ХИЛ РАСПРШИО КУРТИЈЕВЕ "СНОВЕ": Прво ЗСО, па француско-немачки план

Novosti online

08. 02. 2023. у 17:11

ВАШИНГТОН остаје при ставу да све што је договорено Бриселским споразумом, укључујући и формирање Заједнице српских општина, мора бити спроведено и за то имају чак и жељене рокове - Заједница до лета, а француско-немачки предлог о КиМ да се спроведе до краја године.

ХИЛ РАСПРШИО КУРТИЈЕВЕ СНОВЕ:  Прво ЗСО, па француско-немачки план

Хил увредио домаћина, Фото Taнјуг

О оваквом редоследу корака и тајмингу данас је отворено говорио амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, који је рекао да ће САД наставити да инситирају на имплементацији ЗСО и Бриселског споразума.

- Ми заиста инсистирамо да оно што је договорено мора да се спроведе, значи говоримо о оригиналном Бриселском споразуму. А концепт да претходни споразум мора да буде спроведен, део је француско-немачког споразума.

Овим је Хил практично распршио "снове" премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, који је за формирање ЗСО поставио шест услова, од којих је један да се Заједница спроведе тек након постизања договора о "међусобном признавању".

На питање о Вашингтонском споразуму, Хил је за К1 телевизију одговорио да не жели да га заобиђе и да је он био важан, јер је био посвећен привреди да би се обезбедило да Београд и Приштина могу да реше нека питања која дирекно утичу на живот људи на терену.

- Мислим да се треба вратити на оно основно питање, а то је будућност српске заједнице на Косову. Они тамо живе вековима и морају знати каква им је будућност. ЗСО апсолутно мора да се спроведе, уколико очекујемо да неко у будуће споразуме има поверење - поручио је амерички амбасадор.

Он је истакао да САД апсолутно подржавају оно што су Европљани урадили, посебно француско-немачки предлог.

- Причамо о решењу за Србију, Балкан и Европу. САД имају дугорочне интересе на континенту и у овом региону. Важно је да се ствари смире, да се не стварају тензије и да се не пружа прилика људима који желе да их стварају изговор за то. Нисам био овде 20 година, али био сам на другим местима, између осталих и у Северној Кореји. Тако да, ако сте разочарани стањем у Србији, погледајте Северну Кореју, па ћете видети да стање на Балкану није тако лоше - поручио је Хил.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

ГЛАВНЕ ТАЧКЕ НОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ: Подривање темеља америчке доминације у свету, нагласак на сарадњи са две силе