ХАГ: Продужен притвор Шаљи, тужилаштво тражи продужење и за Тачија

Тањуг

08. 02. 2023. у 11:31

СУДСКО веће специјализованих већа тзв. Косова са седиштем у Хагу донело је одлуку којом је бившем припаднику тзв. ОВК Пјетру Шаљи продужен притвор, а исту меру је тужилаштво затражило и за бившег председника привремених приштинских институција и једног од вођа тзв. ОВК Хашима Тачија.

ХАГ: Продужен притвор Шаљи, тужилаштво тражи продужење и за Тачија

Хашим Тачи, Фото АП

Суд је дошао до закључка да и даље постоји ризик од ометања напретка поступка Специјализованих већа и ризик од чињења нових кривичних дела, због чега је Шаљи продужио притвор, пренео је "Репортери".

Шаљу су белгијске власти ухапсиле 16. марта 2021. и пребачен је у Хаг 15. априла 2021. на основу захтева за сарадњу у спровођењу налога за хапшење и налога за премештај које су издала Специјализована већа Косова.

Шаља се терети за индивидуалну кривичну одговорност у различитим облицима, за ратне злочине као што су произвољно затварање, окрутно поступање, мучење и противправно убиство, почињене током сукоба на КиМ у контексту оружаног сукоба на КиМ и у вези са овим сукобом. Истовремено, Канцеларија специјалног тужиоца затражила је да Хашиму Тачију буде продужен притвор.

"Судија за претходни поступак и Апелациони суд су у више наврата изјављивали да је притвор Тачију оправдан по више основа, да ниједан кратак боравак у притворским објектима Специјализованих већа Косова није био довољан да се минимизира ризик и да је период притвора, узимајући у обзир све релевантне околности, разуман", наводи се у њиховом захтеву.

Специјално тужилаштво је 30. септембра поднело потврђену и измењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Јакупа Краснићија и Реџепа Селимија, која се састоји од десет тачака, где се ови други терете за ратне злочине и злочине против човечности.

У оптужници се наводи да су кроз радње описане у оптужници Хашим Тачи, Кадри Весели, Јакуп Краснићи и Реџеп Селими оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату и/или су помагали и подржавали злочине за које се терете по овој оптужници.

Према тужилаштву, поред овога, Тачи, Весели, Селими и Краснићи су као претпостављени командни кадар одговорни за злочине које су починили и њихови подређени у тзв. ОВК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МНОГИ ИХ КУПЕ ПА СЕ ПОКАЈУ: Од којих половних аутомобила треба бежати - нећете моћи да их продате