ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Председник о разговорима у Охриду - Открио којим принципима се води Србија (ВИДЕО)

Новости онлине

19. 03. 2023. у 11:09

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности данас, дан након маратонских разговора са представницима ЕУ и САД и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем у Охриду. Вучић ће грађанима показати и објаснити план имплементације.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Председник о разговорима у Охриду - Открио којим принципима се води Србија (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник каже да је јуче одржана рунда дијалога коју су европски и светски моћници направили медијски проминентном и важном.

- Разговори никада нису лаки ни једноставни, пошто је реч о странама које су супротстављене, и имају најчешће супротстављене интересе. Ја ћу данас прочитати цео анекс, указати на правну природу и говорити о свему што се догађа, али не само око КиМ, и покушаћу да објасним људима где се данас налазимо и шта је то што радимо - каже он.

Вучић истиче да смо прошли кроз тешке дане, и били изложени лавини неистина и у свету, и у земљи.

- Многи код нас се надају најгорем решењу за своју земљу, јер што горе по земљу то боље по њих. Дакле, прочитаћу вам прво цео анекс, а онда ћу објаснити шта је то што ми радимо, око чега смо се сагласили и око чега се нисмо сагласили - додаје председник.

Председник прочитао текст анекса

Вучић је потом прочитао текст анекса.

– Овај Анекс чини саставни део Уговора. Тзв. Косово и Србија у потпуности се обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса, и спровести све своје обавезе које произилазе из Споразума и овог Анекса експедитивно и у доброј вери.

– Стране примају к знању да ће Споразум и Анекс за имплементацију постати саставни делови одговарајућих процеса придруживања Косова и Србије ЕУ. Стране напомињу да ће ЕУ посредник одмах након усвајања Споразума и овог Анекса започети процес измена мерила за Поглавље 35 за Србију због обавеза које произилазе из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију ће подједнако одражавати нове обавезе које има тзв. Косово, а које произилазе из Споразума и овог Анекса.

– Стране су сагласне да хитно прихвате Декларацију о несталим лицима, како је договореноу оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ.

– Да би се применио члан 7, тзв. Косово одмах покреће преговоре у оквиру Дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдио ЕУ посредник.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Председник је скренуо пажњу на део "релевантним претходним споразумима из дијалога".

– Стране су сагласне да у року од 30 дана успоставе Заједнички одбор за мониторинг, којим председава ЕУ. Спровођење свих одредби ће бити обезбеђено и надгледано од стране Заједничког одбора за праћење.

– Да би се применио члан 9, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би се успоставио инвестициони и финансијски пакет помоћи за тзв. Косово и Србију. Помоћ неће бити додељена пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене.

– Тзв. Косово и Србија се слажу да ће сви чланови бити примењени независно један од другог.

– Редослед ставова овог Анекса не доводи у питање редослед њиховог спровођења.

– Тзв. Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана (тачке).

– Све дискусије у вези са имплементацијом Споразума одвијаће се у оквиру Дијалога који води ЕУ.

– Тзв. Косово и Србија су примиле к знању да свако непоштовање својих обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума о дијалогу може имати директне негативне последице по њихове процесе приступања ЕУ и по питању финансијске помоћи коју добијају од ЕУ.

Он истиче да је ово за нас, у условима где не постоји ништа лако, не посебно тешко.

- Биће много тежих ствари у будућности, за шест месеци или годину дана. За нас је битно да не зависимо само од добре воље Приштине, што је позитивна промена, већ и од онога колико смо ми спремни да одређене ствари урадимо. Ту говорим о европском путу - истиче он.

О обавезујућим изјавама

Председник каже да није потписао пре свега зато што је Србија призната држава, док Косово није призната држава.

- Не желим да правим међународно-правне споразуме са Републиком Косово. Као председнику, чак су и моје изјаве обавезујуће, и зато пажљиво бирам речи. Ја после сваког самита и сусрета недвосмислено говорим о црвеним линијама, које се тичу супротстављању признања Косова, и пријему у УН. И данас то кажем, да нико не би могао да помисли да наметне правну обавезу Србији - каже Вучић.

Он додаје да зато није ни потписан споразум, а ни анекс, али је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

- Дакле, члан 7 Бечке конвенције каже следеће: "Утврђује се да вербална сагласност шефа државе има обавезност." Наравно, увек мање него потпис, али има вредност. Зато сам одбијао да прихватам глаголске именице попут прихватање, ни адоптион, ни аццептанце, ни ацкноwлегмент - истиче председник.

