НОВА КАМПАЊА: Вучића нападају и што се о Косову саветује са патријархом

В.Н.

08. 02. 2023. у 14:17

У ОЧИГЛЕДНУ акцију креирања наратива да треба упрти прстом у председника Србије Александар Вучић и прогласити га за "главног кривца", ма какав да буде исход решавања косовског питања, сада се уплиће и - Српска православна црква.

НОВА КАМПАЊА: Вучића нападају и што се о Косову саветује са патријархом

Фото: Танјуг

Тако је приметна кампања у појединим медијима у којој се, парадоксално, Вучић, с једне стране, критикује што се у вези са Косовом и Метохијом консултује са патријархом Порфиријем и црквеним великодостојницима, односно због мешања Цркве у политику, а с друге се захтева да се СПЦ, као једна од кључних институција српског народа одреди према француско-немачком предлогу.

Наравно, оба угла су против Вучића, први да се покаже како нарушава демократске принципе секуларног друштва, а други да се злоупотреби сентименталан однос Цркве према Косову и тако минира било какво постизање споразума.

Једна од ових теза провлачи се и у тексту објављеном у Данасу, где се цитира проф. Зоран Чворовић са Правног факултета у Крагујевцу, који је, коментаришући најављену патријархову посету САД и изазовима који су пред црквеним властима, уплео Вучићев однос са поглаваром СПЦ и потребу да се Црква изјасни о преговорима о Косову и понуђеном плану. Иако се СПЦ до сада небројено пута изјашњавала да је било какво признавање тзв. Косова неприхватљиво.

На удару се поново нашао Вучић, који, како се наводи, "вештачки подиже црвене линије Србије" и скрива од јавности чињеницу да "евроатлантску заједницу у овом тренутку не интересује чланство тзв. Косова у УН", зато што је рат у Украјини практично блокирао рад кровне међународне организације са Ист Ривера, већ их "интересује заокруживање интересне зоне коју су обележили у условима бившег униполарног поретка, интегришући све земље те зоне у организације евроатлантске заједнице".

Иде се и корак даље, па се тврди да "Вучић види прихватање споразума као куповину евроатлантске заштите и продужавања своје власти" и да је за то спреман чак и да злоупотреби СПЦ. Наиме, гради се претпоставка - а на основу Вучићевог наступа на седници Скупштине о КиМ - да ће он у разговорима "у четири ока" са члановима Синода као аргумент да СПЦ подржи француско-немачки план "користити податке о помоћи напредњачке власти СПЦ за изградњу Храма Светог Саве и друге финансијске уцене".

Председник Вучић већ је упозорио да се у појединим круговима озбиљно планира покушај да он буде проглашен издајником. У прилог томе навео је и дешавања на седници парламента о КиМ и неуспелу акцију да се наводно незадовољни грађани окупе испред Дома народне скупштине и упадну у њу. Уплитање СПЦ очигледно је наставак ове кампање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (279)

ВОЗАЧ 56-ице НИЈЕ СТИГАО ДО ОКРЕТНИЦЕ: Кардиолог открива који су симптоми срчаног удара - мушкарци их чешће ИГНОРИШУ