МАКРОН ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ: "Рачунајте на моје лично ангажовање да ће Француска наставити са подршком"

Тањуг

08. 02. 2023. у 18:27

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је данас прву честитку поводом Дана државности Србије, од председника Француске Емануела Макрона.

МАКРОН ЧЕСТИТАО ВУЧИЋУ ДАН ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ: Рачунајте на моје лично ангажовање да ће Француска наставити са подршком

Фото: Председништво Србије

- Поводом Дана државности Републике Србије, желим да Вам упутим, у име Француске и у своје лично име, најсрдачније честитке. 

Жеља ми је да се настави развој односа између наших двеју земаља, који се напајају из богате историје испуњене заједничким сећањима, али и који су одлучно окренути ка будућности.

За Вашу земљу, та будућност је у перспективи придруживања Европској унији, признатој Србији и другим земљама региона. Знам колико је европски циљ, кога је Ваша земља учинила стратешким приоритетом, захтеван. 

Тај историјски избор изискује са Ваше стране значајне напоре како би се наставиле и довршиле већ предузете структуралне реформе, међу којима је реформа правосуђа један од најбољих примера. 

Изискује, такође, и усаглашавања са ставовима које брани Европска унија, везано за главна питања спољне политике, али и недвосмислену подршку вредностима које су основа тих ставова. 

И коначно, обухвата дијалог са Приштином у циљу нормализације, која значи снажно политичко ангажовање две стране како би се учинили неопходни компромиси - навео је у честитци председник Макрон. 

- Напори које сте уложили су улог за модернизацију Србије и за њено прикључење простору просперитета и безбедности који представља Европска унија, која је способна да одговори на тежње Ваших суграђана. 

Можете да рачунате на моје лично ангажовање да Француска настави са подршком у том циљу. Наставићемо да радимо како бисмо проширили наше билатералне односе. 

Они су већ обележени високим нивоом узајамног поверења и неспорном економском динамиком вођеном заједничким пројектима, као што је београдски метро.

Намеравамо да у будућности подржавамо Србију у њеној зеленој и дигиталној транзицији, уз финансијску подршку Француске агенције за развој и додатно продубимо везе између наших друштава. 

Тим поводом, радујем се што је Француска изабрана за почасног госта Сајма књига у Београду, 2023. године. 

Упућујући Вам изнова своје срдачне честитке, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања“, наводи се у честитки председника Макрона, пренела је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

БОНУС ВИДЕО: СПАШЕНА ПОСЛЕ 40 САТИ У РУШЕВИНАМА - Спасиоци у Салкину у Сирији извлаче исцрпљену девојчицу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (325)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“