ДАЧИЋ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ШОЛЕОМ: Америка сада има више разумевања за позицију Србије

Novosti online

04. 02. 2023. у 12:55

МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић осврнуо се јутрос, током гостовања на ТВ Пинк, на овонедељну посету Вашинтону, где је приуствовао Молитвеном доручку и разговарао, између осталог, са званичницима Стејт департмента Дереком Шолеом и Габријелом Ескобаром

ДАЧИЋ ПОСЛЕ РАЗГОВОРА СА ШОЛЕОМ: Америка сада има више разумевања за позицију Србије

Фото Д. Миловановић

Као главни утисак из посете Америци, Дачић истиче да су се однос према Србији и атмосфера у билатералним односима веома променили.

- Данас се види да постоји много више разумевања за позиције Србије, много више разумевања за то шта су проблеми Србије и шта је виђење Србије. Не могу да кажем да су позиције истоветне, зато што постоје структурне и системске разлике везано за питање независности Косова и Метохије, али је сада ситуација таква да се може рећи да можемо да градимо неке основе за наше будуће стратешко партнерство. Мислим да је то веома битна ствар, јер је немогуће уопште размишљати о начину и могућности да се дође до неког политичког решења без таквих односа са САД - рекао је министар, и додао:

- То је последица пре свега овако једног одговорног односа председника Александра Вучића према овим најважнијим питањима, његовог приступа, па и овим последњим разгоорима и дешавањима, односно приступа који је у Вашингтону и у Бриселу, пошто сам и у Бриселу имао прилике то да чујем од Бореља и од Лајчака , цитирам њихове речи – председник Вучић се понео одговорно и контруктивно, за разлику од Куртија.“ Јасна је жеља и намера Београда да конструктивно приступи даљем дијалогу, уз јасно представљање својих црвених линија - изјавио је Дачић.

Говорећи о оснивању Заједнице српских општина, шеф српске дипломатије понавља да је у Вашингтону наишао на разумевање, односно да је амерички став да се о преузетим обавезама не дискутује.

- Од америчких саговорника примио сам уверавања да је оснивање Заједнице српских општина приоритет на коме ће се инсистирати, те да се оснивању ЗСО мора се приступити чим пре, оно не може бити остављено за крај дијалога, како Приштина покушава да то питање позиционира. То су два одвојена питања – даљи наставак дијалога и оснивање ЗСО - објаснио је министар око чега је постигнута сагласност током  посете Вашингтону

 С друге стране, незадовољство међународних фактора Куртијем почива на његовој ароганцији и инсистирању на редоследу корака који одговара Приштини, јер Курти покушава да одложи оснивање ЗСО, односно да га представи као финални део договора и услови га испуњавањем захтева Приштине, што је став за који међународни фактори имају све мање стрпљења.

- Промењена је међународна позиција Србије, боље су нам основе за даљи разговор - рекао је Дачић.

До пре две недеље претила је опасност да Комитет министара Савета Европе прихвати захтев Косова за чланство и да се крене у процедуру пријема, објашњава министар, али после свега, после конструктивног приступа Београда, а деструктивног приступа Приштине, земље Квинте, све осим УК, препоручиле су да се то питање одложи док се не види даљи развој ситуације. 

Акценат у свему што државно руководство предузима је на интересу Србије, каже Дачић, напомињући да то укључује и питање потенцијалног  увођења санкција Русији.

- То уопште није питање Русије и Украјине, то је питање Србије и српског интереса - истакао је министар Дачић.

Увођење санкција не би решило суштинске проблеме које имамо, јер увођење санкција не може да обезбеди да се одустане од идеје чланства Приштине у УН, на пример, закључио је шеф српске дипломатије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (7)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори