ХАГ ПИСАО ШЕШЕЉУ: Тражили да уклони књиге које је писао

С.С.Р.

07. 02. 2023. у 15:06

СЕКРЕТАРИЈАТ Механизма за кривичне санкције у Хагу доставио је данас захтев лидеру Српске радикалне станке Војиславу Шешељу, као и његовим сарадницима, да предају све штампане примерке, односно књиге, видео-снимке и транскрипте које поседују о процесу вођеном против првог човека СРС. Исти допис упућен је и Министарству правде.

ХАГ ПИСАО ШЕШЕЉУ: Тражили да уклони књиге које је писао

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Како је за "Новости" рекао Миљан Дамјановић, један од Шешељевих сарадника, којем је Хаг послао допис, запрећена казна за "кршење правила суда је седам година затвора и 50.000 евра".

- Али то ме не интересује. Понашаћу се као и до сада - истакао је Дамјановић.

Дописе су добили и Огњен Михајловић, Марина Ристић, Момчило Драгић, Александра Поповић, Мирољуб Игњатовић, Никола Шешељ, као и штампарија која је штампала Шешељеве књиге.

Лидер радикала је све материјале које је имао објавио у својим књигама, а Хаг указује да су у њима откривена и имена сведока и тражи да се оне склоне из јавне сфере.

Шешељ је у Хагу 2018. осуђен на десет година затвора за прогон Хрвата у Војводини. У првостепеној пресуди је био ослобођен. Он је у затвору провео преко 11 година, суђење је дуго трајало, а у тренутку пресуде је био на слободи (пуштен на привремену слободу 2014. године), па се није ни враћао у Схевенинген. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (9)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“