Вучић додаје да прихватамо концепт, да ћемо радити на имплементацији, и да хоће да људи у Србији знају како се води рачуна о интересима земље.

- Ја не понављам ствари зато што сам глуп или не знам шта радим, већ зато што добро знам шта радим. Сада долазимо до једног члана који је важан за све, а то су нестале особе. Свачија мајка жели да зна где јој је дете, то је цивилизацијско достигнуће. И ви мислите да је то готово без обавеза. А Приштина је то користила као инструмент да би притискала Србију, како би добили ратну одштету - додаје он.

Председник је показао декларацију, коју је био спреман да потпише, али да није потписана због Куртијевих захтева.

- Све смо прихватили, осим једног захтева. Иживљавали су се са захтевима и додавали су. И прихватили смо, немамо проблем са тим, у хуманитарном и хуманом смислу. Проблем је настао око тога што смо ми могли да прихватимо један термин, око тога како су присилно нестали, али не можете да прихватите термин присилни нестанак, зато што је тај термин део посебне међународне конвенције, и онда бисмо имали обавезу да плаћамо ратну одштету и да смо директно одговорни за сукоб на КиМ - каже Вучић.

Председник Вучић каже да иза свега постоји неки трик, и понавља да желимо нормализацију односа и да живимо нормално са Албанцима.

- Не треба да живимо са зидовима, и треба да развијамо поверење, а не да се плашимо једни других. Пред нама је огроман посао. До сада је утврђено кроз мешовиту радну групу колико је несталих лица - каже он.

Председник Вучић о ЗСО

Вучић додаје да је изузетно важно што се у анексу недвосмислено помињу договори који су постигнути у процесу дијалога.

- Видели сте када је завршен састанак, ниједну лошу реч нисам рекао о другој страни. Али, Курти се појавио и рекао да они имају Ахтисаријев план. То нас не занима, ми нисмо усвојили Ахтисаријев план, и он није део дијалога. Курти је изнео своја три стуба, која нису прихваћена, за формирање ЗСО. Ја сам рекао да није проблем, и да могу да одем одмах. Они имају потписе овде, на четири споразума, која се тичу ЗСО. Ми имамо потписе. Негде Тачија, негде Мустафе. Негде Дачићев, негде мој потпис, 2015. године. И посебно је важан документ из 2015. године, који говори о принципима - истиче председник.

Он каже да морамо да причамо о реалности, и да нам и даље више људи живи јужно од Ибра.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Сви који живе јужно од Ибра живе као у гету. Немају ни институционални оквир, и без обзира што градимо велику болницу у Грачаници, сви само хоће да се дочепају северне Митровице. Зато што је наслоњена на централну Србију, и ту им је лакше. Нама је ЗСО потребна свуда где Срби живе, али наравно много више на југу, него на самом северу. Тиме Срби добијају инсситуционални оквир за своје деловање, председника, скупштину савет, која ће комуницирати и са централним властима. Како год ви то називали. Измишљали бајке, можете да радите шта хоћете, ово је оно што је за нас важно - каже председник.

Вучић је рекао да Албанци то негирају, и да имају три стуба за своје захтеве.

- Први је устав Косова, други је изјава Федерике Могерини коју је рекла Иси Мустафи. Трећи стуб је оп-ед, писмо уредништву које су потписали Шоле и Ескобар. Ја сам питао: "Ја сам свашта видео, и веома поштујем и господина Шолеа, и Ескобара, али јел могуће да ви мени говорите да је материјални и формални извор права, један текст у новинама". И као што видите изборили смо се за нашу страну. Плашим се да ће бити много теже него што мислим - рекао је председник. 

Он каже да је Србија спремна да ради на имплементацији, и да постоје ствари које нити можемо, нити је реално, да применимо.

- Шта се ту променило за нас. Не много тога, али што знамо да ће наш европски пут зависити од ових преговора. Ко год хоће нека каже да није заинтересован за европски пут, али ја јесам. Не зато што имам идолатријски приступ и мислим да је све дивно тамо, већ зато што сам председник који мора да води рачуна о држави и грађанима, који не морају увек то да разумеју и прихвате - каже председник.

Вучић истиче да је важно да будемо на европском путу, и да то није као што многе будале говоре о 30 јудиних сребрњака.

