добра прилика да видите људе, да разумете поруке, да ми као Србија разумемо шта ће се даље дешавати, како Европска унија размишља. Боље бити присутан него одсутан, јер можете да кажете нешто што је битно за нас и да промовишете српску позицију и српске ставове, рекао је министар Вучевић.

Према његовим речима, кључна улога наше земље је „да преживи све ово“, јер како је нагласио „у рату великих мали најчешће страдају и ми смо то историјски више пута искусили“.

- Нама је за нијансу компликованија ситуација. Када кажем „за нијансу“ то сам рекао дипломатским речником, имајући у виду питање Косова и Метохије. Ми смо земља кандидат, стратешко опредељени да будемо чланица Европске уније, али с позиције војних савеза војно неутрална држава и са отвореним питањем, односно проблемом, изазовима око Косова и Метохије где није иста примена аршина, као што је наратив око Украјне где се инсистира на неповредивости граница, суверенитету једне међународно признате државе, с чим Србија апсолутно нема никакав проблем, напротив. С друге стране, нама се не прихвата или не признаје таква позиција, поручио је министар Вучевић.

Он је додао да има позитивних ефеката после разговора у Охриду и да је позиција Србије нешто боља.

-  Утисак људи са којима сам овде разговарао је да је Србија била више конструктивни партнер у разговорима у Охриду који нису нимало лаки. Није ништа ни завршено, у крајњем случају није ништа још ни потписано, али постоји жеља да се иде у свеукупну нормализацију српско-албанских односа, рекао је министар одбране те изразио задовољство што је данас имао прилику да се састане са колегама из Бугарске, Кипра, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и са високим званичницима Европске уније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (2)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао