СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ОДБОР ЕП СУТРА О СРБИЈИ: Још један круг притисака на Београд због неувођења санкција Русији

Д. М.

08. 02. 2023. у 17:15

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ одбор Европског парламента (АФЕТ) расправљаће сутра о нацртима извештаја о Србији и Косову, које су сачинили известиоци Владимир Билчик и Виола фон Крамон.

СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ОДБОР ЕП СУТРА О СРБИЈИ: Још један круг притисака на Београд због неувођења санкција Русији

Фото: Архива Новости

Саговорници "Новости" оцењују да ће ово бити прилика за још један круг критика и притисака на Београд да следи политику ЕУ, односно да се прикључи санкцијама Москви.

У нацрту Билчиковог извештаја о Извештају Европске комисије о Србији за 2022. изражава се жаљење због континуирано ниског нивоа усклађености са спољном и безбедносном политиком ЕУ, посебно у контексту рата у Украјини и истиче да Србија као кандидат за ЕУ мора да се придржава принципа и политике ЕУ.

Жаљење се изражава и због чињенице да су кључне компоненте спољне политике Србије директно супротне позицијама ЕУ, укључујући потписивање споразума о постављању заједничких спољнополитичких приторитета Србије и Русије за 2023-2024. и састанке са високим руским званичницима са листе људи под санкцијама ЕУ.

У документу који се односи на тзв. Косово, поздравља се апликација Приштине за у ЕУ и позива пет држава ЕУ које не признају косовску независност да то учине.

У оба извештаја понавља се пуна подршка специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и позивају Србија и Косово да се у доброј вери и духу компромиса ангажују на постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа у складу са међународним правом.

Србија и Косово позивају се да у пуној мери примењују све релеватне споразуме, "укључујући оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином". Такође се у оба извештаја осуђују све радње које угрожавају стабилност и доводе у питање процес помирења, изражава се озбиљна забринутост због тензија на северу Косова и пуцања на Бадњи дан и подсећа на заједничку одговорност за мир и владавину права за све људе на Косову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (2)

ГЛАВНЕ ТАЧКЕ НОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ: Подривање темеља америчке доминације у свету, нагласак на сарадњи са две силе