- Не, ми зарађујемо, и стварате атмосферу и имиџ земље где можете да доносите инвестиције. А ви лепо водите земљу. Шолц-Макрон план није преговаран. Имплементациони план је преговаран, у оквиру петопарца. А тада се променило скоро све од онога што смо добили. 12 пута је јуче мењан текст, и сваки пут гледам и хоћу да се захвалим људима који су били са мном, и Равићу и Петковићу. И то је сваки пут стрес, поново анализа, зовите професоре, шта смемо, а шта не смемо. А доле притисак само расте - истиче он.

Председник каже да му је лакше када разговори трају 12 или 13 сати, и да му је концентрација одлична - и боља него код других.

- Што је у касне сате синоћ такође био случај. Важно је да Српски управљачки тим, на највишем нивоу дијалога, свој предлог. Тако да идемо са тим, и како ће ићи, видећемо. Даље нема никаквих обавеза за нас. Од ове донаторске конференције, то кад ће бити, шта ће бити, о том потом - додаје он.

Вучић истиче да је за нас првенствено важно да креирамо амбијент да Срби на КиМ буду безбедни.

- Под два да наш народ свуда где живи има мир. И под три да увек сачувамо своју државу и поштујемо Устав. То није увек лако постићи, посебно пошто су спољни притисци такви да би вас водили на то да се овог трећег одрекнете. Јасно сам им рекао да то нећу урадити док сам председник - казао је Вучић.

Планиране консултације са представницима посланичких група

Он додаје да ће позвати наредних дана на консултације представнике свих парламентарних група.

- Верујем да ће бити људи који ће желети и да чују детаље које не могу јавно да кажем. Само о јучерашњем дану бих могао 300 страна да напишем. Ми имамо довољно времена да размислимо шта желимо, и да радимо на развоју наше економије. Ја могу после на мојој лепој кинеској табли, што неке страшно нервира, скупа је ко ђаво, али врхунска. Пишем, бришем, важно је шта ће остати народу, а не на табли - казао је председник.

Добре вести за наше људе на КиМ

Вучић је рекао да 5.607 људи, Срба и Рома, који примају државну социјалну помоћ Србије, сада се повећава социјална помоћ са 11.000 на 20.000.

- Тамо где има једна плата, када се повећа на 20.000, лакше ће преживети. То је социјална помоћ, за људе који не могу да раде у школама, вртићима, болницама. Ја мислим да је ово важна и велика подршка за њих. Већ за 2 месеца примиће прву увећану социјалну помоћ. Не желимо да то буде начин на који живе људи у централној Србији, где имају могућности да раде. Али ћемо повећати и ту, и само молим те људе да покушају да пронађу запослење. Можемо данас да помогнемо, имаћемо ове године 100.000 радника из иностранства. То су све могли бити наши људи. И да будемо фер, има много људи који нису желели да раде - рекао је он.

Председник каже да ће ускоро причати и са Србима са КиМ, и да ће до јуна посетити Косово и Метохију, и да би волео да оде и на југ и на север.

- Зато нам је важна ЗСО. Када сам рекао да треба да направимо брзу магистралу, рекли су да то не може. Ако то тражи ЗСО, институционално, онда нема проблема, и предвиђено је да Србија то финансира. Онда можемо да изградимо најважније путеве за наш народ. Да се види разлика. Као што сада време ради за нас. Ми брже пристижемо. Ове године очекујем 4 милијарде инвестиција - казао је он.

Вучић је рекао да ћемо ове године отворити 107 км ауто-путева, и да се нада да ће то бити рекорд.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

- Прво Нови Београд-Сурчин. Да мој друг Дуле може много лакше да дође до Милоша Великог. И после тога, који нам је следећи готов. Обилазница око Београда, затим Рума-Шабац. Наставићемо да градимо пруге, и добили смо 200 милиона евра од ЦЕБ-а, за градњу четири бајотек института, наградићу их посебним признањем, само да то заврше за наредне 3-4 године. 

Одговори на питања новинара

Говорећи о Поношевом тексту за опозиционе медије, председник каже да су споразуми потписивани у Поношево време.

- Онда када је уништавао војску, и када је узимао хрватски пасош. Пошто се стидео своје војске, па је хтео да буде велики домољуб. Нажалост, нисам много преговарао, него сам се борио за папир који је бољи него што смо могли да очекујемо. Ми се готово никада не осмехујемо када се враћамо, ноћас у авиону смо се смејали. Петар је увек у посту, али сам га натерао да поједе комад гибанице - каже Вучић.

Он додаје да "стручњаци" који немају ниједну бригу, немају ни знања ни енергије.

