ПРИШТИНА НЕМА ПОДРШКУ Амбасадоркa Србије при Савету Европе за "Новости": Само Британци безусловно подржавају све аспирације тзв. Косова

Д. МИЛИНКОВИЋ

06. 02. 2023. у 12:00

ТО што се захтев тзв. Косова за чланство у Савету Европе није нашао на дневном реду прошлог састанка Комитета министара (КМСЕ) значи да је Приштина изгубила бланко подршку чак и својих највећих савезника.

ПРИШТИНА НЕМА ПОДРШКУ Амбасадоркa Србије при Савету Европе за Новости: Само Британци безусловно подржавају све аспирације тзв. Косова

Приватна архива

Они су очекивали да ће имати бланко подршку свих земаља признавача, као и да ће процедура учлањења да отпочне још у мају прошле године, када су званично предали захтев за чланство. Међутим, прошло је девет месеци, а они су све даље од неопходне подршке да би процедура отпочела.

Ово у интервјуу за "Новости" поручује Александра Ђуровић, амбасадорка Србије при Савету Европе, након што се прошле среде апликација Приштине за Савет Европе није нашла на дневном реду Комитета министара ове организације. Претходно су САД, подржане државама Квинте, Италијом, Француском и Немачком, тражиле да се захтев Приштине блокира док не покаже конструктивнији став у дијалогу са Београдом.

 Шта се догодило у последње две недеље када су, како кажете, неке од најзначајнијих земаља промениле став и сада су резервисане према покретању процедуре за чланство Косова у СЕ?

- Дошло је до разговора на највишем нивоу око француско-немачког предлога и одбијања Куртија да формира Заједницу српских општина, што је услов за даље разговоре ка постизању неког новог споразума. Како веровати у испуњавање неких нових договора оних који 10 година одбијају да испуне оно што су потписали и на шта су се обавезали. Сада је на потезу Курти који треба да покаже да је спреман да испуни своје међународно-правне обавезе. Међутим, свима је јасно да код њега недостаје политичка воља, па су представници великих сила решили да путем притиска на Приштину, ускраћивањем подршке за чланство у СЕ, пробају да приволе Куртија да се понаша конструктивније.

Јесу ли све земље Квинте за то да се апликација Приштине не нађе на дневном реду док не формира ЗСО или Велика Британија, како се тврди, ту има нешто благонаклонији став?

- Тачно је да Велика Британија није део ове заједничке иницијативе осталих земаља Квинте и да наставља да безусловно подржава све аспирације тзв. Косова. Међутим, чини ми се да све земље, укључујући и Велику Британију, чекају да виде како ће се даље одвијати ова иницијатива великих сила, те на састанцима КМСЕ не покушавају да им опонирају у овом тренутку.

Приштина сигурно неће одустати од покушаја да "отвори врата" СЕ...

- Од првог тренутка они врше огроман притисак према земљама чланицама Савета Европе у Стразбуру и верујем да ће наставити са тиме. Има неколико амбасадора који су њихови гласноговорници и лобисти све ово време, па ће и преко њих да иде притисак ка амбасадорима земаља Квинте и ка председавајућој, амбасадорки Исланда. Међутим, с обзиром на то да је сада напредак у дијалогу директно повезан са отпочињањем процедуре учлањења, верујем да зелено светло за тако нешто може да дође само из Брисела и престоница ове четири земље.

Колико у Стразбуру, међу државама-чланицама, има разумевања за ставове Србије и реално стање на терену, где су људска права и безбедност Срба свакодневно угрожени?

- Нажалост, има веома мало разумевања за бројна кршења људских права са којима се Срби на КиМ сусрећу. Недавно, када смо имали расправу на састанку КМСЕ, где сам изнела податке о бројним нападима на Србе који су се десили у последње време, амбасадор једне земље чланице ЕУ у свом излагању је рекао да не користимо стање на терену као изговор за одлагање отпочињања процедуре учлањења. Неки други, пак, сматрају да ће потенцијално учлањење тзв. Косова помоћи Србима на КиМ, јер ће обавезивати Приштину на веће поштовање људских права. У реалност овог аргумента само наивни могу да поверују. Међутим, очигледно су наши упорни апели да Курти не треба да буде награђен за једностране потезе који су довели до ескалације стања на терену, ипак уродили плодом. Владавина права је једна од највећих вредности и кључних питања којима се бави СЕ, тако да Курти може сада да покаже да ли му је заиста стало до тих вредности тако што ће да испуни своју међународноправну обавезу и формира ЗСО или је главни циљ злоупотреба СЕ за потврду тзв. државности.

БИТКА ЗА СВАКИ ГЛАС

 - Не треба да имамо заблуду да они не могу да обезбеде двотрећинску подршку, имајући у виду да су 34 земље од 46 чланица СЕ признале једнострано проглашену независност тзв. Косова, а за неопходну већину потребан је 31 глас. Када одузмемо неколико потенцијално уздржаних гласова, неопходна већина се смањује, што су све ствари које нама не иду у прилог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (4)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)