ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

Novosti online

19. 03. 2023. у 11:19

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он истиче да је ово за нас, у условима где не постоји ништа лако, не посебно тешко.

- Биће много тежих ствари у будућности, за шест месеци или годину дана. За нас је битно да не зависимо само од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога колико смо ми спремни да одређене ствари урадимо. Ту говорим о европском путу - истиче он.

Председник каже да није потписао пре свега зато што је Србија призната држава, а док Косово није призната држава.

- Нисам потписао због неколико ствари, јер је Република Србија међународно правно призната, док Косово није. Не желим да правим међународно-правне споразуме са тзв. Републиком Косово. Као председнику, чак су и моје изјаве обавезујуће, и зато пажљиво бирам речи. 

Он додаје да зато није ни потписан споразум, а ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

- Дакле, члан Бечке конвенције каже следеће: "Додатни проблем је што члан 7 Бечке конвенције утврђују да вербална сагласност шефа државе има обавезност." Наравно, увек мање него потпис, али има вредност. Зато сам одбијао да прихватам глаголске именице попут прихватање, ни adoption, ни acceptance, ни acknowlegment - истиче председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (74)

ДА УПАМТЕ, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА! Новак Ђоковић пред целим светом загрмео о Косову и Метохији