МИНИСТАР ОДБРАНЕ НА "ШУМАН ФОРУМУ" У БРИСЕЛУ: Ево које све земље су чланице и која је Вучевићева порука (ФОТО)

Новости онлајн

21. 03. 2023. у 10:45

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Милош Вучевић, на позив високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, учествује данас на првом „Шуман форуму“ посвећеном партнерствима у области безбедности и одбране који се одржава у Бриселу.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ НА ШУМАН ФОРУМУ У БРИСЕЛУ: Ево које све земље су чланице и која је Вучевићева порука (ФОТО)

Фото: Инстаграм

Министар Вучевић учествоваће у више сесија на којима ће бити разматрана питања у вези са актуелном безбедносном ситуацијом у свету, најновијим претњама и изазовима и њиховим последицама на глобалном нивоу, затим успостављања нових партнерстава и јачање међународне сарадње, као и на сесији у вези са одговором на кризе.

Током одржавања Форума, министар Вучевић имаће и више билатералних састанака.

Овогодишњи, први “Шуман форум” окупља првенствено министре одбране из 45 партнерских земаља и 27 држава чланица ЕУ, као и међународне и регионалне организације са којима ЕУ сарађује по питањима безбедности и одбране.

Фото: Инстаграм

Циљ форума, који ће се одржавати сваке друге године, је да окупи министре одбране држава чланица ЕУ и партнерских земаља, као и представнике кључних међународних и регионалних организација, односно цивилног сектора и академске заједнице у циљу одржавања дијалога на високом нивоу у вези са међународном безбедношћу и одбрамбеним питањима.

Партнерство Републике Србије и Европске уније у области безбедности и одбране траје већ више од једне деценије и огледа се првенствено кроз допринос војним операцијама и мисијама ЕУ. Позив за учешће на овом важном форуму показатељ је да је Република Србија препозната као један од значајнијих партнера Европске уније у области безбедности и одбране.

Учешће на “Шуман форуму” прилика је да се размене искуства и мишљења са министрима одбране држава чланица ЕУ, високим званичницима институција ЕУ, али и представницима других партнерских држава и међународних организација, са којима Република Србија заједно учествује на задацима очувања стабилности и мира у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (98)