"СРБИЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ СЛУЖИЛА ТРИКОВИМА" Вучић: Мој став се ни за јоту није променио - нема говора о чланству у УН и нема признања

Танјуг

21. 03. 2023. у 13:22

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић изјавио је данас да се Србија никада није служила никаквим триковима и да ће имплементирати оно што је, како је нагласио, рекла да ће да уради.

СРБИЈА СЕ НИКАДА НИЈЕ СЛУЖИЛА ТРИКОВИМА Вучић: Мој став се ни за јоту није променио - нема говора о чланству у УН и нема признања

Фото: Танјуг

- То је моја порука онима који су говорили о томе. За разлику од свих њих, ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини Републике Србије, што сам рекао њима у Охриду, њима у Бриселу и петорки у Београду, понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио ни пред ким - рекао је Вучић је на конференцији за новинаре са италијанским министром спољних послова Антонијем Тајанијем поводом Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

Одговарајући на питања новинара да ли ће Београд имплементирати оно што је договорено на састанку у Орхриду о нормализацији односа Београда и Приштине, председник је казао да је правно обавезујуће за Србију нешто на шта он стави потпис или печат или када се са тим вербално, односно усмено сагласи.

- И нико други не може да произведе правне последице за Републику Србију осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова - напоменуо је Вучић.

Додао је да ће Србија радити на имплементацији свега што је, како је казао, "рекла да ће да ради".

- Не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима постигнутим у дијалогу формира Заједницу српских општина. Дакле, све што смо рекли да ћемо да радимо на имплентацији ми ћемо да урадимо. Оно што сам рекао да нећемо, то сам и данас поновио Антонију Тајанију, да не би било покварених и лажних тумачења и да видите да се уопште не плашим што говорим свима у лице потпуно исто. Замолио бих поједине министре из неких земаља да питају и канцелара Немачке Олафа Шолца и председника Француске Емануела Макрона јесам ли им то у лице рекао или не - рекао је Вучић.

Поновио је да то за Србију подразумева да нема говора о чланству у Уједињеним нацијама за такозвано Косово, као ни организацијама, институцијама и агенцијама УН и да нема признања.

- Све остало што значи стварно нормализацију односа, што значи нормалан однос између Срба и Албанаца, боље односе, без тензија и сукоба Србија је спремна да примењује и Србија ће да имплементира. А да ли ће неки други, то ћемо да видимо, па ћу ускоро да их питам ко се служио триковима, а ко није - нагласио је председник.

Истакао је да што се Србије тиче, она има своју реч и да њена реч нешто значи.

- А плашим се да нечији потписи ни до данас нису значили ништа, јер да то није тако, онда 10 година после потписивања споразума не бисмо и даље причали о ЗСО, као што причамо данас - рекао је Вучић.

Додао је да му није лако да трпи "нејнедоговорније и најнеспособније типове у земљи који су уништили земљу".

- То ћу оставити за неке друге дане, не желим у такве ствари да мешам наше госте. И добиће заслужен одговор. Као што не мислим да Србија треба да се повлачи и склања од било кога и да има нечега да се стиди, тако има много мање да се стиди оних најгорих у њој који би је уништили у року од пет минута и они ће добити свој прави политички одговор - поручио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (279)

АНТИСРПСКО ЛУДИЛО СЕ ПРЕНЕЛО НА УЛИЦЕ! Хрвати и Албанци наставили са скандалима (ВИДЕО)