ВЕСИЋ ПОРУЧИО: По питању Kосова и Метохије, ситуација данас значајно боља за нас, него 2012.

Новости онлајн

18. 02. 2023. у 12:00

СИТУАЦИЈА у којој се Србија данас налази по питању Kосова и Метохије, у односу на 2012. годину, битно је боља за нас, и оно што је председник Александар Вучић урадио за ових 10 година су историјски помаци, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и члан Председништва СНС Горан Весић.

ВЕСИЋ ПОРУЧИО: По питању Kосова и Метохије, ситуација данас значајно боља за нас, него 2012.

Фото П. Митић

- Са нама, 2012. године, нико није хтео да прича, а данас је то питање, захваљујући Вучићу, поново стављено на сто великих сила, чак и оних који признају тзв. Kосово. Данас има и сила које неинсистирају на признању самопроглашене независности, до пре 10 година то није било могуће - рекао је Весић за ТВ Прву.

Додао је да данас већина земаља, чланица Уједињених нација не признаје косовску независност, тако да Kосово данас не би могло да постане члан УН, док је ситуација 2012. била другачија.

- Данас се разговара и уважавају се српски интереси. Да ли је могуће променити политику великих сила - тешко, али оно што је Вучић учинио за 10 година по питању KиМ, то су историјски помаци. Проблем Kосова није од јуче, није постао то ни за време ове власти, нити за време власти Тадића, Kоштунице, Милошевића, већ траје дуже од век и по, али је сада припало Вучићу, као председнику, да тај проблем решава - навео је Весић.

Оно што је Србија успела да постигне за 10 година у међународној заједници је велики помак, и уместо да сви подрже Вучића, јер се не треба на питању Kосова да се “играмо странчарења”, део опозиције управо баш то и ради.

Весић је навео да су се притисци на Србију појачали зато што руски председник Владимир Путин користи Kосово као аргумент за његове циљеве, па каже - ако може Kосово, што не може Kрим или Донбас, док запад покушава да му тај аргумент одузме из руку.

- Зато Вучић и говори да је наша позиција знатно тежа и да ју је рат у Украјини додатно закомпликовао, јер се наш преседан сада користи у међународној политици, а то нама отежава ситуацију. Наша политика око KиМ је јасна, одређена Уставом, и председник Вучић води одговорну политику - додоа је Весић.

Поновио је да само економски снажна Србија може да одбрани KиМ, због чега су важне нове инвестиције, веће плате, али је важно и да имамо пријатеље у свету.

Осврнуо се и на протесте десничара на Дан државности, испред Председништва, изразивши уверење да то није могло да се деси без организовања страних служби.

- Србија је под великим притиском, јер свака велика сила жели да нас стави у позицију да радимо за њихов интерес. Али ми водимо политику у свом интересу. Протест на Дан државности је био покушај државног удара, или тероризма, јер како назвати када неко крене на протест са пушком, или антипанцирним мецима - рекао је Вучић.

Навео је да је добро што је држава реаговала, јер ко прети председнику, прети држави.

- Свако има право на свој став, код нас су чак дозвољене демонстрације које се не најављују, али суштина је да нико нема право да прети и позива на државни удар. Kо је у томе учествовао, то треба да испитају надлежни органи, а ја сам сигуран да није могло без помоћи и учешћа страних служби - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРАМОТА НА РОЛАН ГАРОСУ: Један од фаворита за титулу прошао даље уз невероватну помоћ судије (ВИДЕО)