СПРЕМНИ ЗА ПРВО ПОГЛАВЉЕ: Нема препрека за преговоре са ЕУ о слободној трговини

Д. Ст.

06. 02. 2023. у 12:01

НАКОН више од осам година разговора са представницима Европске комисије и Делегације Европске уније у Србији, ЕК обавестила је Министарство привреде да су испуњена мерила за отварање Поглавља 1 - Слободно кретање робе.

СПРЕМНИ ЗА ПРВО ПОГЛАВЉЕ: Нема препрека за преговоре са ЕУ о слободној трговини

фото: Министарство привреде

Новости

Требало је осам година разговора да Србија добије зелено светло од Европске комисије и Делегације Европске уније у Србији за испуњење услова за отварање Поглавља 1. о слободној трговини у  преговорима наше земље са ЕУ.  ЕК обавестила је Министарство привреде да су испуњена сва мерила за отварање овог поглавља.

Министар привреде Раде Баста захвалио је свим сарадницима из Министарства привреде који су учествовали у преговорима за отварање овог поглавља, министарки за европске интеграције Тањи Мишчевић, као и премијерки и свим члановима Владе Србије.

„Поглавље 1 – Слободно кретање робе представља најзначајније и у законодавном погледу најзахтевније поглавље. Србија највећу робну размену остварује са државама ЕУ и због тога је зелено светло за отварање овог поглавља историјски тренутак за наш народ и државу“, поручио је министар Баста те додао да ће бити део преговарачке групе.

Министарство привреде руководи радом Преговарачке групе за слободно кретање робе и започеће процедуру ради усвајања стратешких докумената од стране Владе Србије која су мерила за отварање поглавља: Стратегије и Акциони план за хармонизовану област, Акциони план за област моторних возила и Акциони план за нехармонизовану област.

Након усвајања стратешких докумената, ЕК ће припремити Нацрт извештаја о испуњавању мерила за отварање поглавља који ће представити Савету ЕУ, што ће бити формална потврда од стране ЕУ да су мерила за отварање преговора у овом поглављу испуњена.

Суштину поглавља о слободном кретању робе чине технички прописи који регулишу инфраструктуру квалитета (у коју спадају стандардизација, акредитација, метрологија, оцењивање усаглашености и тржишни надзор).

С друге стране, у оквиру овог поглавља постоји и нехармонизовано подручје које представља националне прописе држава чланица.

Завршетком преговора у овој области, биће обезбеђена потпуна усклађеност домаћих прописа са европским законодавством које се односи на производе.

Постизањем потпуне усклађености домаћих прописа са прописима ЕУ обезбедиће се поштовање једне од основних слобода јединственог тржишта – слободног кретања робе.

Овај принцип значи да трговина производима из једног дела Европске уније у било којем другом мора да се спроводи без ограничења.

Сходно томе, српски производи ће се кретати на европском тржишту без препрека.

Даном приступања ЕУ, Србија постаје део унутрашњег тржишта ЕУ, на којем важе једнака правила за све производе држава чланица. Слободно кретање робе омогућиће да квалитетни српски производи буду пласирани на европско тржиште, а да истовремено квалитетни европски производи буду пласирани на српско тржиште.

Ми смо своје, засад, урадили. Остаје само да ЕУ откочи преговоре са нашом земљом.

Преговори о приступању Републике Србије са Европском унијом формално су отворени Међувладином конференцијом 21. јануара 2014. године у Бриселу.

Процес аналитичког прегледа законодавства (скрининг) започео је 25. септембра 2013. када је у Бриселу одржан скрининг за Поглавље 23 посвећено Правосуђу и основним правима, а 24. марта 2015. године одржавањем билатералног скрининга за Поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама завршен је целокупан процес скрининга.

До сада су укупно отворена двадесет два поглавља (Поглавље 5 - Јавне набавке, Поглавље 6 - Право привредних друштава, Поглавље 7 - Интелектуална својина, Поглавље 13 - Рибарство, Поглавље 14 Транспортна политика, Поглавље 15 - Енергетика, Поглавље 17 - Економска и монетарна политика, Поглавље 18 - Статистика  Поглавље 20 - Предузетништво и индустријска политика, Поглавље 21 - Трансевропска мрежа, Поглавље 23 - Правосуђе и основна права, Поглавље 24 - Правда, слобода и безбедност, Поглавље 25 - Наука и истраживање, Поглавље 26 - Образовање  и култура, Поглавље 27 - Животна средина и климатске промене, Поглавље 29 - Царинска унија, Поглавље 30 - Економски односи са иностранством, Поглавље 32 - Финансијски надзор, Поглавље 33 - Финансијске и буџетске одредбе и Поглавље 35 - Остало), а Поглавље 25 (Наука и истраживање) и Поглавље 26 (Образовање  и култура) привремено су и затворена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (2)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“