- Једино што је тај хрватски држављанин рекао, да је Шолц-Макрон план добар, али да Вучић није добар. Некоме наређују амбасаде, а некоме народ. Ја радим за народ, а они за неког другог. Па победи ме на изборима. Милион и петсто хиљада гласова мање си имао у првом кругу. И то иако сте крали гласове са Косова, у договору са Куртијевим режимом. Ајде једном будите фер према себи и својој деци. Вратиће они. Један Француз и један овај, један онај, они ће да се бију са неким, пошто су војску већ уништили - каже председник.

Вучић је додао да се војска подигла као феникс, и захвалио се младима који се пријављују за специјалне јединице.

- Ускоро креће други талас, и прихватаћемо њихове молбе. Наравно, мораће да прођу тестове који су неопходни да бисте могли да обављате најважнији посао у одбрани земље - казао је председник.

Он је запитао да ли људи стварно мисле да се он радује када иде на Охрид или у Брисел.

- Ми не спавамо данима пре тога. Шта треба да урадимо? Да кажемо да нећемо да разговарамо. Три дана касније бисте дошли и питали што су нам плате мање. Будите озбиљни, земља се води на озбиљан и одговоран начин. А код њих не постоји ништа друго осим жеље за влашћу. И када сам раније говорио да ће сви да се скупе у једном дану. Мени је последњи мандат, а сва њихова мржња је управљена према мени. И опет губе само они који су најгласнији - рекао је Вучић.

Председник каже да је добио нова истраживања јавног мњења, и да резултати показују да су људи одговорни и озбиљни.

- Држава није играчка, и није за неодговорне и неозбиљне људе. Није ни кућни савет, а камоли држава - рекао је он.

На питање да ли је тачком у анексу о ЗСО избегнута подвала да се створи нешто без извршних овлашћења, председник је рекао да ће бити натезања и мука.

- Али је прецизно наведено да је обавезно да се остваре споразуми постигнути у дијалогу. Ми смо тиме задовољни. Није ЗСО посебна држава, али задовољни смо тиме. Ако не буде испуњено, онда ми бирамо шта ћемо да испунимо, а шта нећемо. А ми хоћемо, само ће и они морати да испуне оно што је важно. Наравно, сада не говорим о црвеним линијама. Биће много мука око ЗСО, јер је то њима неки велики проблем. Али шта да радите - рекао је он.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На питање о налогу за хапшење Путина, и чињеници да је Србија ратификовала статут тог суда 2009. године, председник је рекао да не би да критикује.

- Али видела жаба да се коњ поткива, па и она дигла ногу. Како да реагујемо, ако буде у Београду? Видим скочили сви са Нове С, радосни због питања. Уздржавао сам се да дам коментар, али видим да причају и Шолц и Бајден, па да кажем и ја свој став. Ја мислим да је то одлука која ће имати политички лоше последице, која ће имати у људским животима лоше последице, и која говори да постоји велика неспремност да се говори о миру и примирју. Супер, сада сте га оптужили за ратне злочине. А са ким ћете сада да разговарате? Или можда нећете да разговарате? Или чекате пораз. Јел стварно мислите да Русију можете да поразите за три, шест месеци, или годину дана - запитао је он.

Вучић каже да многи пореде Путина са Милошевићем, и истакао је да лидер једне мале земље не може да се пореди са великом силом.

- Нисам сигуран да је то било довољно мудра одлука, ни паметно срачуната. Али њихов посао, можда знају боље него ја. Несумњиво је да је циљ да Путину отежају комуникацију, и да свако ко разговара са њим има у глави да говори са "ратним злочинцем" - истакао је председник.

Он је рекао да ови што су Србе слали у Хаг могу добровољно да се пријаве и помогну.

- Осим ако Раде Баста не мисли другачије. Он ће можда да окачи да је Раде Баста нови Ђинђић. Ево супер му иде, намигује. Супротставиш се председнику Владе и постанеш звезда - рекао је председник.

Вучић каже да не зна колико ће трајати процес и ови преговори, и истиче да је добро што нису постављени рокови.

- То би довело све у пропаст после два рока. И један и други смо им то рекли. Немогуће је једноставно. Сада сам вам показао како изгледа само када причате око несталих особа. Нема рокова, али неће да нам отварају много кластера и поглавља, као да до сада јесу. Али смо ми на европском путу, и добро смо искористили све да оснажимо институције у нашој земљи, и посебно да привучемо инвестиције. У се и у своје кљусе, али нам је потребна позитивна интеракција са светом - каже он.

Председник истиче да не мисли ништа добро о њему, али да неће да прича о нападима разних аналитичара и политичара на њега.

