БИЛЧИК ИЗНЕО УСЛОВЕ ЗА НАСТАВАК ПУТА У ЕУ: Санкције против Москве - императив

Гoран Чворовић - Стални дописник из Брисела

10. 02. 2023. у 07:07

РЕФОРМЕ у области владавине права, дијалог с Приштином и усклађивање са санкцијама против Русије, императив су за даљи напредак Србије ка ЕУ.

БИЛЧИК ИЗНЕО УСЛОВЕ ЗА НАСТАВАК ПУТА У ЕУ: Санкције против Москве - императив

Европски парламент /Фото АП

Руска инвазија на Украјину мења Европу и истовремено мења и фундаментално редефинише нашу политику проширења.

Ово је јуче поручио известилац Владимир Билчик, представљајући Спољнополитичком одбору Европског парламента нацрт свог извештаја о Србији, где је поновио да мора да се изабере страна, "нарочито када је реч о Путиновој Русији". Билчик је поздравио гласање Србије у УН, али и нагласио да од политичких лидера у Србији очекује јасан став и осуду руске инвазије на Украјину. Поручио је и да руски утицај у Србији остаје проблем и да његов извештај наводи многобројне примере.

Он је рекао и да је дијалог између Београда и Приштине прошао турбулентна времена протеклих месеци, али да се последњих дана виде сигнали за могућност споразума о нормализацији односа. Навео је и да категорички осуђује насиље над "припадницима етничких мањина и пуцње на Бадње вече".

Владимир Билчик / Фото Танјуг

Владимир Билчик

Представник социјалиста Матијаж Немец, говорећи у име известиоца из сенке Димитриса Пападакиса, такође је нагласио да Србија мора да одабере страну, навео је да су ово тешки тренуци на путу Србије ка ЕУ и додао да неке политичке групе, чак, траже залеђивање приступног процеса, уколико се у скорије време не предузму кораци у реформама и увођењу санкција Москви. Поменуо је и да Срби с Косова траже формирање ЗСО, као услов за повратак у приштинске институције, а видео је и позитиван развој у односу према француско-немачком плану.

Посланик Андор Дели је казао да треба узети у обзир да се Србија налази у веома комплексном и осетљивом периоду, нагласивши да је кооперативна и да показује велику флексибилност и отвореност и да је извештај то требало више да истакне.

На нацрт ће се подносити амандмани до средине фебруара, коначни текст у Одбору ће бити разматран крајем априла, а у мају ће се гласати на заседању ЕП.

 

ВИОЛИ СМЕТА "ГОВОР МРЖЊЕ"

ИСПРЕД "зелених", Виола фон Крамон Таубадел као "критичне тачке" у Србији навела је демократске стандарде и слободу медија, истакла говор мржње према опозицији, док је за присуство "Раша тудеј" и Спутњика у Србији рекла да "омогућује да се Путинова пропаганда шири од Загреба до Скопља". Као позитивну ставку навела је уставне реформе у правосуђу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)