- Лепо би било да спојимо тог Мушкољија и Дражу Анђелковића, да иду заједно у Качаник Видео сам изјаве неких политичара овде, који су тако уништили ову земљу, а кажу да је Србија у много повољнијој позицији због повлачења признања. Па јесте, ја сам руководио тиме, од када је Савет донео ту одлуку. Реците ми, име једне земље када су они били на власти, која је повукла признање. Десет секунди, па и двадесет, ћутим и чекам одговор. Ево да прекинем. А јел се сећате болнице коју су изградили? Једну само. Или километар пруге где се налази? Нема. Не постоји. Када дођемо до тога маца увек поједе језик - рекао је Вучић.

Он је додао да ти који псују и нападају су пре неколико дана, током сусрета опозиционара са Лајчаком, ћуте као заливени.

- Још кажу "Да, да прихватићемо". И онда изађу на улицу и кажу да ће да сруше Вучића и злочиначки план. Што ви нисте Шолцу рекли оно што сам ја рекао. Ви њиховим амбасадорима не смете ништа да кажете. Ко деца стојите - рекао је председник.

Вучић каже да има неподношљив бол у десној руци, пошто само њом потписује, након Куртијевих изјава о потписивању.

- И тај бол ће да се настави наредне четири године. То је била шала наравно. Знам на шта стављам свој потпис, а на шта не стављам. Моја дисциплина и концентрација су готово увек на истом или вишем нивоу од других људи. Ја обично радим по 15 или 16 сати дневно, стекао сам те радне навике. Па сте могли да се запитате како сам ја седео 15 сати у Скупштини, а нико други није. То нема везе са простатом, већ са радним навикама и фокусом - рекао је он.

Председник је поручио грађанима да треба да се посветимо даљем раду, и да је важно да кренемо још снажније и јаче.

- И сада, Раде да се не наљутиш, бави се привредом и довођењем инвеститора. Немој да стижеш, то ти је посао. А санкције пусти неком другом. И када имаш то да предложиш онда то Влади да кажеш, а не у медије. Да наставим. Мислим да је добра прилика за Србију да кренемо пуним замахом унапред, и да смањујемо разлику од других земаља Европе. Хоћу да наш темпо буде још бржи, и да разлика између нас и осталих у региону буде још израженија - рекао је Вучић, и додао на крају да је финансијска ситуација у Србији одлична.

Фото: Принтскрин

На крају је постављено још једно питање новинарке Н1, о томе да ли је нешто потписано или не, и која је поручила председнику да Залуђује народ, Вучић је рекао следеће:

- Немојте ви да ме враћате, мене нико не враћа. И немојте да ми говорите о залуђивању. Ја не залуђујем народ, него ви, ноторним лажима. Не ониме што говорите о мом брату и сину. Ја се не враћам нигде, мој поглед је у будућност. А ја ћу сада да вам објасним. Сви су пажљиво слушали. Само да људи знају, већ четврти пут ме прекидају. Приметили сте и у Скупштини да се жале што ја толико одговарам и говорим. Е да вам објасним сада. Ја кажем, да, ми ћемо да имплементирамо највећи део ствари, а нећу имплементирати ништа што има везе са признањем или пријемом у УН. Дакле спреман сам да радим на имплементацији свега другог, али ништа везано за чланство Косова или де факто или де јуре признања - рекао је он.

Вучић каже да то није залуђивање, и да је јасно свакоме ко је слушао.

- Да нисмо прихватили део плана, који се односи на концепт и рад на имплементацији... Прекидате ме седми пут, и драго ми је да народ види како сте неваспитани. Успели сте своју телевизију са 1.1 просечног шера да спустите на 0.6. А што се тиче последица за Србију оне су такве да Србија иде пуним једрима напред, да имамо три пута већу плату у односу на период од пре 10 година. Све сам вам рекао прецизно, први пут када су дошли код мене то су рекли. Још су били фини, нису помињали повлачење страних инвестиција. То сам прво вече изашао и рекао. Од А до Ш народу сам говорио истину, а залуђују га лажови, неодговорни људи који причају глупости и праве се да не разумеју шта је речено - казао је председник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАПАД ХОЋЕ РУШЕЊЕ ВУЧИЋА: Руски амбасадор Боцан-Харченко открива

ЗАПАД ХОЋЕ РУШЕЊЕ ВУЧИЋА: Руски амбасадор Боцан-Харченко открива

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (106)

ЗАПАД ХОЋЕ РУШЕЊЕ ВУЧИЋА: Руски амбасадор Боцан-Харченко открива